Low Buy Year – Osta vähän (tai älä ollenkaan) ja myy paljon
Parin viime vuoden aikana minimalismi on alkanut kiehtoa minua jollain tavalla. Olen katsonut aiheesta paljon videoita Youtubesta, se on koukuttavaa. Myönnän heti alkuun, että täydellistä minimalistia minusta ei tule koskaan, enkä sellaiseksi edes tähtää. Mutta oppia tästä aatteesta voi ottaa vähentämällä kulutusta entisestään ja luopumalla vaatteista, asusteista ja muista tavaroista, joita ei edes ole käyttänyt vuosiin.
Voisin sanoa, että oikeastaan sinä aikana kun ikä on alkanut kolmosella, oma kuluttaminen on järkevöitynyt ja vähentynyt reippaasti. Ne ajat, jolloin ulkomaanmatkoilla shoppaili sen kummemmin miettimättä, käytänkö tätä paitaa enää kolmen vuoden kuluttua tai tätä korua vuoden päästä, tuntuvat onneksi todella kaukaisilta – ja kieltämättä kamalilta. Nykyisin mua jopa hieman huvittaa, miten vaikeaa ostaminen voi olla. Mutta niinhän sitä sanotaankin: varsinkin kalliimpia hankintoja kannattaa miettiä aina yön yli, jos mahdollista.Kaikkein mieluiten ostan second handia, ihan jo ympäristönkin kannalta. Käytetyn tavaran ostaminen ei ole ollut minulle koskaan mikään ongelma. Maailmasta ei saa ”uusia” 1960-luvun huonekaluja, 1990-luvun Chanel-laukkuja tai lopetetun kenkämallin kenkiä. Vanhassa tavarassa, kuten vaikkapa juuri 1960-luvun huonekaluissa on usein myös paljon enemmän sielua kuin missään uudessa ikinä. Maailma on täynnä uudenveroista tavaraa, jota kaupataan käytettynä. Toisen hutiostos on todellakin toisen suuri aarre.
“Your happiness is directly proportional to how much you enjoy what you have today.” -Sukant Ratnakar
Viime viikolla sain vaatteiden, kenkien ja asusteiden inventaarion päätökseen. Kahden koronavuoden jälkeen kaapissa ja vaatetangolla oli aivan liikaa vaatteita, joihin en ole koskenut näiden vuosien aikana kertaakaan. Enkä puhu nyt juhlavaatteista, joita tulee muutenkin käytettyä harvemmin, vaan ihan ns.käyttövaatteista. Kun aikaa on viettänyt suurimmaksi osaksi vain kotona ( ja hiihtämässä), ei tosiaan tule käytettyä omia vaatteita kovin laajalla kirjolla. Kaksi kulunutta talvea olen pärjännyt mainiosti kolmella merinovillapaidalla, parilla farkuilla, merinotrikoilla ja hiihtovaatteilla.
Viime tiistaina olin aivan puhki inventoinnista. Sängyn päällinen oli täynnä vaatekasoja ja siinä se konkretisoitui, kuinka hemmetin paljon minulla onkaan vaatteita! Iski jopa pieni ahdistus. Tämän vuoksi aionkin pidättäytyä tänä vuonna ostamasta vaatteita enää ollenkaan. Yksi vaate on kuitenkin pakko ostaa: klassinen valkoinen t-paita. Sellaista en juuri nyt omista. Kaksi täysin palvellutta, osittain reikäistä ja kainaloista kellastunutta olen heittänyt täysin palvelleina roskiin.

Kun luopuu tavarasta, vapautuu sekä fyysistä että henkistä tilaa. Näistä henkinen puoli on ehkä jopa tärkeämpi. Lisäksi kaapista löytää helpommin etsimänsä. Keskittyy käyttämään niitä vaatteita, joita oikeasti rakastaa. Ja tulipa mieleeni vielä sellainenkin asia, etten ole koskaan katunut jonkun vaatteen myymistä tai lahjoittamista eteenpäin. En enää edes muista, mitä kaikkea olen esimerkiksi lahjoittanut Fidaan. Silloinhan ne eivät voineet edes olla kovin merkityksellisiä vaatteita.

Varmaankin jokainen meistä navigoi lähes aina kohti samoja vaatteita. Käytämme liikaa yksiä ja samoja,niinhän ihmisellä on kai aina tapana, vaikka vaatevarasto olisi kuinka suuri. Ja juuri siksi suuren suuressa vaatevarastossa ei mitään järkeä olekaan.
“I’ve found that the less stuff I own, the less my stuff owns me.” -Nathan W.Morris
Jollain tavalla ihailen kuvia ja videoita vaatetangoista, joissa on kaikki ihmisen omistamat päällysvaatteet. Minusta ei tule yhden vaaterekin naista koskaan, mutta ihailen muilla kykyä tällaiseen minimalismiin. Tilaa säästyy ja muuttaminen on helppoa, kun vaatteita (tai muutakaan tavaraa) ei ole paljon. Toisaalta, jos omistaa vain vähän vaatteita, ne myös joutuvat kovalle kulutukselle ja päätyvät nopeammin nuhjaantuneiksi, vaatteen laadusta riippuen. Omassa käytössä kuluvat lähinnä suosikkifarkut ja valkoiset perus t-paidat. Ne ovatkin joidenkin kenkien ja myös pitkähihaisten paitojen ohella ainoita vaatekappaleita, jotka oikeasti kuluvat loppuun. Paljon urheilevalle myös erityisesti urheilupaidat kuuluvat tähän osastoon. Runsas hikoulu urheillessa asettaa paidoille eräpäivän. Myös yhden klassisen Zaran bleiserin heitin edellisen muuton yhteydessä roskiin täysin palvelleena. Bleiseri oli käytössä 12 vuotta ja cost per wear oli todellakin matala! Sitä monilla minimalist-videoilla pyydetäänkin miettimään. Mikä on vaatteen hinta käyttökertoja kohden? Jos kallista vaatetta käyttää joka toinen vuosi, se on todella tullut kalliiksi. Tai jos kallista laukkua käyttää jatkuvasti, ei se pian enää niin kallis olekaan.

Nyt kun omat vaatteet ja asusteet on käyty läpi, myyntiin lähtee:
6 puseroa, yhdet farkut, 5 t-paitaa, 3 mekkoa, 3 hametta, 3 boleroa (mihin olen näitä 11 vuoteen tarvinnut?!), 1 jakku, 1 tekonahkalegginsit, 3 paria kenkiä, 2 pipoa, yhdet aurinkolasit ja kasa rihkamakoruja.
Muutamien vaatteiden kohdalla vielä emmin. Käytän niitä vielä tietoisesti joitakin kertoja ja teen päätöksen ennen toukokuun lopussa taas järjestettävää Siivouspäivää (28.5).
Vaatteiden, kenkien ja asusteiden jälkeen inventaariovuorossa on kaikki muu. Turhat DVD:t lahjoitukseen, kertaalleen luetut kirjat, joihin en enää palaa myyntiin. Ostamatta jääneet vien Kallion kirjaston vaihtohyllyyn. Muutamia astioitakin lähtee myyntiin. Sitten alkaakin vaikuttaa jo hyvältä. Suurin urakka oli vaatteissa, joten helpottaa jo nyt, että se on tehty.
Hyvää älä osta uusia vaatteita -loppuvuotta 2022!
Love,
Maija
XX
“Minimalism is the intentional promotion of the things we most value and the removal of anything that distracts us from it.” -Joshua Becker
Miulla on kanssa menossa vuosi ostamatta vaatteita -projekti, jolloin toki saan ostaa vaatteen, jos se tulee _oikeaan_ tarpeeseen. Koska vaatteita tosiaan muutamallakin rekillä kotona roikkuu ei sitä oikeaa tarvetta ole vielä tänä vuonna tullut vastaan. Ostamattomuus on lopulta melko helppoa, kun ei kiertele kaupoissa, kirppareilla tai netissä etsimässä löytöjä, mutta pään sisällä myllertää paljonkin, kun miettii oikeaa tarvetta ja haluun perustuvaa tarvetta.
https://astuharhaan.wordpress.com/
Se on juuri näin, että kun lakkaa kiertelemästä kaupoilla ja kirppiksillä, ei tule houkutuksia. Fyysisissä vaatekaupoissa kiertelen todella harvoin, joitakin nettikauppoja tutkin silloin tällöin. Kirppikset on vähän toinen juttu, mutta onneksi mulla on kaikessa ostamisessa nykyisin rajoitin päällä 😀