Nyhtökauraa hodarissa

Vihdoinkin minäkin sain sitä nyhtökauraa! Krunan Anton & Anton, kiitos! Ekana testissä nyhtis mausteilla ”tomato, smoked paprika, leaf parsley”. Tällä kertaa ei lähdetty arkiruokalinjalle, vaan vedettiin överiksi ihan kunnolla. 

IMG_9883.jpg

Mutta ensin sananen nyhtökaurasta. Kaikki meistä elää jonkinlaisessa kuplassa, minun omassani nyhtökauraa on syönyt jo melkein kaikki muut ennen minua ja kasviskokkinakin olen alkajien tasoa. Mutta tiedän, että kuplassani elää myös niitä, joille kasvispohjaisten proteiininlähteiden syöminen & valmistaminen on aivan vierasta. Joten teille erityisesti on kirjoitettu analyysini ja kokemukseni, nytkin tästä nyhtiksestä. 

Nyhtökaura on kaurasta ja palkokasveista tehtyä, nyhtöpossua kovasti ulkoisesti muistuttavaa ruokaa. Siinä ei ole soijaa eikä vehnää ja se on täysin vegaanista. Nyhtökaura valmistetaan Suomessa. 250 gramman paketti maksoi Anton & Antonissa alle neljä euroa, jotakin kolmosella alkavaa, en muista tarkkaan. Joten ei se nyt lihaan verrattuna aivan mahdottomankaan hintaista ole!

Nyhtökaura on valmista syötäväksi sellaisenaan, mutta mukavahan se on lämmittää. Se onnistuu vaikka pannulla paistamalla. Hitto, miten näppärää ruokaa. Mutta maku jäi hieman odotuksiani vaisummaksi. En tiedä johtuuko se siitä kaikesta hehkutuksesta, mitä olen kuullut. Pahaa nyhtis ei missään nimessä ollut, mutta sekaan sai minusta heittää hieman ytyä joukkoon. Koostumus nyhtiksessä oli oikein miellyttävä. Kovahko, onneksi ei löllö.

IMG_9888.jpg

Nyhtökaura tarjoiltiin ties kuinka vanhojen hodarisämpylöiden välistä (jotkut leivät ei pilaannu millään!), kera tomaatin ja itse tehdyn coleslawn, johka ohje löytyi Gold&Greenin sivuilta. Sämpylät paahdettiin muuten myös pannulla.

MINTTUCOLESLAW:

  • 400 g kaaleja, (valkokaalia, savoijinkaalia, punakaalia)
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 rkl viinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • ¼ tl suolaa (+pippuria)
  • 1 purkki ranskankermaa
  • 1 ruukku tuoretta minttua

Näin se syntyy: Viipaloi sipuli kulhoon, lisää viinietikka, sokeri, suola ja pippuri. Sekoita ja jätä marinoitumaan kylmään vähintään tunniksi. Suikaloi kaali. Lisää joukkoon marinoitu sipuli, ranskankerma ja minttu. Sekoita salaatiksi.

IMG_9894.jpg

Suosittelen ehdottomasti nyhtökauraa, jos haluaa hieman vaihtelua omaan ruokarepertuaariin. Nyhtistä voi ilmeisesti käyttää lihan tilalla melkein miten vain, joten mielikuvistusta käyttämään ja testailemaan! 

– Salla

Kokatessa soi: Ailu Valle – Sahtan ja mahtan

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen Uutiset ja yhteiskunta

Risottoa paahdetulla paprikalla

Viikonloput ovat siitä kivoja, että silloin on aikaa kokkailla vähän ajankin kanssa. Tai kai joskus arkenakin olisi, mutta ei vaan jaksa. Tässä taannoin päädyimme testaamaan Vege! -kirjan risottorepertuaarista jotakin sellaista risottoa, jota ei ole tullut aiemmin maistettua. Päädyimme risottoon kera paahdetun paprikan. 

IMG_9836.jpg

Tarvitset:

  • Risottoriisiä, neljä kourallista
  • Oliiviöljyä (tai voita)
  • Yhden hienonnetun sipulin
  • 1-1,5 litraa kasvislientä
  • 2-3 paahdettua paprikaa silputtuna
  • Pari desiä raastettua parmesaania (kokeile myös vegaanista!)
  • Puolikkaan sitruunan mehu (tai kokonaisen)
  • Suolaa ja pippuria

Risotoista sen verran olen oppinut, että esivalmistelut kannattaa tehdä huolella. Pilko, paahda, mittaa ja niin edelleen ennen itse aktia. Paprikan paahtaminen onnistuu 20 minuutissa puolikkaina uunissa, noin 250 asteessa. Ovat valmiita, kun ottavat kunnolla väriä pintaan. Peitä vielä kelmun alle astiaan hetkeksi, jotta saat kuoren hetken päästä helpommin irti.

IMG_9838.jpg

Kuullota sipulit ja riisi öljyssä. Heitä joukkoon sitruunamehu (hapoksi käy myös esim. valkoviini). Kaada päälle kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan, hämmennä välissä aina niin kauan, että neste imeytyy riisiin. Maltti on valttia!

Kun riisi on lähes kypsää, mutta tuntuu vielä hieman hampaissa (reilua litraa kasvislientä ja/tai 15 minuuttia myöhemmin), lisää joukkoon hienonnetut paprikat ja parmesaanit. Mausta. Anna hautua hetken kannen alla. 

IMG_9844.jpg

IMG_9851.jpg

– Salla

Kokatessa nautiskeltiin viinin lisäksi Gaselleja.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY