ELOKUVAVINKKI: BLACKkKLANSMAN – some real sh*t!

_315x420_1a4e8b3412d4b8c1f2ee1ce5815f78e247a31bba737c0eda59b6507f40729285.jpg

Kun elokuvan menevä (povaan tulevaksi klassikoksi) soundtrack lähtee heittämään paksua bassokuviota ilmoille, katsojille kerrotaan heti kättelyssä, että kyseessä on tositarina ja ei vain tositarina menneisyydestä, vaan jotain mikä on totta tänäänkin. Elokuva alkaa kuvamateriaalilla, joka on sekoitus arkistomateriaalia ja näyteltyä. Dokkari-henkisyys jää kuitenkin vain alkukuviin ja 70-luvun rikoselokuva-henkinen pläjäytys alkaa.

Tarinassa afroamerikkalainen poliisi päättää soluttautua Ku Klux Klaanin rasisti lahkoon ja avuksi tarvitaan vaaleaihoinen kolleega, jotta homma toimii. Hänkin sattuu olemaan juutalainen, mutta miehet eivät anna sen haitata vaarallista tutkimustaan, joka on nyt aloitettu. Suomalais-vahvistus Jasper Pääkkönen vetää kiihkorasistin roolia tässä Spike Leen elokuvassa erittäin hyvin. Verisuoni pullottaa hänellä otsassa koko ajan tuntuu, että Jasperin näyttelemä roolihahmo pursuaa sellaista energiaa, ettei pidä enää yhtään ihmeellisenä, että elämänsä kadottaneet ihmiset haluavat lähteä seuraamaan hänen energioitaan ja sitä kautta päämääriään. Jos joku on pelottava, kannattaa lyöttäytyä hänen lähipiiriinsä niin hän suojelee, voisi olla kela joka mieleen syntyy. Jasperin roolihahmon vaimokin, haluaa kokea itsensä tärkeäksi ja värväytyy mukaan toimintaan, josta ei sen enempää tiedä. Tärkeintä on saada kunnioitusta. Elokuvan jälkeen jään miettimään sitä onko se, että vain kuuluu johonkin ja saa hetken kokea olevansa tärkeä jollekin pääsyynä siihen, miten ihmiset temmataan tämän kaltaisiin rasistisiin liikkeisiin? Pääsyy ei olekaan aate ja sen kannattaminen, vaan se että on osa jotain?

DgI2bpLWsAAoEXc.jpg

blackkklansman.0.jpg

Elokuvasta en oikeastaan sen enempää halua paljastaa, sillä tämä nyky-ajan klassikko kannattaa jokaisen käydä katsomassa. Loppu saa todella ajattelemaan asiaa, eikä anna katsojalle mahdollisuutta lähteä kevyin mielin jatkamaan päivää. Elokuva osataan ovelasti linkittää tähän päivään ja tulee olo, että me kaikki voimme vaikuttaa siihen, ettei KKK:n kaltaisia liikkeitä päätyisi massat kannattamaan. Kyse oikeastaan on pyrkimyksestä ymmärtää toisenlaisia ihmisiä, niitä jotka tulevat eri taustoista kuin me. Ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että itse toimisi samoin vaan on avain siinä, että voimme keskustella asioista, eikä väkivallasta tule arkipäivää. Rohkea elokuva rohkealta Spike Leeltä! Hatun nosto!

DgI2c2oXUAAvlMz.jpg

Ps. Ihana, the Girls sarjasta suosiion ponnahtanut, Adam Driver onnistuu erinomaisesti tässäkin. Hänet tullaan varmasti näkemään kankaalla viimeisiin päiviin asti! Onneksi!

Pps. Muoti-fiilistelijälle tässä elokuvassa on täydellistä puvustusta!

 

 

Kommentit (1)
  1. Äh, itse en pitänyt leffaan alleviivaavasta ja irrallisesta lopusta, mutta ehkä se kuuluu Spike Leen tyyliin. Muuten varsin toimiva leffa!

    P.S. Minäkin fanitan Adamia <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *