Pala Ranskaa

Ajattelin että kirjoittaisin jotain muuta kuin ruokajuttuja, mutta valitettavasti muuta ei nyt tullut mieleen. Sisustaminen on viime aikoina ollut minimaalista, koska asunto on jo pitkälti sellainen kun pitääkin 🙂 Toki nurkat alkavat olla täynnä vauvatavaroita, mutta Brion pinnasänky ei ehkä ole mikään WAU-efektin tuottava sisustuselementti, jota kannattaisi täällä esitellä 😉 Toisaalta vaunujen hankinta oli kyllä sellaista tiedettä ja taidetta, että niistä saisi hyvinkin pitkän jutun. Että jos joku haluaa aiheesta keskustella, niin mielelläni sen teen!

Mutta sitten aiheeseen, eli Ranskaan. Löysin Kinuskikissan facebook-sivuilta jo jonkin aikaa sitten bebe-kakun ohjeen, jota halusin heti kokeilla. Sopivan vuuan löytäminen ei kuitenkaan ollut helppoa, mutta löysin sellaisen vihdoin pienestä keittiökaupasta, joten pääsin leipomaan.

 

20140301_194400_1.jpg

Bebe-piirakka (ohje on Kinuskikissan sivuilta)

Vinkki: Resepti on tehty pitkään irtopohjaiseen teräsvuokaan (n. 10 x 33 cm). Voit tehdä sen tavalliseen piirakkavuokaan kertomalla ainesten määrät 1,5:llä. Itse löysin siis juurikin tällaisen vuuan ja tein piirakan siihen ohjeen mukaan.

Pohja:

  • 100 g voita
  • ¾ dl sokeria
  • 1 keltuainen
  • 2 dl vehnäjauhoja

Täyte:

  • ½ dl fariinisokeria
  • 2 tl perunajauhoja
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 keltuainen
  • 85 g huoneenlämpöistä voita

Sokerikuorrute:

  • 2 tl pikakahvijauhetta (”murukahvia”)
  • 2 rkl kiehuvaa vettä (itse laitoin ainakin 4 rkl vettä, koska kuorrute olisi ollut muuten aivan liian kovaa. Kannattaa kuitenkin lisätä vettä sitä mukaan kun näyttää että on tarvis)
  • 2 ½ dl tomusokeria

Koristelu:

  • hasselpähkinöitä
  • tomusokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuainen. Lisää jauhot muutamassa erässä.

Voitele piirakkavuoka. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen, kevyesti painellen vuoan pohjalle ja ohuelti reunoille. Leikkaa alumiinifoliosta suikaleita ja paina ne kiinni taikinareunoihin. Näin reunat eivät valahda paiston aikana. (En tiedä missä tein väärin, mutta folio tarttui kiinni pohjaan, ja pohja repeili kun otin folion pois. Pohja ei myöskään ollut kypsä annetussa ajassa. Kakun reunat eivät siis olleet kovin kauniin näköiset, mutta maku oli hyvä!)

Kypsennä pohjaa 200 asteessa noin 12 minuuttia. Poista foliotuet. Anna jäähtyä hetki ja irtopohjaista vuokaa käyttäessäsi irrota vuoasta.

Sekoita kattilassa keskenään fariinisokeri ja perunajauhot. Lisää kuohukerma ja keltuainen. Kuumenna vispilällä sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna jäähtyä. (Täytteen pitää todella antaa jäähtyä ihan viileäksi, tai käy kuten minulle, eli täyte ei vatkautunut vaahtomaiseksi. Maku oli kuitenkin edelleen loistava)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kiisseli. Vatkaa tasaiseksi. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta jääkaappiin, kunnes täyte on jähmettynyt.

Liuota kahvijauhe kuumaan veteen. Yhdistä tomusokerin kanssa tasaiseksi seokseksi. Kaada kuorrute täytteen päälle. Levitä lusikan tai lastan avulla tasaiseksi. Tarvittaessa heiluttele vuokaa, jotta pinta tasoittuu.

Asettele kuorrutteen pinnalle hasselpähkinöitä koristeiksi. Nosta piirakka jääkaappiin, kunnes kuorrute on jähmettynyt. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoile piirakkana tai leikkaa leivoksiksi.

Mielestäni maistuva ohje, mutta pohjan tekoa pitää vielä harjoitella. Ja piirakka on siis todella makea!

patongit.jpg

Toinen ranskalainen herkku, jota tuli kokeiltua, on tietenkin patonki! Nam. Tämän ohjeen löysin Hellapoliisin sivuilta, mutta sitten taikinaa ja kohotusta koskevia ohjeita poimin myös muista patonkiresepteistä.

Patongit

  • 2,5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 25 g hiivaa
  • ripaus suolaa
  • 3 rkl öljyä
  • 5-6 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja ruokaöljy. Lisää jauhot ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi, lisää tarvittaessa jauhoja.
Anna taikinan kohota liinan alla.
(Ohjeessa ei sanottu vaivausaikaa tai kohotusaikaa, mutta toisessa ohjeessa sanottiin, että takinaa kannattaa vaivata pitkää, n.10min, ja kohottaa ainakin 30min. Tämän jälkeen taikinan voi painella takaisin kulhoon ja kohottaa vielä 30min. Itse tein näin.)

Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä palloiksi. Kaulitse pallot yksitellen suorakaiteen mallisiksi levyiksi, kääri viistottain tiiviiksi rulliksi, anna kohota liinan alla. (Kohotin patonkeja liinan alla vielä yli 30min.)

Paista 250 asteisessa uunissa 7-10 minuuttia. (Ei riittänyt, meni ainakin 12min. meidän uunilla. Laitoin myös uunin pohjalle vesikipon, jotta pinnasta tulisi varmasti rapea, ja tulihan siitä)

Voit ripotella taikinalevyn sisälle juustoraastetta, valkosipulirouhetta tai maustevoiviipaleita. (En laittanut, olivat hyviä ilmankin 🙂

Herkullinen ohje, suosittelen kokeilemaan!

 

 

koti ruoka-ja-juoma

Kakkuja ja keksejä

Nyt on sitten vuoro taas kirjoittaa makeista herkuista 🙂 Tein kavereiden kesken pidettävälle sunnuntaibrunssille kakkukirjasta minttusuklaakakun, sekä töihin viemisiksi porkkanakakkua ja omar-suklaakeksejä. Porkkanakakun olen tehnyt useaan kertaan, ja muokannut ohjeen mielestäni täydelliseksi. Tällä kertaa pohja kuitenkin paistui jostain syystä todella nopeasti, joten paitoajan kanssa pitää olla tarkkana ja vahtia kakkua usein!

porkkanakakku.jpg

Teen aina tätä kakkua uuninpellillisen, joten sitä riittää isolle porukalle tai pakastettavaksi. Itse tein taikinan syvälle pellille, koko 33cm x 45cm.

Maailman paras porkkanakakku

Pohja:

  • 4 munaa
  • 4 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 200 g sulatettua voita
  • 6-7 dl porkkanaraastetta (en ole oikein koskaan mitannut, mutta reilusti voi laittaa, varmaan enemmänkin kuin 7dl)
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl kanelia

Kuorrutus:

  • 1 paketti maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 paketti appelsiinituorejuustoa
  • 100 g voita
  • 2,5-3 dl tomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon porkkanaraaste, voisula, sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina pellille ja paista 200 asteessa noin 15-25 minuuttia (tämä riippuu todellakin uunista). Jäähdytä pohja. Vatkaa kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä pohjan päälle. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.

minttusuklaakakku.jpg

Tämä ohje on siis rakkaasta kakkukirjastani, Kakkujen kuningattaret.

Minttusuklaakakku

Pohja:

  • 150g suklaakeksejä
  • 75g voita
  • 1dl Marianne-karkkirouhetta

Täyte:

  • 2 isoa munaa
  • 3dl kuohukermaa
  • 2dl sokeria
  • 150g tummaa suklaata
  • 3 liivatelehteä
  • piparminttuaromia (tästä ei lukenut mitään määriä, mutta itselläni meni yli puolikas pienestä pullosta)

Päälle:

  • 150g tummaa suklaata
  • 1 1/2dl kuohukermaa

Koristelu:

  • minttusuklaakarkkeja (itse käytin paloiteltuja After eight suklaita)
  • hopeakuulia

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (n.20cm). Itselläni oli vähän isompi vuoka (23cm). Hienonna keksit muruiksi, sulata voi ja sekoita voi ja Marianne-rouhe keksimurujen joukkoon. Painele seos vuuan pohjalle.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Mittaa kattilaan 1 1/2dl kermaa ja 1 1/2dl sokeria. Lisää keltuaiset ja sekoita. Kuumenna seosta hyvin miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Jatka kunnes seos sakenee ja kuohkeutuu vaaleaksi. Ota kattila liedeltä. Tämä kohta oli mielestäni hankala, koska en tiennyt kuinka kauan ja kuinka kovaa seosta pitäisi sekoittaa. Aikaa meni ainakin 10min ja sekoitin aika lujaa, ettei muna juoksettuisi. Maistelin myös välillä ettei kananmuna ala kypsyä ja maistua liikaa.

Pilko suklaa paloiksi ja sulata. Anna sulan suklaan ja keltuaisseoksen jäähtyä kädenlämpöisiksi.

Pane liivatelehdet likoamaan muutamaksi minuutiksi kylmään veteen.

Vatkaa loput kermat (1 1/12dl) löysähköksi vaahdoksi. Kääntele suklaa vähän kerrallaan keltuaisvaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon piparminttuaromi sekä kermavaahto. Sekoita. Tarkista maku: mintun pitäisi maistua seoksessa selvästi, sillä liivate hieman heikentää sen makua.

Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata ne kuumaan vesitilkkaan. Anna jäähtyä hieman ja valuta liivateseos täyteseokseen koko ajan sekoittaen.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää puolivälissä joukkoon loput (1/2dl) sokerista. Vaahdon on oltava pysyvää ja kiiltävää. Sekoita valkuaisvaahto parissa erässä suklaaseokseen varovasti nostellen. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

Kun täyte on hyytynyt, tee kakkuun suklaapinta. Pilko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi, kaada kerma suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi. Anna suklaaseoksen jäähtyä hetki. Kaada jäähtynyt, mutta juokseva suklaaseos kakun pinnalle. Voit hieman kallistella vuokaa niin saat tasaisen pinnan. Nosta jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi, jonka jälkeen sen voi koristella.

Hyvä ja maistuva kakku tuli, vaikka vaatikin hieman vaivaa. Helpoin tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.

omarkeksit.jpg

Sitten vielä keksejä. Mielestäni keksit ovat hyvä pieni tarjottava minne vaan. Ne on yleensä melko helppo ja nopea tehdä, säilyvät hyvin ja kulkevat helposti paikasta toiseen. Tämä keksiohje tosin vaati hieman aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos oli hyvä! Sain ohjeen työkaveriltani, joka oli ilmeisesti löytänyt ohjeen netistä. Sen tarkempaa alkuperää en tiedä.

Omar chocolate chip cookies

  • 115g kylmää voita, kuutioituna (Itse käytin kyllä huoneenlämpöistä voita, koska kylmä voi ei vaahtoudu!)
  • 1½ dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2 2/3 dl vehnäjauhoja
  • 4 rkl kaakaojauhetta (voi mielestäni jättää pois tai laittaa vähemmän, niin omarit maistuvat ehkä enemmän)
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 110g tummaa suklaata karkeasti rouhittuna
  • 120g omar-karkkeja, leikattuna pieniksi paloiksi

Tee näin:

1. Lämmitä uuni 175 C. Rouhi suklaa sekä omar-karkit. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola
kulhossa.

2. Vatkaa voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, n. 4-5 min. Lisää kananmuna ja vatkaa tasaiseksi.

3. Lisää kuivat ainekset ja vatkaa matalalla teholla tasaiseksi. Lisää myös suklaa ja omarit, sekoita/vaivaa tasaiseksi

4. Ota taikinasta pingispallon kokoisia palloja, pyöritä kämmenien välissä palloiksi ja laita pellille, litistä hieman.
Jätä muutama sentti pallojen väliin.

5. Paista keksejä uunin keskitasolla n. 10-11 minuuttia, kunnes keksien pinta ei enää kiillä niin paljon. Anna
jäähtyä pellillä 3-5 minuuttia, siirrä sitten ritilälle jäähtymään kokonaan.

 

koti ruoka-ja-juoma