Ulkosuomalaisena Suomessa

Täällä ollaan, nimittäin Helsingissä. Saavuin lauantaina Suomen kamaralle ja fiilikset  tänne tulosta on ollut hyvinkin vaihtelevat. Toisaalta olen ollut innoissani kavereiden näkemisestä vuoden tauon jälkeen, mutta toisaalta minulla on ihan hirveä koti-ikävä. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin tirautin itkut koneen laskeutuessa Helsinkiin, sillä halusin saman tien palata takaisin Edinburghin kotiin. Ja tarkoitus ei ole sanoa, että Suomi olisi jotenkin huono, päin vastoin tämä on oikein hyvä paikka, mutta olen vain ollut jo sen verran kauan poissa, että täällä olo on aina kuin turistilla.

Tajusin vasta eilen asiaa ystävälle purkaessa, miksi Suomi ei enää tunnu kodilta. Siksi, että olen ehtinyt kolmessa vuodessa luomaan elämän muualle. Sellaisen elämän joka tuntuu mieluisalta. Kaverit, rutiinit, päivittäinen elämä, kaikki se on nyt jossain muualla. Ei siis ihmekään, että koti-ikävä iskee vaikka olenkin kotimaassani. Toisaalta perheeni ei asu Helsingissä, joka voi myös osaltaan vaikuttaa siihen, ettei tänne tulo tunnu kotoisalta.

Vaikka asuinkin Helsingissä viisi vuotta ennen Edinburghiin muuttoa, olen nykyään täällä liikkuessa täysin hukassa. En enää muista miten julkiset täällä toimii tai muista katujen nimiä, joten ei ihmekään, että olo on kuin turistilla. Kaupassa käydessä pyörin hyllyjen välissä, sillä en tunnista tuotteita tai löydä mitään syötävää nopeasti, sillä vegaanivalikoima ei ole täällä yhtä laaja kuin mihin olen tottunut. Joten tuntuu, että kaikessa arkisessa on vielä totuttelua, joka yleensä juuri tekee sen kotoisan olon itselle.

Mutta päivä kerrallaan, onneksi on työt jotka pitävät kiireisenä, ihania kesäsuunnitelmia ja kaverit joiden seurassa viihtyy hyvin. Suunnitelmissa on suunnata pian perheen luo Itä-Suomeen, joten voi olla , että pian Suomessakin alkaa tuntumaan kotoisalta. Heinäkuussa olen kuitenkin jo menossa takaisin Edinburghiin valmistujaisjuhliin, joten eihän tässä ole edes kuin muutama hassu kuukausi siihen.

Löytyykö sieltä muita ulkosuomalaisia, jotka kokevat samanlaisia ristiriitaisia ajatuksia Suomessa käydessään?

Kommentit (2)
  1. Täällä toinen ulkosuomalainen joka osaa samaistua! Viimeeksi kävin Suomessa vuonna 2016 ja ennen sitä oli kulunut neljä vuotta kun Suomessa olin.. Suomessa ei todellakaan mitään vikaa ole ja perhe ja ystävät ovat rakkaita, mutta oma arki ja elämä on muualla. Olen myös huomannut että suomalainen elämäntyyli ei välttämättä ole itselle se oma eikä siinä ole mitään vikaa. Ylpeä olen kuitenkin suomalaisuudestani enkä koskaan halua luopua esimerkiksi suomen kansalaisuudesta vaikken välttämättä Suomeen enää koskaan palaisi.

    1. Sama täällä!:) Mulla jopa korostuu kaikki Suomalaiset perinteet muualla ollessa, vaikka en niistä Suomessa ollessa välittänyt.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *