Vastuullisesti valmistetut pellavalakanat: ekologiset, kauniit ja kestävät

Kaupallinen yhteistyö: Pellavia

Lopussa alekoodi ja linkki arvontaan! Sain siskoltani rippilahjaksi pussilakanat. Siis 25 vuotta sitten. Muuton yhteydessä huomasin, että sekä ne, että muutama vuosi sitten edullisesti ostamani vaaleat puuvillalakanat olivat kuluneet puhki. Tarvitsen siis uudet alus- ja pussilakanat. Jotkut kestävät, kauniit ja ajattomat. Mutta mikä materiaali olisi hyvä? Viime aikoina hankkimani puuvillaiset eivät todellakaan ole olleet yhtä kestäviä kuin nuo yli 20 vuotta vanhat. Tahtoisin yhdet hyvät uudet petivaatteet, jotka kestäisivät käytössä pitkään. Mieleen tuli Instagramissa näkemäni Pellavia ja heidän sivuillaan näkemäni ylellisen oloiset, vastuullisesti valmistetut pellavalakanat. Siinäpä ratkaisu!

Pellavia pellavalakanat

Aidosti vastuullista tuotantoa

Olen kotoisin Jyväskylästä, joten ehkä juuri siksikin jyväskyläläinen Pellavia jäi mieleeni. Toinen syy on se, että tahdon mahdollisimman ihoystävälliset ja vastuullisesti valmistetut pellavalakanat. Pellavian lakanat on tehty Öko-Tex-sertifioidusta pellavasta eli lopputuotteessa ei ole mitään kemikaaleja tai pintakäsittelyjä.

Päätin kysellä yrityksen perustajalta Anna-Maija Lintuniemeltä vähän enemmän Pellaviasta ja siitä, mikä tekee heistä vastuullisen toimijan.

Vastuulliset pellavalakanat

Hän kertoi, että koko yrityksen idea on pyrkimys luoda laadukkaita tuotteita vastuullisella ja kestävällä tavalla. Pellavian tuotteet on suunniteltu Suomessa ja tuotteissa käytetyn eurooppalaisen (kuitu tulee Ranskasta, Liettuasta ja Belgiasta) pellavan koko käsittely tapahtuu Liettuassa. Maassa on pitkät perinteet niin pellavan kasvatuksesta kuin tekstiilituotannosta. Pieni perheyritys tekee kehräyksen, kankaan kudonnan, värjäyksen ja tuotteiden ompelutyön.

Miksi sitten juuri Liettua (sen lisäksi, että se on lähellä)? ”Tuotannon eettisyyden ja vastuullisuuden seuranta, kuten esimerkiksi palkkaus- ja työolojen valvonta on helpompaa EU:n sisällä. Samalla eri maiden välinen rahti tuotantoprosessin aikana jää pois, ja pienentää tuotteiden hiilijalanjälkeä entisestään.” perusteli Anna-Maija.

Visio eettisestä ja kestävästä tuotannosta on Pellavian liiketoiminnan keskiössä: halu kunnioittaa ihmisiä ja ympäristöä kaikessa toiminnassa. ”Kannustamme vastuulliseen sisustamiseen sekä kuluttamiseen slow fashion ja low waste- periaatteita noudattaen.” Anna-Maija tiivistää. Upea asenne tällä (toivottavasti kohta ohimenevänä) kertakäyttökulttuurin aikakaudella.

Pellavia valmistamat Hahtuva-pellavalakanat

Luonnollisesti hypoallergeninen ja antibakteerinen

Pellavian malliston kaikissa pellavatuotteissa käytetetään STANDARD 100 by OEKO-TEX® -pellavaa, joka tarkoittaa sitä, ettei lopputuotteissa ole terveydelle tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

Pellava on luonnonkuitu, joka on hengittävä, hypoallergeeninen ja sillä on myös antibakteerisia ominaisuuksia. Näiden ominaisuuksien ansiosta se sopii (HUOM: oikein työstettynä) erityisesti erilaisista iho-oireista kärsiville sekä perheen pienimpien herkälle iholle. Lisäksi pellavan luontaisesti neutraali pH ja lämpö-kosteustasapaino rauhoittavat ihoa.

Kuulostaa hyvältä herkkäihoisten perheessä.

Pellavia Haave-pussilakanat ja Hahtuva-pellavalakanat

Ajaton värivalikoima

Ainoa vaikea asia oli päättää, minkä väriset lakanat hankkisin: Pellavian värivalikoimasta kaikki miellyttivät: vaaleanpunainen olisi IHANA! Mutta haaveilen seinien maalauksesta beigeksi ja sitten se ei ehkä sovi (tai miksei sopisi, vähän väriä elämään!). Toisaalta, mun elämässä on nyt niin paljon pinkkiä, että ehkä joku muu sävy ja nämä sitten seuraavaksi, hihi.

Valkoisia pussilakanoita minulla on ollut aina, ja nyt tahtoisin vähän jotain sävyä. Järjelle jäi siis pellavan väriset ja harmaat pussilakanat, joista päädyin luonnollisen pellavan värisiin Haave-pussilakanoihin (beige kausi, oh yes).Unelma-aluslakanat ja Toive-tyynyliinat päätin tilata valkoisina: sopivat sitten, jos päätän tilata vielä ne vaaleanpunaiset lakanat, kun saan lisää kaappitilaa jossain vaiheessa.

Pellavia Toive-pellavatyynyliina

Ei turhaa pakkausmateriaalia

Ensimmäinen yllätys lakanoiden saavuttua on se, miten ihanasti ne on pakattu: mukana on pieni kiitoskortti ja lakanat on sidottu vain pellavanarulla, ei siis mitään turhia kertakäyttöisiä pakkausmuoveja. Toinen yllätys on se, miten painavat lakanat ovat. Kangas tuntuu todella kestävältä, tasaiselta ja ihanan pehmeältä.

Ei turhia pakkausmuoveja

Sisko kun näki lakanat, hän sanoi ensimmäisenä, että ”nyt kyllä meni värivalinta nappiin” ja olen täysin samaa mieltä! Ihanaa, että vaaleassa makuuhuoneessa on vähän luonnollista sävyä.

Ei enää karheaa pellavaa

Ja miten ihanalta Pellavian lakanat tuntuvatkaan ihoa vasten! Monella on karkeammasta pellavasta varmasti jotain ”mökkikokemuksia”: itse ainakin muista yhdet jos toisetkin käsipyyhkeet tai mökkipyyhkeet, joissa pellavakuitu on liian karheaa ja kudos kutisee ja pistelee iholla. Ja nyt kun ajattelee, niin siitä syystä ne varmaan ovat mökille päätyneetkin…

Totta onkin, että ennen pellavatekstiilit olivat karkeita ja vaativat useita pesu- ja käyttökertoja ennen kuin niiden todellinen luonne paljastui. Pellavian kankaat taas ovat valmiiksi kivipestyjä: materiaali on miellyttävä ihoa vasten eikä tuote kutistu pesussa.

Lakanat ovat silkinpehmeät, ihanan raskaat ja tiukkaan kudotut. Uskon, että tulevat kestämään ahkerassakin käytössä vuosikaudet.

Ekologiset ja vastuulliset pellavatuotteet Pellavia

Vegaaninen villa

Lakanat tuntuvat ihanan viileiltä ja kuivilta ihoa vasten (hikoilin jo yhden flunssan näiden välissä ja ei tullut silloinkaan sitä kankaan iholletarttumisfektiä).

Pellava johtaa kosteutta pois iholta ja lämmittää, vaikka tuntuukin ihoa vasten viileältä. Voi luonto näiden sinun ihmeidesi kanssa! Pellavahan on kuin vegaaninen villa! Menin Pellavian sivuille ja etsin vähän lisätieto pellavasta, ja ihmekasvista tosiaan on kyse.

Pellavia pellavalakanat ja -tyynyliinat

Pienen hiilijalanjäljen monipuolinen ihmekasvi

Pellavan latinankielinen nimi Linum Usitatissimus eli hyödyllisin. Nimi kiteyttääkin hyvin sen monipuolisuuden. Tämän hyötykasvin tuotannossa siitä käytetään kaikki osat juuria lukuunottamatta. Mitään ei siis mene hukkaan.

Siemenet ja öljy hyödynnetään mm. ruoka-ja kosmetiikkateollisuudessa ja jopa siementen puristusjätteestä voidaan tehdä rehua eläimille. Varresta saatava kuitu päätyy tekstiiliteollisuudelle. Hyötykäytön lisäksi pellavaa viljellään myös maanparannus- ja maisemointikasvina.

Pellavia pellavatuotteet

Pellava on paitsi monipuolinen kasvi, myös ekologinen, pienen hiilijalanjäljen kasvatettava. Sen viljelyssä kun ei tarvita lainkaan torjunta- tai lannoiteaineita. Pellava viihtyy ravintoköyhässä maassa ja sen kasvattamiseen kuluu vähemmän vettä moneen muuhun kangaskuituun verrattuna. Monessa mielessä ekologinen kuitu – ja muutenkin aikamoinen tehopakkaus siis on tämä pellava!

Pellavalakanat tuntuvat viileältä ja kuivilta ihoa vasten.

Hyvät lakanat = paremmat unet

Olen niin tyytyväinen lakanavalintaani. Esteetikkoa miellyttää kovasti tuotteiden ulkonäkö, tarkkaa kuluttajaa tuotteiden aito vastuullisuus ja ekologisuus. Lisäksi upean laadun näkee ensivilkaisulla ja tuntee kosketuksella.

Näissä saa nukkua hyvillä mielin ja tiedän,että tulevat kestämään käytössä vuosikausien ajan.

Arvonta ja alekoodi

Osallistu Instagramissa kahden valkoisen Toive-tyynyliinan arvontaan. Lisäksi kannattaa käyttää hyödykseen Pellavian -15 prosentin alekoodi Pellavian verkkokauppaan. Koodi on MIIASUVI15 ja sekä se että arvonta ovat voimassa 5.11.2021 asti.

Vastuullisesti valmistetut pellavalakanat ovat ekologiset, kestävät ja kauniit.

_______________

Seuraa Vuodenaitia myös Instassa tai Facebookissa tai lukaise edellinen postaus

koti vastuullisuus sisustus ostokset
Kommentit (1)
  1. Uusin kirppislöytö - Vuodenaiti - uusin-kirppisloyto-kotiin
    31.10.2021, 17:12

    […] Seuraa Vuodenaitia myös Instassa tai Facebookissa tai lukaise edellinen postaus […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *