Ensimmäisiä Invisalign-oikomishoitofiiliksiä

Kaupallinen yhteistyö: Oral hammaslääkärit, Hannaleena Valtanen-Bergqvist

Nyt on oikomiskalvot suussa! Ne laitettiin reilut kolme viikkoa sitten ensimmäisen kerran paikoilleen Hanneleena Valtanen-Bergqvistin vastaanotolla. Invisalign-oikomishoitoa on nyt takana useita viikkoja, joten nyt voin jo puhua kokemuksesta.

Invisalign oikomishoito
Kalvot suussa, näkyykö?

Odotukset ennen asennusta

Kun kävelin kohti Bulevardia Oral-hammaslääkäreitä, minua jännitti: ensimmäiset Invisalign-kalvot asennettaisiin ja hampaiden oikomishoito alkaisi. Kalvot pysyvät paikoillaan hampaiden pinnoille asennettavien nystymäisten otepintojen avulla. Lisäksi yhtä hammasväliäni pitäisi hieman avata, jotta kalvot saavat siitä riittävän siirto-otteen. Näistä kahdesta pelottaa vähän juuri sen hammasvälin avaaminen.

Invisalign-oikomishoito

Suun valmistelu oikomishoitoa varten

Jännitys katoaa, kun juttelemme Hannaleenan kanssa vastaanotolla. Hän toivottaa tervetulleeksi ja on itsekin innoissaan. Istun tuoliin ja 45 minuutin aika alkaa. Ensin purskuttelen hampaat annetulla nesteellä. Sitten Hannaleena katsoo hampaani läpi ja toteaa, että kaikki on kunnossa. Hampaat käydään läpi vielä läpi hammastahnalla ja huuhdotaan.

Sitten onkin vuorossa nystyjen asennus. Hannaleenalla on hampaistani kartta, josta hän katsoo nystyjen paikat. Otepinnan alta hammasta käsitellään miedolla hapolla, etsataan, jotta nystyjen liima tarttuu siihen kiinni kunnolla.

Kokemuksia oikomishoidosta

Mietin etukäteen, miten nystyt saadaan juuri oikeille paikoilleen. Ratkaisu: erityisten asennuskalvojen avulla. Kalvoissa nystyjen paikat on merkitty ja ne menevät siten täsmälleen oikeisiin kohtiin.

Kun otepinnat on asennettu, ylimääriset läpinäkyvät liimat niiden ympäriltä rapsutellaan ja hiotaan pois. Hiominen kaikuu päässä vähän kuin poraus, jota pelkään. Mutta pelko helpottaa, kun Hannaleena sanoo, että vaikka pora kuulostaa äänekkäältä, sillä ei saisi edes hampaan pintaa rikki: sen teho riittää ainoastaan liimajäämiin. Hannaleena myös muistuttaa hengittelemään, joka on myös oma metodini rauhoittumiseen.

Kokemuksia Invisalign oikomishoidosta

Hannaleena on ihana. Koskaan aiemmin en ole ollut hammaslääkärillä, joka oikeasti informoi näin tarkasti, mitä seuraavaksi tapahtuu ja miksi. Ei tarvitse pelätä, että suussa rusahtaa ja yhtäkkiä sattuu. Hän ennakoi ja kertoo, mitä nyt tehdystä asiasta seuraa ja saattaa seurata eli kaikki skenaariot kuulee hoidon aikana eikä mikään tule yllätyksenä.

Sitten on vuorossa etuhampaiden välin 0,2 mm:n laajennus. Se tehdään kynsiviilan oloisella työkalulla ja Hannaleena mittaa juuri oikean paksuisella metalliliuskalla, joko rako on riittävä. Rako tulee menemään umpeen oikomisen aikana eikä noin pienen kiillemäärän hiominen vaikuta jatkossa hampaan reikiintymiseen (tietysti piti heti kysyä).

Lopuksi kaikki hampaiden välit käytiin läpi vielä hammaslangalla, jotta varmistetaan, ettei mitään ylimääräistä ole jäänyt minnekään. Saan myös itse sanoa, tuntuuko purennassa jossain vielä jotain extraa. Kun harvat liimajämät on poistettu, asensi Hannaleena ensimmäiset kalvot paikoilleen.

Tässäkö se sitten oli? Kaikki kävi todella nopeasti! Kalvot tuntuvat suussa vähän oudoilta, mutta eivät maistu miltään.

Invisalign-kalvot suussa! Näkyykö?

Sattuuko oikominen?

Saan vielä mukaani Invisalign-kotelon, johon kalvot voi laittaa ruokailun ajaksi. Mukana tulevassa söpössä paketissa on myös kalvojen puhdistuskristallit. Tosin Hannaleena sanoo, että paras kalvojen puhdistukseen on käsitiskiaine tai apteekista saatavat hammasproteesien puhdistusaineet.

Illalla hampaita alkaa jomottaa (kävin hammaslääkärillä noin 12 tuntia aiemmin). Ei kuitenkaan niin paljon, että viitsisin edes ottaa särkylääkettä. Jomotus tuntuu myös yöllä ja vielä aamulla, mutta väistyy noin vuorokaudessa.

Arki vaatii hieman suunnitelmallisuutta

Hammaslääkäri sanoo, että kalvot oppii hyvin nopeasti ottamaan pois suusta sujuvasti. Ensimmäiset kerrat ovat kamppailua ja silloin hampaisiin sattuu eniten. Siksi päätän, etten ota niitä irti kymmentä kertaa päivässä, vaan suunnittelen itselleni aikataulun, jossa pitäytyä.

Kalvoja pitää pitää paikoillaan noin 22 tuntia vuorokaudessa. Laskeskelin, että otan ne suustani pois vain 4 kertaa pöivässä max puoleksi tunniksi kerrallaan. Aamulla teen aamupalan valmiiksi, käyn hampaidenpesulla, syön ja laitan kalvot takaisin. Otan kalvot pois myös lounaalla ja päivällisellä ja iltapalla, jonka jälkeen syön xylitol-pastillin (kuten joka ruokailun jälkeen) ja sitten pesenkin hampaat ja laitan kalvot yöksi takaisin. Aina ennen hampaiden pesua happohyökkäys on pysäytettävä xylitolilla.

Invisalign oikomishoito hinta aikuisena

Hampaiden hygieniasta huolehtiminen oikomisen aikana

Kyselin, miten hampaat pitäisi puhdistaa ruokailun jälkeen ennen kalvojen uudestaan laittamista. Xylitol-pastilli ja hampaiden huolellinen purskuttelu vedellä kuulemma riittävät. Tämän lisäksi hampaiden harjaus kahdesti päivässä ja lankaaminen kerran päivässä eli perussetti.

Saa nähdä, laihdunko tässä oikomishoidon aikana, kun en voi mussuttaa karkkia ja suklaata juuri silloin, kun siltä tuntuu… 😂 Ei ollenkaan huono sivutuote olisi sokerin vähentäminen minimiin!

Oikomishoito aikuisiällä

Viikko kalvojen asennuksesta

Kun ensimmäisten kalvojen laitosta oli kulunut viikko, vaihdoin seuraavan setin suuhun nukkumaan mennessä. Viimeksi hampaita alkoi jomottamaan noin 12 tuntia kalvojen asennuksesta, joten otin sitten aamulla särkylääkkeen ennen töihin lähtöä.

Olen huomannut, että kun uudet kalvot vaihtaa, on syöminen parin-kolmen päivän ajan hankalampaa. Hampaita aristaa eniten ja oikean purennan kanssa täytyy tehdä töitä.

Kaikenkaikkiaan hampaisiin on sattunut vähemmän kuin oletin. Ja kuten Hannaleena ennusti, olen oppinut ottamaan kalvot pois suustani tosi huomaamattomasti ja nopeasti.

Pesen kalvot aamuin-illoin hampaidenpesun yhteydessä ja muut kerrat kun otan ne pois suusta, huuhdon ne huolella. Olen pitäytynyt aiemmin miettimässäni rytmissä, eli irrotan kalvot vain 4 kertaa päivässä.

Sattuuko Invisalign-oikomishoito?

Kaksi viikkoa kalvojen asennuksesta

Uusien kalvojen vaihto sujui jo niin rutiinilla, että en oikeastaan ajatellut edes asiaa sen kummemmin. Ensimmäiset pari päivää suussa kiristeli, sitten tuntui taas normaalimmalta.

Olen huomannut, että kalvoja ei kannata pestä hammastahnalla, koska ne imevät hammastahnan maun itseensä. Ja myös, että ne pitää pestä kauttaaltaan vähintään kaksi kertaa päivässä sisältä ja ulkoa. Ihan niin tarkkaa huolta kuin purentakiskosta näistä ei tarvitse pitää, sillä ne vaihdetaan niin usein.

Invisalign-oikomishoito Marimekko-paita

Kolme viikkoa kalvojen asennuksesta

Huomaan, että karkinsyönti on vähentynyt tosi paljon! Hampaat ovat hieman arat, joten kaikenlainen tosi sitkeän (merkkarit, nammmm) syöminen on jäänyt. Muutenkin pidän nyt hampaistani entistä paremmin huolta, sillä jos hammasväleihin jää yhtään mitään, sen tuntee heti.

Käsittelen siis hammaslangalla hampaani entistä huomattavasti useammin ja joka aterian jälkeen purskuttelen suuta vedellä ja syön xylitol-pastillin tai pureskelen purkkaa ennen kalvojen takaisinasennusta. Tämä on hyvä muutos, vaikka ennenkin pidin hampaistani hyvää huolta. Myös aterioiden välinen herkuttelu ja napostelu on loppunut.

En ole kellottanut tarkemmin aikaa, jonka kalvot ovat pois suustani, mutta veikkaan, että se on joka päivä lähemmäs kaksi tuntia, jonka kalvot maksimissaan saavat olla pois suusta vuorokaudessa.ja koko se aika kuluu syömiseen ja hampaiden pesuun! Eipä sitä aiemmin ole tullut ajatelleeksi, että päivittäin ruokailuihin menee niin pitkä aika.

Hannaleena sanoi, että oikomisen aikana omat hampaat saattavat vähän tummua nystyjen ympäriltä, mutta hoidon lopuksi kun nystyt poistetaan, hampaat myös puhdistetaan hammaslääkärillä. En ole vielä huomannut tummumista, joka näkyisi ulospäin.

Oral-hammaslääkärit Invisalign-oikomishoito

Viikko neljä

Tänään, kun otin klvot pois suusta huomasin, että se minua eniten ärsyttänyt etuhammas on jo melkein suorassa! Alahampaista muutosta ei vielä niin näe, sen verran ristissä ne olivat.

Invisalign-oikomishoidon kokonaisajaksi kohdallani on arvioitu 20 viikkoa, joista kohta takana neljä. Seuraava hammaslääkäri on varattu ensi viikolle, ja silloin saan seuraavien neljän viikon kalvosetit.

Tuntuu, että homma edistyy, nopeasti. Loppusyksystä mulla pitäisi jo ollakin sitten suorat hampaat ja parempi purenta!

Lue myös sarjan ensimmäinen postaus.

_______________

Seuraa Vuodenaitia myös Instassa tai Facebookissa tai lukaise edellinen postaus

kauneus hyva-olo terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *