Musasuosituksia kevääseen ja yksi ihana aamu

Eräs opettaja antoi meille opetusharjoittelussa neuvon, että oppituntien suunnittelussa kannattaa miettiä, millaiset hetket toisivat tuntiin kihelmöintiä. Musta samaa ohjetta voi käyttää myös oman arkensa suunnitteluun.

Totta kai elämä sisältää iltapäiväruuhkan bussimatkoja, saman ruoan syömistä neljättä päivää putkeen ja lattiakaivon putsaamista, mutta mä yritän pitää huolta siitä, että se sisältää muutakin.

Aina välillä herään lauantaiaamuna aikaisin ja kävelen hiljaisia katuja pitkin johonkin etelän suuntaan. Tilaan kahvilassa tuorepuuroa, leipää tai croissantin ja tietysti kahvia. Luen hyvää kirjaa pari tuntia, kirjoitan tai vain katselen söpöjä kahvilakoiria ja ikkunasta näkyvää merta.

Haen toisen kupillisen, otan mun annoksesta kuvan vasta sitten kun olen jo syönyt puolet, pidän kännykkää äänettömällä laukun pohjalla ja annan itseni ajatella ihan mitä tahansa kaunista, jännittävää, haikeaa, hankalaa tai ihanaa.

On vaikea kuvailla, miten kupliva olo tarinaan syventymisestä ja kahvin siemailusta voi tulla. Kirjan lukeminen on tosi intiimiä, silloin on itsensä kanssa ihan eri tavalla kuin esim. netflix-sarjoja katsoessa. Sanat herättävät jokaisen mielessä erilaisia kuvia, jotka versovat aina myös omia kokemuksia kohti.

Jos teoksessa kuvaillaan jotain onnellista, voi henkilöhahmojen ilosta saada jotain myös itselleen, kun pääsee fiktiivisten ihmisten sisälle. Jos taas kirja koskettaa tai tekee surulliseksi, se voi samalla myös lohduttaa, kun tajuaa, että joku toinen on kokenut juuri samoin.

Ja kirjallisuuden salattujen merkitysten ja yhteyksien oivaltaminen on aina yhtä nautinnollista.

Stressaantuneesta sydämestä tulee seesteinen, eikä siihen hetkeen, kun hetkeksi kohottaa katseensa kauniista lauseista, kaipaa mitään lisää.

* * *

Kotimatkalla kuuntelin mun tämän kevään lempibiisejä, jotka ovat sekä kepeitä että nostalgisia ja rauhoittavia. Soittolistan löydät täältä.

Ja ne kihelmöintiä aiheuttaneet kirjat olivat nämä: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät (Elena Ferrante) ja Rouva C. (Minna Rytisalo).

<3 Maria

Voisit tykätä myös:

3 + 1 kesäbiisiä

Rakkaussoittolista

kulttuuri musiikki ravintolat hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *