Hampaiden oikominen aikuisena: näkymättömästi ja nopeasti hyvä tulee

Kaupallinen yhteistyö: Oral hammaslääkärit Hannaleena Valtanen-Bergqvist

Minulla oli parikymppisenä aika täydelliset hampaat: kaunis, tasapainoinen rivistö sekä ylä- että alaleuassa. Kun yliopiston alussa hammaslääkärini sanoi minulle, että hampaistani näkee minun narskuttelevan ja tarvitsisin purentakiskon, en uskonut. Koska se maksoi ja olin köyhä opiskelija, hampaanihan näyttivät tosi hyvältä, mitään ongelmia ei ollut ja häshtäg 20vee don’t care. Pari vuotta siitä ja tilanne olikin jo toinen: etuhampaat alkoivat liikkua lähemmäs toisiaan ja toinen niistä kiilautui hieman sivusuunnassa toisen eteen. Nöyränä sitten hammaslääkärille sitä kiskoa hakemaan vinojen etuhampaiden kanssa. Kelataan sitten 20 vuotta siitä ja edessä on oikomishoito aikuiselle.

Hammaskisko since 1990

Se sama 20 vuotta vanha hammaskisko on minulla vieläkin ja on auttanut pitämään ylähammasrivistön suht suorassa, mutta sille syntynyttä vahinkoa se ei tietenkään korjannut. Joten etuhampaani ovat olleet vähän epäjärjestyksessä jo parikymmentä vuotta.

Alahampaille ei tukia tarjottu ja ne ovatkin alkaneet elää ihan itsenäistä elämäänsä tanssimalla hitaasti, mutta varmasti lähemmäs toisiaan. Viimeisen kahden vuoden aikana (jotenkin yhdistän tämän raskauteen, koska liike on selvästi kiihtynyt reilun parin vuoden aikana) liike on ollut hyvin selvää. Nyt alahampaat jo hankaavat kipeästi siihen vintage-kiskoon ja osuvat toisiin hampaisiin muutenkin. Leuat ovat kireät ja olen alkanut vähän sössöttää puhuessani, joten kaikenkaikkiaan oli siis aika tehdä asialle jotain, ennen kuin olen purentani kanssa vielä suuremmissa vaikeuksissa. Tai en enää saisi puhuttua selvästi.

Oikomismetodimetsällä

Aloin kartoittaa vaihtoehtoja: mikä olisi mahdollisimman nopea keino saada purenta kuntoon mieluiten niin, ettei se nyt kauheasti näkyisi ulos päin tai haittaisi arkielämää.

Olin kuullut Invisalign-hoidosta, joka on 3D-kalvoilla tehtävä oikomishoito. Keksinnöistä ja muotoilusta (siis 3D-tulosteilla tehtävää oikomista, mieti!) kiinnostuneena se jäi mieleen. Vaihtoehtoisia oikomishoitoja ovat perinteiset raudat tai metallikiskot, jotka sijoitetaan hampaiden sisäpuolelle ja eivät näkyisi siis ulospäin.

Perinteiset raudat vievät näistä pisimmän ajan. Nuorempana minulla oli suussani yksi metallinpalanen purennan oikomiseen ja se oli tosi tuskainen kokemus: rikkoi jatkuvasti suuta sisältäpäin, joten ajatuskin tästä menetelmästä ahdisti ja hylkäsin sen heti.

Hampaiden sisäpinnalle sijoitettava oikomiskiskotus taas maksoi vähän enemmän kuin Invisalign, joten päädyin Invisaligniin, niin ei tarvitse laittaa mitään rautaa suuhun. Riippuu myös oikomistarpeesta, mitkä menetelmät toimivat mihinkin suuhun, joten kartoituskäynti on tarpeen ja vertailu kannattaa.

Serkkuni hampaat oiottiin reilu vuosi sitten Invisalign– menetelmällä, joten senkin puoleen tiesin, että tämä menetelmä toimii. Keskustelin serkkuni kanssa ja päädyin ottamaan yhteyttä hänelle oikomisen tehneeseen hammaslääkäriin Hannaleena Valtanen-Bergqvistiin. Hannaleena ottaa potilaita vastaan Helsingissä, Bulevardin Oral hammaslääkäreillä.

Hannaleena ottaa kuvat hampaistani Invisalign-appilla. Kuvia käytetään lisätietona mallinnoksia luotaessa.

 

Miten Invisalign-oikominen etenee?

Invisallign-oikomisprosessi etenee aina samalla tavalla: kartoitus, hampaiden mallinnus, kalvojen paikalla pysymistä auttavien nystyjen asennus, oikominen kalvoilla ja lopuksi lopputuloksen varmistaminen retentiokiskolla.

Ensin varasin ajan Hannaleenalle ilmaiselle tutustumiskäynnille.  Hammaslääkärin tarkastuksessa varmistettiin, että tämä hoito sopii juuri minun oikomistarpeisiini ja että suuni on muuten siinä kunnossa, että hampaita voi oikoa. Kaikki oli hyvin ja Hannaleena oli sitä mieltä, että Invisalign sopisi minulle. Sain paljon tietoa hoidosta, esitteet ja alustavan hinta-arvion ja miettimisaikaa. Lähdenkö oikomaan hampaita näin vai en? Kalvoja pitää pitää suussa yötä päivää noin 22 tuntia vuorokaudessa, joten hoitoon pitää oikeasti sitoutua.

Harkitsin hoitoon ryhtymistä noin pari viikkoa, mutta lopulta päätin, että tämä on tarpeellinen sijoitus omaan hyvinvointiini ja siihen, että saisin pitää omat hampaat suussani vielä seuraavatkin 40 vuotta.

Kun päätös hoitoon lähdöstä oli tehty,hampaistani otettiin vastaanotolla mallinnokset. Mallinnosten perusteella Kaliforniassa, Invisalignin päämajassa sijaitseva supertietokone ruksutteli minulle viikkokohtaisen hoitosuunnitelmaehdotuksen. Kun suunnitelma oli valmis, hammaslääkärini katsoi sen läpi. Hannaleena pyöräytti suunnitelmani vielä pariin kertaan päämajassa sitä hiottuaan, ennen kuin oli tyytyväinen tulokseen.

Sitten hän esitteli videoyhteyden avulla suunnitelman minulle. Suunnitelmassa näkyi paitsi nykytilanne minusta otetuissa kuvissa, myös se, miltä hampaani näyttävät hoidon jälkeen. Myös viikottainen edistyminen käydään läpi animoidun hoitosuunnitelma avulla. Oli tosi hurjaa nähdä, miten hampaat liikkuvat viikkotasolla ja lopputulema näytti tosi siistiltä, harmoniselta ja tutulta. Siltä, kuin näytti silloin 20 vuotta sittenkin.

Nyt hoitosuunnitelma on hyväksytty ja ensimmäinen, neljän viikon setti kalvoja tilattu. Yksiä kalvoja (erilliset ylä- ja alahampaille) pidetään aina viikko kerrallaan ja vaihdetaan uusiin. Uudet kalvot saa joka 5. viikko. Kerran kuukaudessa siis käydään hammaslääkärillä, joka varmistuu, että kaikki sujuu hoitosuunnitelman mukaisesti.

Oikomisen jälkeen pitää vielä hankkia retentiokiskot, joilla saavutetut tulokset ylläpidetään. Hoitoaika-arvio oli tässä vaiheessa viitisen kuukautta. Etuhampaat saadaan suoriksi jo ennen sitä, mutta alahampaissa menee melkein kaksi kertaa ylähampaiden vaatima aika.

Invisalign app ja oikomishoito aikuiselle
Kuvat lähtötilanteesta on otettu Invisalign-appiin.

Miksi aikuisen kannattaa oikoa hampaat?

Kun hampaistani otettiin mallinnokset, kävi ilmi, että minulle on käynyt niinkuin naisille usein käy ikääntyessä: hammasrivistö siirtyy edestä sisään päin, hampaat alkavat siirtyä lähemmäs kieltä ja koko hammaskaari kapenee. Siksi etuhampaat alkavat painua limittäin ja päällekkäin. Tästä johtuu varmasti myös sössötys-fiilis, jonka olen huomannut viimeisen parin vuoden aikana.

Hampaiden liikkuessa lähemmäs toisiaan, voi mukana seurata myös muita ongelmia: purenta muuttuu vääränlaiseksi, hampaan juuret voivat jäädä puristuksiin ja pahimmillaan mennä kuolioon. Lisäksi toisissaan liian kiinni olevien hampaiden välejä ei pääse puhdistamaan kunnolla ja pidemmän päälle myös siitä koituu (reikäisiä) ongelmia. Mutta on suurempikin syy, miksi oikominen kannattaa.

Oikomishoito aikuiselle Invisalign
Invisalignille lähetetään paitsi hampaiden 3D-mallinnokset, myös runsaasti kuvamateriaalia hampaista.

 

Hannaleena sanoi, että aikuisiällä tehty oikomishoito selvästi muuttaa ihmisten suhtautumista suun terveyteen.”Ihmiset, jotka sitoutuvat oikomishoitoon, sitoutuvat myös pitämään hampaistaan huolta loppuelämänsä ajan. Hampaiden terveys on suorassa yhteydessä ihmisen kokonaishyvinvointiin.” Totta tämäkin: suussa muhiviin tulehduksiin kuolee Suomessakin ihmisiä joka vuosi. Ja aika usein hampaiden huonosta kunnosta johtuvat sairaudet tulevat ihmisille yllätyksinä ja niitä on usein vaikea havaitakin.

No kuulostaapas tämä nyt pelottelulta! Ei ole tarkoitus.

Itselläni suurimmat syyt oikomishoidon aloittamiseen ovat suussa tuntuvat ikävät kivut milloin missäkin tilanteessa. Ja ajatus siitä, että missä ongelmissa olen hyvin pian, jos en tee asialle jotain nyt. Myös esteettinen näkökulma on kiva kannustin.

Sanon sen ihan suoraan: tahdon taas suorat hampaat.

Jo pelkästään se olisi ihan riittävä syy. Kun nyt toimin, toivottavasti saan pitää nämä omat legot suussani eikä tarvitse ostella mitään nastahampaita juuresta kuolleiden tilalle. Oikomishoitoni aikuiselle maksaa itse asiassa vähemmän kuin kaksi hammasimplanttia maksaisi.

Paras juttu oikomisessa kuitenkin on se, että suussa ja leuassa olevat jännitykset saataisiin laukeamaan, kun purenta on taas kohdallaan. Ja se oli Hannaleenallakin päällimmäinen tavoite, kun hän hioi hoitosuunnitelmaa. ”Oikea purenta ensin, mutta kyllä se estetiikkakin otetaan kaikessa huomioon.”hän totesi.

Nyt odotellaan kalvoja ja reilun viikon päästä sitten alkaa varsinainen oikominen! Will keep you posted!

Oikomishoito aikuiselle Oral Hammaslääkärit Bulevardi
Hannaleenan hellässä huomassa!

_______________

Seuraa Vuodenaitia myös Instassa tai Facebookissa tai lukaise edellinen postaus

hyvinvointi oma-elama terveys hyva-olo
Kommentit (2)
  1. Ensimmäisiä invisalign-oikomishoitofiiliksiä – Vuodenaiti | Lily
    2.6.2021, 20:31

    […] Lue myös sarjan ensimmäinen postaus. […]

  2. Ilmanpuhdisti allergikolle, Roger to that! – Vuodenaiti | Lily
    8.5.2021, 09:11

    […] Seuraa Vuodenaitia myös Instassa tai Facebookissa tai lukaise edellinen postaus […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *