Quornwokki

Nyt lähti quorn-neitsyys! Pädäm! Idioottivarmoja arkikasvisruokien raaka-aineita kaupassa etsiessäni törmäsin quorniin. Olen kuullut siitä ohimennen aiemminkin, mutta vasta nyt uskaltauduin kokeilemaan tätä itselleni täysin vierasta ruoka-ainetta. Näppärää tässä päässäkeksimässäni arkiruuassa on se, että se tarveaineet voi ostaa pakkaseen valmiiksi tiukkaa päivää varten ja ruokaa voi valmistaa juuri sen verran, kuin sitä aikoo syödä. 

”Quorn-sieniproteiinivalmiste on kokonaan uusi ruoka-aines, joka löydettiin vuonna 1965 Britanniassa etsittäessä vaihtoehtoista proteiinin lähdettä lihan korvikkeeksi. Sieniproteiinia eli mykoproteiinia tuotetaan käymismenetelmällä tryffeliä tai korvasientä muistuttavasta syötävästä Fusarium venenatum -sienestä.” – TS Ruoka

2016-03-22 12.41.00.jpg

Tarvitset:

  • Wokkivihanneksia (laiskat tyytyvät pakastekasviksiin)
  • Quorn-kuutioita (löytyy pakastealtaasta myös)
  • Nuudeleita
  • Sweet chili -kastiketta
  • Öljyä paistamiseen

Laita vesi kiehumaan. Valmista nuudelit kuumassa vedessä turvottaen. Paista tällä välin quornia pannulla niin, että se sulaa ja ottaa väriä pintaansa (viitisen minuuttia). Lisää joukkoon pakastekasvikset. Kun kasvikset vaikuttavat kypsiltä, lisää joukkoon nuudelit ja makeaa chilikastiketta maun mukaan.

2016-03-22 12.58.30.jpg

Miltäs se quorn sitten maistui? Rehellisesti sanoen, ihan just presiis lihalta! Jotakin kanan ja possun väliltä. Väitän, että paatuneinkaan lihansyöjä ei olisi tajunnut syövänsä sieniproteiinia. Olisi kiinnostavaa kuulla, pitävätkö ne ihmiset quornista, jotka eivät erityisesti nauti lihan mausta. 

Joten nyt kaikki sankoin joukoin koijaamaan niitä ihmisiä, kenellä on ”pupun kanssa sopimus, että pupu ei syö hänen ruokaansa ja hän ei syö pupun”. Koska mikään ei tämän maan päällä tuota suurempaa tyydytystä, kuin lihansyöjän huijaaminen!

– Salla

Kokatessa soi viikonlopun korvamato: Vilma Alina – Juha88 

 

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Vastuullisuus

Punajuuri-mungpapusalaatti

Tämän aterian valmistamalla selätin mun kymmenvuotisen punajuuritraumani! Nyt siis todella hyvän salaattireseptin lisäksi tämän kertaisessa kirjoituksessa oppii välttämään punajuuritrauman, jos on vielä tottumaton punajuurenkäsittelijä. Suosittelen etikkapunajuurien dissailua ja tuoreiden käyttöä – ja kun valmistaa oikein, ei tarvitse pyyhkiä punaisia tahroja katosta (kyllä).

Punajuuri-mungpapusalaatti ei valmistu ihan supernopeasti, mutta on todella ruokaisa ja monipuolinen. Tämä menee ehdottomasti mun ohueen vakkarisalaatit-listaani!

Mungpavuissa on paljon protskua ja kuituja ja niiden valmistaminen on vaivatonta, kunhan muistaa laittaa likoamaan veteen edellisenä iltana. Itsehän liotin papujani vahingossa 8 tunnin sijaan 24 tuntia (oops!), mutta olen vielä elossa joten ei kai se niin justiinsa ole. Liotetut pavut keitetään vaihdetussa vedessä n.15 minuuttia. Kärsin kokkina liemikuutiopakkomielteestä, joten sellaisen laitoin papujenkin keitinveteen.

mungpapusalaatti

Salaattiaineksiksi tarvitaan:
(ja tästä tulee sitten aika iso satsi)

  • pari desiä liuotettuja papuja
  • paketillinen tuorepinaattia
  • punajuuria (käytin 500g)
  • paketti kirsikkatomaatteja
  • rapeaa salaattia,esim. jäävuorisalaatti
  • paketti fetaa
  • haluamiasi mausteita, ainakinsuolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä

Punajuuri on suhteellisen helppo valmistaa ja todella maukasta. Erityisen hyvin se pelaa sinihomejuuston ja fetan kanssa, käytetään tällä kertaa fetaa. Mitä punajuurille EI kannata tehdä, on kuoria vasta keittämisen/paistamisen jälkeen. Nyt kun asiaa ajattelen, en tiedä miksi kukaan niin menisi tekemään. Olen kuitenkin saanut punajuuritraumani muutettuani ekaan omaan kämppään. Varrottuani luomupiirin punajuuret, suunnittelin ylvään sunnuntailounaan omasta punajuurikeitosta. Jos punajuuria yrittää kuoria keittämisen jälkeen, on jälki aika kaamea. 18-neliöisessä laatikossani onneksi oli seinä(ja katto)pinta-alaa suhteellisen vähän siivottavana punaisesta litkusta mutta otti se kyllä ylpeyteen. Muistakaamme siis: punajuuri ei ole peruna.

Papujen valmistuttua tulee punajuuret siis kuoritaan, lohkotaan, pyöräytetään oliiviöljyssä ja paistetaan tunnin ajan uunissa 175 asteessa. Muut ainesosat voi tällä välin sekoittaa salaatiksi. Jos tahtoo kauniin lopputulokset, kannattaa sekoittaa muut ainekset yhteen, ja annostella salaatin päälle lopuksi punajuuret ja fetamurut tai fetalohkot. Avopuolisoni on yrittänyt opettaa mulle lukuisia kertoja, että salaatissakin on vaiheet ja kerrokset. Meikäläisellä on tässä asiassa runsaasti oppimista, siksipä sekoittelin kaikki yhteen,minkä jälkeen fetatja salaatinlehdet saivat yhtenäisen vaaleanpunaisen värin. Ei kaunista, mutta erittäin ruokaisaa ja herkullista silti!

* Punajuurisulkeisia vauhditti taustalla Pepe Willbergin mahtipontinen SAIMAA-levy

Kasvissyöjän punajuurisalaatti

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta