ELOKUVAVINKKI: DocPoint – pika-arviot Jawline ja The Pit

Jawline

Elämme dokumenttielokuvien kulta-aikaa tällä viikolla DocPoint festivaalien ansiosta! Festariohjelmisto on täynnä toinen toistaan kiinnostavampia leffoja ja seuraavassa pika-arviot muutamista:

Jawline

Jawline elokuva hämää lempeillä pastellisävyisillä kuvilla ja kiiltokuvamaisella estetiikalla. Samalla se on häiritsevä elokuva sosiaalisen median loputtomasta hahmogalleriasta. Elokuvan päätähti nuori Austyn haluaa broadcast-live-videoilleen näkyvyyttä. Hän haluaa levittää positiivisuuden ilosanomaa ja samalla tienata helppoa rahaa. Häntä ihailevat somessa nuoret tytöt, jotka voivat päästä välillä valokeilaan ja jakaa kameransa Austynin Q & A -videolle. Myös he voivat ostaa yhteenkuuluvuutta osallistumalla Meet&Greet tapahtumiin.

Elokuvaa katsoessa joutuu haastavien kysymysten eteen: onko positiivisuudella ok tienata rahaa, vaikka se olisi päälleliimattu kuori? Nuoret tytöt kokevat sometähdet omiksi ”perheenjäsenikseen, joita heillä ei koskaan ollut” ja fiilistelevät  ”somekavereiden olevan parempia ystäviä kuin kaverit koulussa” – pitääkö tästä huolestua vai onko sittenkin vaan hyvä, että nuoret kokevat yhteenkuuluvuuden ja nähdyksi tulemisen kokemuksia tämän ilmiön kautta? Mitä käy sometähdille heidän suosion lopahtamisen jälkeen, kun koulut jäävät käymättä ja menestys elämässä on rakentunut tykkäyksille somessa?

Jawline

The Pit

Elokuvan runollinen alkukuva vie ajatukset antiikin aikoihin asti ulottuvaan kylpyläkulttuurin. Vahvasti elokuvassa oleva vesi elementti nähdään meitä kaikkia yhdistävänä elementtinä. Onhan meistä ihmisistä suuri osa vettä. Bulgarian Varnassa meren rannalla sijaitseva allas on kohtauspaikka, jossa kaikki kohtaavat raukeina. Välillä kiistellään veden lämpötilasta ja välillä kerrotaan ero-tarinoita.

The Pit on kuin leppoisampi versio suomalaisesta yleisestä saunasta, jossa tuijotellaan horisonttiin ja pohditaan illan ruokailuja. Elokuva on kauniisti kuvattu ja sympaattinen kokonaisuus, mutta valitettavasti raukeudellaan puuduttavan pitkä ja tylsän puoleiseksi kääntyvä. Elokuva olisi mahdollisesti paremmin toiminut lyhyt elokuvana tai valokuvadokumentaarina. Pitkänä dokkarina tavalliset ihmiset arkipäivisine tarinoineen saavat katsojan nousemaan altaasta.

The Pit

Etusivu

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *