Minä imetän just missä tykkään

Näen punaista ja savu nousee korvista, kun kuulen juttuja, joissa nainen on käsketty syrjään imettämään. Tiedän tämän olevan paljon puhuttu aihe, mutta tästä täytyy pitää meteliä niin kauan kuin tuollaista urpoutta imettäjiä kohtaan tapahtuu. 

Minun lapseni syö tissiä missä tahtoo ja milloin tahtoo. En todellakaan siirry juhlissa toiseen huoneeseen imettämään, paitsi jos lapsi ei muuten pysty keskittymään syömiseen. Varsinkin aluksi poika söi tunnin rintaa ennenkuin oli tyytyväinen. Melko yksinäistä olisi tullut kyläilyreissuista, jos olisin tuon ajan istunut jossain syrjässä tissi vauvan suussa. Sitten joku sanoo, että onhan sulla siinä se vauva seurana. Vauva on imetyksen ajan niin keskittynyt rintaan, ettei mikään muu osa minussa saa mitään huomiota.

Lapsen syntymän jälkeen varmaan kaikki tuttumme ovat nähneet rintani, mutta kukaan ei ole ainakaan päin naamaa tullut sanomaan sen häiritsevän. Saatan huomaamatta viettää kotona puolet päivästä toinen rinta paljaana ja vasta ulos lähtiessä tajuta laittaa paidan kunnolla. Onneksi meillä on ulko-oven vieressä peili, sillä muuten olisin varmaan kuljeskellut ympäri kyliä tissit paljaana. Kyllä haluan imettää julkisesti, mutta se ei tarkoita että haluaisin esitellä tissejäni kaikille.

Mielestäni surkein perustelu julkisen imetyksen kieltäminen on, että miehet saattava häiriintyä nähdessään tissit. Eiköhän kaikilla olisi mukavampaa ja turvallisempaa, jos käskettäisiin imetyksestä kiihottuvia miehiä poistumasta paikalta, eikä lastaan ruokkivia äitejä. Onhan toki paljon ihmisiä, joita imetys pelkästään häiritsee, ei kiihota. Suurin osa meistä kuitenkin on syönyt itsekin vauvana tissiä, miksi siis häiriintyä nyt aikuisena jostain noin luonnollisesta asiasta. En usko yhdenkään vauvan ajattelevan, että omaa ruokailua pitäisi hävetä ja salailla. Imetys on tarpeeksi vaikeaa ilman syrjintää ja paheksuntaa, joten kannustetaan rohkeita imettäviä naisia.

Loppuun vinkkejä kaikille, joiden mielestä julkisesti ei saa imettää:

– Katso jonnekin muualle.

– Mieti, mikä sinua siinä häiritsee.

– Mene terapiaan selvittämään tämä ongelmasi.

– Älä poistu kotoasi.

– Aloita kampanja, joka kieltää vauvoja syömästä. (voit ottaa toimintaasi mallia vaikka Aito avioliitto ry:stä)

– Mene itse kahvilassa vessaan juomaan lattesi.

– Hanki oma lapsi, niin ehkä ymmärrät.

20151002_223120.jpg

20150902_202130.jpg

 

Kommentit (14)
 1. Julkinen imetys? Antaa mennä vaan!

  Mutta siinäkin on tapansa että missä ja ennenkaikkea MITEN? On aivan eri asia lyödä pöytään puoli-alastomana jalkapallon kokoinen tissi missä on tassilautasen kokoinen nänni tai hoitaa homma huomiotta jonkun imetyspaidan avulla.

  On siis tapoja ja ON tapoja. Itse kolmen lapsen isänä vaimoni hoiti homman sivistyneesti missä ja milloin vain ilman että viereisessä pöydässä istuneet edes tajusivat mitä tapahtui kuin että puolialastomana olisi siinä heilunut.

  Jos päästäisiin tästä MINÄMINÄMINÄ -kulttuurista eroon ja siirryttäisiin toiset huomioon ottavaan kulttuuriin, jossa kukin hoitaa oman tonttinsa kuntoon toisen mielipiteitä kunnioittaen. Tällainen ”Minun lapseni syö tissiä missä tahtoo ja milloin tahtoo ja en todellakaan siirry muualla” -asenne ei ole kovin tervettä ellei vastavuoroisesti anna myös periksi niin, että hoitaa homman ns. fiksusti.

  1. Kiitos kommentista. Toki kunnioitan muiden mielipiteitä, myös niitä jotka ovat kanssani eriäviä. En missään vaiheessa ole väittänyt imettäväni jotenkin tavallista enemmän huomiota herättävästi. Jos olen kylässä, tietysti tottelen isäntäväen toiveita. Imettäminen ei todellakaan ole mikään tissien esittely show. Mulla oli vaikea aluksi uskaltaa imettää julkisesti ja tämän tekstin kirjoitin ylpeänä siitä, että olen päässyt tuosta pelosta eroon. Minulle ei imettäessäni kukaan ole koskaan henkilökohtaisesti tullut sanomaan, että se häiritsisi heitä.

   Ennen lapseni syntymää monet puhuivat minulle paheksuen, mitten sivistymätöntä ja ällöttävää julki-imetys on. Siitä pelko sai alun ja nyt tällä tekstilläni toivoisin jonkun muun säästyvän tältä pelolta.

   Pakko tunnustaa, että pahoitin mieleni kommentistasi. Sanoit asennettani epä terveeksi ja harmittaa, jos tosiaan annoin sellaisen kuvan itsestäni. Tämä on minun blogi ja saan olla täällä MINÄ MINÄ MINÄ. Tämä on ainoa paikka, jossa saan olla oikeasti vähän itsekäs.

   Toivottavasti sain annettua nyt vähän paremman kuvan. Ihanaa isänpäivää sinulle. 

   1. Anteeksi jos pahoitin mielesi, ei ollut tarkoitus. Tämä on sinun blogisi ja sinun nurkkasi, joten saat sanoa kaiken mitä mieleesi tulee ja jos meille muille ei kelpaa, niin eikun kommentit deleteen vain 🙂

    Pointti oli kuitenkin se, että ymmärtänet meitä olevan moneen junaan lähtijöitä ja suurin osa äideistä tekee imettämisen hyvin, miten sen nyt sanoisi, ”julkisesti, mutta samalla näkymättömästi”. Eli siitä ei tehdä mitenkään isoa numeroa jolloin siitä ei tule isoa numeroa. Itse ymmärsin jo alun alkujaan, että itse kuulut tähän ryhmään ja se on F.I.N.E.

    Mutta sitten on tämä toinen ääripää, joka varmaankin tahtomattaan vahingossa provosoi ja provosoituu: ”Nyt MINÄ imetän, MINULLA on tissit, so what, katsokaahan kaikki (puolialastonta vartaloa kun ei voi olla esim. ravintolassa huomaamatta), MINULLA on oikeus, se on osa normaalia elämää” Jne… Eli on tapoja hoitaa asia ja sitten on ”tapoja” hoitaa asia.

    Tätä toista äärilaitaa tulee harvoin vastaan, mutta sitten kun tulee, niin se onkin imettävän äidin vuodatuksena Facebook-sivuilla 100 000 kertaa jaettuna ja julkinen paheksunta suuntaan ja toiseen onkin valmis ja kukaan ei enää muista, että tässä maassa julkinen imettäminen on ihan ok (kun sen tekee ns. ”hyvällä maulla” eikä luolamies(nais) tyylisesti).

    1. Tottahan tuo tietty on. Ehkäpä asia onkin niin, että nuo itsensä esittelijät tekevät julki-imetykselle paljon enemmän hallaa kuin paheksujat. Ei asiallisia kommenteja ole järkevää poistaa. Oon vielä nuori ja mulla on paljon opittavaa ja monia näkökulmia huomaamatta. Ehkä se onkin keskustelun suola, että huomaa omat puutteet ja kehittymisen tarpeen. 

 2. Olin ennen niitä, jotka vastustivat julkista imettämistä. Se vain antoi mielestäni äidistä tökerön, junttimaisen ja välinpitämättömän kuvan. Eihän muitakaan luonnollisia asioita (kakkaaminen yms) tehdä julkisesti, vaikka luonnollisia ovatkin.

  Mutta viime aikoina olen saanut asiasta enemmän tietoa, esim. kuinka se ei todellakaan ole mikään 5min juttu pari kertaa päivässä, jonka voisi helposti tehdä kohteliaisuudesta kahvilan vessassa. Joten olen nyt sitä mieltä, ettei se tosiaankaan ole sen vaivan arvoista, mieluummin me muut totutellaan siihen imetyksen katseluun (ei sillä että pitäisi katsella), kun se on meille niin paljon helpompaa, eikä kyseessä ole mikään rivo asia. Kysymys on loppujen lopuksi vain vallitsevasta kulttuurista ja siitä, minkä näkemiseen on tottunut. Olihan jopa se julkisesti kakkaaminen keskiajalla normaalia.

  1. Melko pian lapsen syntymän jälkeen huomasin, että minun on joko uskallettava imettää julkisesti tai jäätävä kotiin mökkihöperöitymään. Vauva saattaa haluta olla rinnalla jopa yli tunnin ja en näe mitään järkeä mennä tunniksi istumaan kahvilan vessaan. Enkä tosiaan ollut heti sinut julki-imetyksen kanssa. Ensimmäisillä kerroilla pelotti ihan hulluna, mutta nykyään en pahemmin osaa häpeillä tai jännittää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *