Lehtikaalipasta soijasuikaleilla

Noniin! Pitkästä aikaa laitoin kaapissa hartaasti makuutettuja soijasuikaleita. Suikalehommat tuntuu niin vaivalloiselta:pitäämarinoida ja poistaa nesteet jne. Mutta ei se niin hankalaa olekaan miltä se saadaan kuulostamaan, jos ei ole pakko tehdä kaikkea ihan viimeisen päälle.

Soijasuikaleisen lehtikaalipastan ansio on helppous, hyvät maut ja monipuolisuus. Lehtikaalipastalle on netissä paljon ohjeita, mutta omaa makuhermoa ei oikein hivele aina nämä kahden pääraaka-aineen kasvisruoat.

Tarvitset:

  • spagettia
  • lehtikaalia
  • pinjansiemeniä
  • pari kesäsipulia
  • pari valkosipulinkynttä
  • suolaaja pippuria
  • soijasuikaleita
  • marinadiin haluamiasi aineita, tällä kertaa käytin mitä ekana käteen sattui eli: shiraz-kastiketta, soijakastiketta, pastan keitinlientä, currya, cayenne-pippuria, korianteria, hyppynen sokeria
     

Pasta keitetään ensin ja siitä otetaan keitinvettä talteen soijaa varten. Hyvä nyrkkisääntö nesteen määrälle on kaksi kertaa sen verran, kun suikaleita aikoo käyttää. Lehtikaali huuhdotaan ja revitään pienemmiksi kappaleiksi, lehtiruoti poistetaan. Pannulla kuullotetaan öljyssä silputut sipulit, joiden mukaan lisätään ensin lehikaali ja pinjansiemenet, sitten silpottu valkosipuli. Näitä kypsennetään, kunnes lehtikaali on kypsentynyt. Tällöin voidaan aikaansaannos yhdistää pastaan.

SOIJAMARINADI

Jäljellä on vielä soijasuikaleet. Soijasuikaleiden valmistamisessa on eri koulukuntia, itse kuulun siihen koulukuntaan joka suosii vähävaiheista prosessia. Näin ollen marinadi sekoitetaan kattilaan ja suikaleet sekoitetaan joukkoon. Nesteen tulee olla runsasta, jotta suikaleet varmasti kypsyvät. 15 minuutin mittaisen kiehutuksen pitäisi homma hoitaa. Tämän jälkeen suikaleet ovat valmiita, jos ne tuntuvat omaan makuun liian löysältä, voi suikaleet laittaa lävikköön ja painaa niistä lävikköä vasten nestettä pois. Jos keitinvettä on jäljellä, maustaa ne hienosti muuten kuivaa pastaa.

Kokatessa soi: Radiohead
* tämä annos on myös vegaaninen!

 

soijapasta.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Kesäkurpitsalasagne

Saatiin kesävierailta tuliaiseksi itse kasvatettu kesäkurpitsa (nimettiin se heti möhkäle-jöhkäleeksi ja hekoteltiin ilmestystä Hakaniemen terasseilla – kyllä siinä oli kanssakaljoittelijoillakin silmissä pyörittelemistä). Ja tästä se ajatus kesäkurpitsalasagnen valmistamisesta sitten lähtikin. Tämä ruoka on taatusti helppo ja halpa, eikä aineksia tarvita kovin paljoa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos et ole aiemmin tätä tehnyt!

IMG_0170.jpg

 

Tarvitset:

  • ison kesäkurpitsan, tai kaksi normaalin kokoista
  • sipulin
  • valkosipulia
  • soijarouhetta
  • purkin tomaattimurskaa
  • pussillinen Koskenlaskija murennettu -sulatejuustoa
  • pussillinen mozzarellaraastetta (tai muuta juustoraastetta)
  • mausteeksi savupaprikajauhetta ja juustokuminaa + kasvisliemikuutio

 

IMG_0181.jpg

 

Laita uuni päälle (225). Leikkaa kesäkurpitsat alle puolen sentin paksuisiksi levyiksi ja levitä ne leivinpaperille. Ripottele päälle kohtalaisen reilusti suolaa ja anna levyjen itkeä nestettä pois noin 15 minuuttia. 

Tällä välin keitä noin 3 dl vettä kiehuvaksi ja liota joukkoon kasvisliemi kuutio. Lisää soijarouhetta noin saman verran ja anna nesteen imeytyä siihen. Rouhe saa jäädä mieluummin hieman kuivaksi kuin märäksi. 

Kuoris sipuli ja valkosipulit ja kuullota ne pannulla. Lisää mausteet ja soijarouhe. Lisää suolaa, mikäli maku sitä vaatii. Lisää tomaattimurska (itse käytän mielellään yrteillä tai valkosipulilla höystettyä tomaattimurskaa). Tadaa! Nyt sulla on lasagnen kastike. Mutta se ei saa olla kovin märkä, vaan mieluummin sellainen muhennosmainen.

 

IMG_0183.jpg

 

Seuraavaksi kuivaa kesäkurpitsat talouspaperilla ja aloita lasagnen kokoaminen.

Aloita laittamalla soijarouhekastiketta vuoan pohjalle, mutta vain vähän. Kastikekerrokset ovat todella maltillisia. Koita jakaa kastike vaikka noin viiteen osaa ja käytä ensimmäinen osa pohjaan. Ripottele päälle hieman Koskenlaskijaa sekä juustoraastetta ja aseta päälle ensimmäiset kesäkurpitsalevyt. Jatka jälleen soijakastikkeella, lisää juustot ja levyt. Jatka niin kauan, kuin tarpeita riittää (yritä käyttää tasaisesti!) ja vuoka on täynnä. Viimeisten levyjen päälle kannattaa säästää vielä juustoa. 

 

IMG_0182.jpg

 

Paista 225 asteessa yhteensä noin 40 minuuttia. Paista aluksi 10-15 minuuttia ilman foliota, jotta pinta saa kauniin värin. 

 

IMG_0193.jpg

 

Sellasta tällä kertaa! Painakaahan ihmeessä noita sydännappuloita meidän postauksista, niin tiietään, mitkä reseptit uppoaa! Ja tulkaa kommentoimaan, jos kokeilitte 🙂

– Salla

 

Kokatessa soi: Parhaat TV-sarjatunnarit 

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Vastuullisuus