Muutto edessä? Näillä vinkeillä et ainakaan onnistu

Tasan vuosi sitten oli kirkas ja aurinkoinen kevättalven päivä, aivan kuten tänäänkin. Pakkasta oli vielä aamulla muutama aste, mutta päivän kuluessa lauhtui. Aamulla heräsimme viimeistä kertaa vanhassa kodissamme Turussa. Tavarat oli pakattu muuttolaatikoihin ja isompia tavaroita alettiin roudata alakertaan odottamaan muuttofirman auton saapumista.

Kun Helsingissä avasimme ensi kertaa uuden asunnon oven ja astuimme sisälle, tiesimme heti, että viihdymme täällä. Asunnosta tuli koti hyvin nopeasti, kun tavarat saatiin sisälle ja niitä alettiin laittamaan paikoilleen. Kun avasin parvekkeen oven, huomasin, että sieltä näkyy meri. Aika ihana bonus kaikelle muulle hyvälle.

Vielä vuoden jälkeen tunnen suurta kiitollisuutta, että saan asua juuri täällä, missä asun. On ihanaa taas polkea pyörällä rantoja pitkin keskustaan yhdessä hujauksessa. Tai katsella aamulla parvekkeelta, kun laiva lipuu kauempana merellä kohti Katajanokan satamaa. Totta kai vuoden aikana on ollut myös pettymyksiä ja sattunut eräs erittäin ikävä ja ala-arvoinen asia. Kaikki tämä liittyy ihmisiin. Kaikki aikuiset ihmiset eivät todellakaan osaa käyttäytyä, tai erota oikeaa väärästä. Onneksi kotitalossa riittää myös mukavia ihmisiä ja kansainvälistä porukkaa. Lähes kaikki tervehtivät hississä tai käytävillä. Jos olisin ostamassa asuntoa mistä tahansa, tutustuisin erittäin tarkkaan siihen, minkälaisia ihmisiä talossa asuu, kuinka paljon tavaraa katoaa varastoista, kuinka rauhallista on. Ihmiset tekevät ilmapiirin ja sillä todella on väliä.

Meidän muutto meni vuosi sitten todella hyvin. Suurin syy tähän on se, että aloitimme pakkaamisen ja suunnittelun riittävän ajoissa. Itse aloin pakata harvemmin käytettyjä tavaroita, kuten astioita pois jo puoli vuotta ennen muuttoa. Silloin ei ollut vielä tietoa edes asunnosta tai paljon muustakaan, tiesimme kuitenkin että muutto takaisin Helsinkiin tulee ennemmin tai myöhemmin. Ja sitten asiat rullasivatkin eteenpäin aika vauhdilla. Viimeistään siinä vaiheessa, kun muuttopäivä on selvillä, pitää kääriä hihat ja alkaa välittömästi hommiin!

Kokosin tähän muutamia nurinkurisia vinkkejä, joilla muutto ei ainakaan suju 😉 Viime aikoina on tullut muutamien ystävien kanssa puhuttua muutoista ja ajatukset siitä, miten se kannattaa hoitaa – ja miten ei missään nimessä – ovat menneet aika lailla yksiin.

1. Lykkää kaikkea.

Muutto vasta puolen vuoden päässä? Mitä turhaa alkaa tehdä inventaariota, lahjoittaa tai myydä tavaraa pois. Helpompi elellä niin kuin ennenkin ja käynnistää ruljanssi vasta muuttoviikonloppuna! Tarvitsisiko joku vanhoja vaatteita? Korillista vanhoja aikakauslehtiä? Aika kivoja mööpeleitäkin meillä täällä on. Ei muuta kun soittamaan naapureiden ovikelloja. Eikö kukaan avannut? Onneksi kaiken voi aina kiikuttaa taloyhtiön roskahuoneeseen/katokseen ja tukkia roskikset omilla romuilla, joista osan olisi saanut myytyä tai lahjoitettua, jos olisi viitsinyt nähdä vähän vaivaa.

Oikeasti: On hyvä muistaa, että mitä lähemmäksi muuttopäivä tulee, sitä enemmän tekemistä riittää. Kaikki hyvissä ajoin ennakkoon tehdyt valmistelut helpottavat muuton sujumista. Tee säännöllisiä inventaarioita pitkin vuotta, muutat tai et. Myy tai lahjoita turhat tavarat pois hyvissä ajoin. Kun toimii näin välttyy siltä, että viime hetken paniikissa tukkii omalla roinallaan taloyhtiön roskahuoneen. On askareita, töitä ja toimia, jotka todella kannattaa aloittaa mieluummin enemmin kuin myöhemmin.

2. Muuta peräkärryllä/pakulla/henkilöautolla. Kuluissa säästät sen, minkä ajassa menetät.

Muutossa säästää pitkän pennin, kun ei palkkaa muuttofirmaa. Ei ehkä aikaa, mutta rahaa ainakin. Eihän muiden ajalla niin väliä. Sukulaiset/ystävät/naapurit käyttävät todella mielellään koko viikonlopun juuri sinun muuttoosi! Sekin on ihan ok, ettei mitään ole pakattu, kun apuvoimat saapuvat, kenties pidemmänkin matkan päästä. Omalla tai muiden ajalla ei ole väliä, kunhan muutto hoidetaan mahdollisimman halvalla. Etsi pää punaisena banaanilaatikoita marketeista. Serkun kaverin enolla taisi olla peräkärry suojakatoksella? Sedän ex-vaimon veljellä on iso pakettiauto. Ja mahtuuhan meidän henkilöautoonkin tavaraa! On ihan ok ajella läpi viikonlopun henkilöautolla/pakulla/peräkärry-yhdistelmällä viisi kertaa päivässä ees taas 150 km suuntaansa. Sitten kun muutto on tehty, voit lepytellä hermojasi ja levätä seuraavat kolme viikkoa. Ai niin, uudessa työpaikassakin pitäisi jaksaa käydä ja tehdä hyvä ensivaikutelma.

Oikeasti: Yksiöstä muuttaminen hoitui vielä isän pakettiautolla. Kaksion kanssa on jo toisin, saati vielä isomman asunnon. Ole rehellinen itsellesi ja mieti, kuinka paljon jaksat itse tehdä ja kuinka paljon ystäviä tai sukulaisia voi kuormittaa. Ja kuinka sujuvasti ja nopeasti haluat muuton sujuvan. Jos viisi pakettiautokeikkaa välillä Turku – Helsinki-Turku pe, la ja su on ok, eihän siinä sitten mitään. Meillä ei vuosi sitten ollut aikomustakaan käyttää koko Pääsiäistä muuttoon. Muuttofirma ja ammattilaisen palkkaaminen avuksi oli yksi hienosti sujuneen muuton kulmakivistä. Kaikki sujui Niemen voimin älyttömän hyvin ja sujuvasti! Muutosta saa helposti voimia syövän koetuksen ja sellaista me emme missään nimessä halunneet. Molemmilla jatkuivat/alkoivat työt Helsingissä heti Pääsiäisen jälkeen. Halusimme muuton sujuvasti alta pois, nauttia Pääsiäisestä – joka vielä sattuu olemaan mun lempijuhlapyhä – ja sitten virkeinä töihin!

3.Suostu jokaiseen avuntarjoukseen.

Kun muutto lähestyy alkaa muuttoaputarjouksia yleensä sadella ystävien, perheen, lähisukulaisten tai naapurien piiristä. Suostu jokaiseen pyyntöön. Kyllä ex-kumppanin veljestä on varmasti hyötyä, samoin arvostelevasta anopista/äidistä, joka kulkee perässä ja kertoo suureen ääneen, miksei tätäkään ole tehty oikein! Vanhassa kodissa päät kolkkaavat yhteen, kun yritetään mahduttaa sekalaista tavaraa liian vähiin banaanilaatikoihin. Samalla muistellaan menneitä ja naureskellaan. Aikaa kuluu, eikä valmista tule. Kukaan ei johda hommaa, mutta hei, ainakin apukäsiä riittää!

Oikeasti: Tässäkin kohtaa kannattaa olla itselleen ja muille rehellinen. Olitko auttamassa kaverin/serkun/kenen tahansa huonosti organisoidussa muutossa, johon upposi useampi päivä, eikä valmista tullut vieläkään? Mieti silloin tarkasti, kannattaako ko. tyyppiä pyytää avuksi omaankaan muuttoon. Jos käytät ammattilaisia, muita apuvoimia ei välttämättä edes tarvita. Ammattilainen on jo siinä ajassa siirtänyt sohvan asunnosta autoon, kun amatöörit vielä miettivät, miten sen parhaiten saisi tehtyä. Muista myös turvallisuus! Painavien huonekalujen siirtäminen paikasta toiseen voi olla ja on vaarallista, jos se tehdään hutiloiden. Ammattilaisilla on kunnolliset työkalut tähän hommaan, eikä tarvitse stressata siitä, meneekö arvokas vitriini rikki.

Muutama luotettava ystävä tai perheenjäsen kantoavuksi kelpaa aina. Päivätolkulla et kuitenkaan voi kenenkään aikaa viedä tai vanhan isän selkää ja voimia kuormittaa. Muutoissakin laatu korvaa määrän. Mitä useampi kokki, sen huonompi soppa. Elämässäni olen todennut, että kyseinen sananlasku todella pätee, oli asia melkeinpä mikä tahansa.

4. Älä turhaa hanki ylimääräisiä muuttolaatikoita.Liika on aina liikaa!

Päätit säästää muuttofirman kohdalla ja hankit laatikot itse. Mitä, etkö saanutkaan viikkoa/päivää/tuntia ennen muuttoa laatikoita oikein mistään? Ei hätää, onneksi jokaisesta taloudesta löytyy muovipusseja ja messuilta haalittuja kangaskasseja. Niihin on hyvä kääräistä viime hetken hädässä erilaista tavaraa.

Oikeasti: Tilaa muuttofirmalta tarpeeksi laatikoita. Nyrkkisääntö on laatikko per neliö. Meille tuli 40 laatikkoa ja itse hankitut päälle. Ei niitä liikaa ollut. Kun laatikoita on reilusti, niitä ei myöskään tarvitse pakata niin täyteen.

5. Älä koskaan luovu mistään tai ”konmarinoi”. Ikinä ei tiedä, mitä tavaraa tarvitsee milloinkin.

Ravaa kirpputoreilla ja huutokaupoissa joka viikonloppu, miksei viikollakin. Kyttää jatkuvasti kiinnostavaa tavaraa torilla ja huutonetissä, halpahalleissa, loppuunmyynneissä ja outleteissa. Osta ja huuda kaikki, mikä vähääkään kiinnostaa. Hamstraa, tinkaa, osta, mutta älä ikinä karsi tai luovu. Älä konmarinoi (termin kuulin Radio Rockilta 😀 ), saati inventoi. Sitä ei koskaan tiedä, milloin seuraava pula-aika iskee. Risoista sukkahousuista, kuulakärkikynistä tai pussinsulkijoista voi vielä olla hyötyä.

Muista myös, ettei naisella koskaan voi olla liikaa kenkiä, laukkuja, asusteita tai vaatteita. Muoti kiertää ja kaikki on joskus vielä muotia.

Oikeasti: Uskalla luopua. Karsi, karsi ja vielä kerran karsi. Tee karsimista hyvissä ajoin kaappi ja laatikko kerrallaan. Meidän uuteen kotiin kantautui silti turhaa kamaa, vaikka sitä myös karsittiin paljon. Täytyy kuitenkin muistaa, että vasta kun kamat on kannettu uuteen kotiin ja tila alkaa hahmottua, näkee mikä on turhaa. Vaikka vaatetta, kippoa ja kuppoa olisi voinut karsia vielä enemmän, turhia huonekaluja ei uuteen kotiin tullut ensimmäistäkään. Turhat myytiin ja lahjoitettiin pois. Pisteet siitä meille!

Säännöllisten inventaarioiden hyödyn näkee käytännössä silloin, kun muutto lähenee. Kun kaapit, laatikot ja varastot on käyty säännöllisesti läpi, mitään viime hetken megaurakkaa ei tarvitse tehdä. Elämänlaatu paranee, kun kodissa ei ole epämääräisiä turhia tavaroita, ainakin omalla kohdalla allekirjoitan tämän täysin! Shoppailun tilalle kannattaa hankkia uusi parempi harrastus.

6.Syö muuttopäivänä hopealautasilta/naapurin parhailta posliineilta.Istu lounaalla ja kahvilla tuntitolkulla. 

Mikä muuttopizza? Kun kallis muuttoauto ei tyhjäkäy pihassa, ei tarvitse kelloa vilkuilla. Vaikka kaikki on levällään, sentään syödä voi aina rauhassa. Kaikki omat astiat tuli kuitenkin jo pakattua? Onneksi naapuri pelastaa! Lainaa naapurin lautasia, keittiötä ja koko kotia muuttoviikonlopun tai päivän ajaksi. Jätetään muuttokaaos seinän toiselle puolelle ja käydään naapurin luona syömässä ja muuttokahveilla neljä kertaa päivässä! Kyllä meillä sitten on mukavat naapurit! <3

Oikeasti: Muuttoaamuna on hyvä olla kahvimuki, lautanen ja ruokailuvälineet, jotta aamiaisen voi syödä vielä omassa keittiössä. Ruokailuvälineitäkään ei välttämättä tarvita, jos syö vaikka karjalanpiirakoita ja päälle juotavaa jugurttia tai smoothieta. Hyvällä aamupalalla jaksaa pitkälle päivään. En edes muista enää, mitä söimme aamun ja illan välissä muuttopäivänä. Kai meillä joku proteiinipatukka siinä oli? Jos kesken puuhien olisi jotain ruokaa tarvittu, olisi se luonnollisesti ollut muuttopizza. Ruokaa, jonka syömiseen ei tarvitse lautasia, ruokailuvälineitä saati naapurin pöytähopeoita 😉 Kun hommaa on paljon, nälkä unohtuu. Alkuillasta kävelimme läheiseen Subiin syömään. Myöhemmin illalla, kun sänky oli koottu, muut huonekalut saatu uusille paikoilleen ja koti alkoi näyttää jo kodilta, kävimme lähikaupassa ostamassa iltapalaa ja ruokaa seuraavalle päivälle. Ostimme myös kimpun narsisseja, ekat kukat uuteen kotiin <3.

Muuttaminen on kivaa hommaa, kun asiat osaa järjestää ja miettiä etukäteen. Kovaa työtä se on aina, joten säästä itseäsi ja hermojasi, äläkä anna ohjaksia sähläreiden käsiin.

Hyvää ja onnistunutta muuttoa kaikille, joilla sellainen on edessä. Ja meille, ihanaa yksivuotispäivää rakkaassa kodissa <3 Seuraavaksi voisinkin kirjoittaa siitä, miksi rakastan Helsinkiä niin paljon.

Maija

XO

koti oma-elama mieli
Kommentit (2)
  1. Muutossa on aina oma stressinsä, vaikka olisi pelkästään kiva muuttaa uuteen ympäristöön. Siksi onkin tärkeää, että suunnittelee kaiken huolellisesti ja maksaa mahdollisuuksien mukaan ammattilaisen avusta. Turhista asioista ei pidä ottaa itselleen lisästressiä.

  2. Se on kiva, kun tietää heti että viihtyy uudessa kodissa. Itse ei ole onneksi tarvinnut muuttaa pitkään aikaan. Aina kauhea stressi. https://www.pakuvuokra.fi/pakettiauton-vuokraus/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *