Asioita, joita en tiennyt Hollannista

En tiennyt Hollannista oikeastaan juuri mitään ennen tänne tuloa. Netistä oli selvinnyt ne perinteiset turistien jutut, eli tiesin, että täällä on paljon kanaaleita, täällä saa ostaa ja polttaa kannabista, täällä on paljon pyöriä ja tulppaaneita ja Amsterdamissa on punaisten lyhtyjen alue.

Mielilandian Anu oli tehnyt hauskan postauksen asioista, joita hän ei tiennyt Hollannista ennen tänne muuttoaan ja jotka ovat aiheuttaneet hieman hämmennystä. Koska idea on hauska (ja koska en omista yhtään omaperäistä ajatusta), päätin listata omat ihmetyksen aiheeni tänne.

What’s on the menu? Oh, bread…

Anun listalla ensimmäisenä oli runsas leivän syönti ja täytyy myöntää, että myös itselleni se tuli täytenä yllätyksenä. Aamupalaksi leipää, lounaaksi leipää, ehkä myös jopa päivälliseksi leipää. Namnam, jos sattuu tykkäämään leivästä. Leivissä on myös mitä ihmeellisimpiä täytteitä, kuten hunajan ja voin yhdistelmä.

Täällä on papukaijoja

Sellaisia vihreitä ja niitä näkee varsinkin Amsterdamissa paljon. Niiden epäillään olevan luontoon päästettyjen lemmikkikauluskaijojen jälkeläisiä ja linnuista on tehty ensimmäisen kerran havaintoja vuonna 1976. Populaatio on kasvanut noista ajoista valtavasti ja nyt papukaijoja arvellaan olevan Hollannissa noin 10 000.

gareth-davies-118078.jpg

(Photo by Gareth Davies on Unsplash)

Juhlan aiheet ilmoitetaan koko kansalle

Tiedän esimerkiksi, että muutaman kadun päässä asuva Judy täytti vähän aikaa sitten viisi vuotta (talon ikkunassa oli juliste asiasta) ja että läheiseen taloon on syntynyt poikavauva (talon pihalla on sininen haikara ja haikaran yäpuolella lukee teksti ”It’s a boy!”). Tiedän myös että useassa talossa valmistui opiskelijoita muutama viikko sitten, koska Hollannissa on tapana, että talon lipputankoon ripustetaan reppu, kun lapsi valmistuu lukiosta.

DSC_0147.jpg

Pyöräilijät ovat ihan oikeasti hulluja

Tiesin kyllä, että pyöräilykulttuuri on täällä aika hurjaa, mutta yllätyksenä tuli se, että

a. kukaan ei käytä pyöräilykypärää (paitsi maantiepyöräilijät),

b. lapsia kuljetetaan kummallisen näköisissä istuimissa, jotka ovat joko ohjaustangossa tai siinä haarojen välisessä tangossa kiinni (eikä niilläkään mitään kypäriä ole) ja

c. skootterit ajavat pyörien kanssa samoilla teillä. 

Eläimiin suhtaudutaan myötämielisesti

Tästä olen maininnut jo useampaan otteeseen, mutta tämä jaksaa vieläkin ihmetyttää. Rannalla on ihan normaalia nähdä koiria ja jopa hevosia, ja irti olevia kissoja näkyy joka kaupungissa. Monet kuljettavat lemmikkejään mukanaan kaikkialle, eikä ole ollenkaan outoa törmätä koiraan esimerkiksi vaatekaupassa. 

DSC_0138.jpg

Upea luonto

Kun matkaoppaat keskittyvät kanaaleihin ja vaikuttaviin tulppaanipeltoihin, jää muu Hollannin luonto vaille ansaitsemaansa huomiota. Minulla ei ollut Hollannin luonnosta oikein minkäänlaista käsitystä, mutta täällä on aivan upeita hiekkarantoja, mielettömän siistejä citypuistoja, huikeita metsiä ja valtavia peltoaukeita. Eli jos käyt Amsterdamissa, tee myös päiväreissu esimerkiksi Haagiin (josta löytyy ainakin ranta, metsikkö ja citypuisto), jotta sinulta ei jää tämä puoli Hollannista näkemättä.

DSC_0296.jpg

 

Voit seurata minua täällä:

Bloglovin       Blogit.fi

Kommentit (7)
 1. Viherjuuria
  1.7.2017, 09:22

  Aikoinaan vuoden Hollannissa asuneena voin sanoa, että tuttuja fiiliksiä!
  Se pullaleivän puputtaminen oli kummallista eikä yliopiston kahvilasta saanut lounaaksi muuta kuin sitä leipää ja ehkä keittoa! Ne pyöräviritelmät olivat aika käsittämättömiä, sillä kyydissä saattoi olla kolmekin lasta ja vielä joku pöytälevy ja kukkapuska.
  Mitäs mieltä olet niistä purilaisista ja lihakönteistä, joita saa ostaa seinästä mukaan? Paikallinen ruokakulttuuri ei tosiaan ole ihmeellinen 😀
  Vihreitä papukaijoja en muista Pohjois-Hollannissa nähneeni, mutta täällä meillä Kölnissä niitä kyllä on.
  Positiivisina asioina muista ihanat leikkokukkatorit ja kauniit asunnot – hollantilaiset ovat esteetikkoja 🙂

  1. Itse asiassa juuri muutama postaus sitten tuskailin paikallisen ruokakulttuurin kanssa, tämä ei kyllä ole mikään kulinaristin lempimaa 😀 Mutta niitä seinästä ostettavia ruokia en ole uskaltanut maistaa ja todennäköisesti ne jäävät myös maistamatta 😉

   Mutta kyllä, kuten sanoit, positiivistakin juttuja löytyy!

 2. Anu / Mielilandia
  1.7.2017, 08:50

  Nämä on kaikki niin totta. 😀 Tai no, tuota papukaija-asiaa en tiennyt! Hauska fakta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *