Perussähköt vai taloautomaatio?

Vihdoinkin päästään asiaan! Nautin suunnattomasti kun päästään keskustelemaan asioista, joihin nykypäivän teknologia tuo valtavia mahdollisuuksia. Olen aina täysillä mukana, kun on mahdollisuus saada tietoa uusista teknologisista ratkaisuista liittyivät ne sitten töihin, urheiluun tai nyt ajankohtaiseen rakentamiseen.

Viimeisen parin vuoden aikana kymmenkunta kaveriani ovat rakentaneet omakotitalon. Olen haastatellut heitä  kaikkia ja kysynyt heiltä lukuisia kysymyksiä liittyen rakentamiseen. Yksi niistä liittyi taloautomaatioon. Ne jotka olivat sen valinneet, hyppivät riemusta ja sanoivat, että se oli yksi heidän parhaista valinnoistaan! Vastaavasti ne, jotka eivät valinneet taloautomaatiota pitivät sitä suurimpana virheenä mitä tuli tehtyä.

Mikä sitten on tämä taloautomaatio? Kaiken takana on kolme kirjainta KNX. Mikä sitten on tämä KNX? http://www.knx.fi sivusto kiteyttää asian näin:

KNX on kansainvälinen kiinteistöautomaatiostandardi, jota hyödyntämällä nykyaikaisista rakennuksista saadaan entistäkin nykyaikaisempia. Se mahdollistaa eri valmistajien kattavan tuotevalikoiman yhdistämisen ja ohjelmoimisen samalla työkalulla. KNX-tuotteiden standardinmukaisuutta valvotaan tarkkaan, jotta tuotteet toimivat saumattomasti yhdessä yhtenä, yksinkertaisena verkkona.

12080014.jpg

Berkerin KNX keskus

Minulle tämä tarkoittaa:

  1. Ilmastointi toimii aina tilanteen mukaan. Yöllä ja työaikaan pienemällä ja kun olemme kotona, niin sillä teholla mitä normaali systeemi tykittää 24/7. Eli selvää säästöä ja ekologisuutta!
  2. Kotiin tullessa saan yhdellä painalluksella ennalta ohjelmoidun valaistuksen päälle. Illalla saan taas sammutettua kaikki talon valot joko sängyn viereisestä katkaisijasta tai kännykästäni!
  3. Töihin lähtiessä valot tietenkin sammuu koko talosta ja myös valitut pistorasiat ja vesipisteet suljetaan.
  4. Ennalta ohjelmoidut valaistukset arkeen, juhlaan ja telkkarin katseluun.

Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin ja näin olen myös mielessäni tehnyt… KNX on siitä hyvä, että sitä pystyy käsitykseni mukaan laajentamaan helposti esimerkiksi kodin viihde-elektroniikkaan ja verhoihin. Minua houkuttaa ajatus, että voisin jatkossa jo töistä lähtiessäni laittaa saunan päälle, laskea verhot alas, valita oikean valaistuksen… ja kaiken kruunuksi suosikki kappaleeni alkaisi soimaan kun avaan kotioven!

kuvankaappaus_2012-8-21_kello_20.40.09.png

Berkerin taloautomaatiota voidaan ohjata iPhonella tai iPadilla.

Päätös taloautomaatiosta oli siis superhelppo! Toki lompakko tuulettui suht kivasti, mutta luulen, että muuten olisin ollut joukon jatkeena siinä porukassa, joka harmittelee nyt, että ei rakennusvaiheessa päättänyt satsata taloautomaatioon.

Kyselin kovasti kavereilta eri toimittajista ja kävin kaksilla messuilla tutustumassa toimittajiin. Tällä kertaa valinta oli lopulta todella helppo. Tapasin Rakenna ja Remontoi messuilla Berkerin http://www.berker.fi maahantuojan, he vakuuttivat jo ensi tapaamisella ammattitaidollaan ja erittäin laadukkailla tuotteillaan. He osasivat kertoa asian ns. kansankielellä ja ymmärsin kaikki edut välittömästi ja tein ostopäätöksen heti (en toki sitä heille kertonut ennen kuin olin saanut puristettua hintaa hitusen alaspäin!) Heiltä tuli useita suosituksia sähkösuunnitelmien tekijäksi, näistä valitsimme Hendell Oy:n http://www.hendell.fi/. Heidän palvelunsa oli erittäin hyvää ja saimme suunnitelmat sovitussa aikataulussa, he jopa tekivät töitä kesälomalla, jotta saimme kaikki tarvittavat suunnitelmat ajoissa!

kuva.jpg

Suunitelmien tekoa Berkerin ammattilaisten kanssa.

Kustannustehokkuutta saimme valitsemalla osaan huoneista edullisemman vaihtoehdon eli espanjalaisen Zennion http://www.zennio.fi KNX tuotteita. Zennion tuotteet tulivat huoneisiin, joissa ei tarvita erilaisia valaistustilanteita, mm. lasten makuuhuoneet, kodinhoitohuone ja WC:t.

Kolme ohjettani:

  1.  Jos budjetissa on tilaa, valitse KNX!
  2. Valitse sähkösuunnittelijaksi KNX suunnitelmia tekevä yritys ja varmista, että he ovat tehneet useita kohteita aikaisemmin.
  3. Kartoita miten voit hyödyntään KNX väylää myöhemmin ja tee varaukset näihin jo rakennusvaiheessa.

Palailen kodin viihde-elektroniikka asioihin lähiaikoina.

 

Kommentit (4)
  1. Mitä hintaluokkaa järjestelmä oli?

  2. Hager omistaa Berkerin…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *