Kaksi kuukautta lähtöön – pitkän reppureissun käytännön järjestelyt

Oravanpyörästä hetkellinen pois hyppääminen tuntemattomaan tuntuu yhdeltä elämän isoimmista asioista. Vaikka olen asunut hetken aikaa ulkomailla aiemmin, tuleva irtiotto tuntuu merkittävästi isommalta harppaukselta. Aiemmassa tilanteessa minulla oli kohdemaassa työpaikka ja asunto valmiina, nyt minulla ei ole tiedossa edes ensimmäisen yön majoitusta. Rauhoittaakseni hermojani ja tukkiakseni sisäisen perfektionistini suun, olen kolunnut läpi kymmeniä matkavalmistelulistoja ja pyrkinyt suorittamaan pieteetillä jokaisen itseäni koskettavan kohdan reippaasti ennen matkalle lähtöä. Matkaa minun ei tarvitse enää suunnitella, sillä reitti on pääosin selvillä ja lentoliput hankittu. Haluan kuitenkin varmistua siitä, että minulla on mahdollisimman hyvät lähtökohdat hypätä tyhjän päälle eikä minun tarvitse stressata reissussa asioista, jotka olisin voinut hyvin välttää hoitamalla tietyt asiat Suomessa. Päätinkin koota oman listani useamman kuukauden reissun käytännön järjestelyistä.

Lähtöön on jäljellä enää kaksi kuukautta aikaa ja onneksi tältäkin listalta suurin osa asioista on ehditty viivata yli. Lista on pituudestaan huolimatta ehdottoman epätäydellinen, mutta onhan reissulle jätettävä myös varaa pienelle seikkailulle kaiken varautumisen lisäksi.

TERVEYS

 • Terveys on hyvän reissun peruspilari, joten omaan terveyteen liittyvät aspektit on hyvä ottaa huomioon jo reippaasti ennen reissuun lähtöä. Rokotukset ovat monelle kokeneelle matkailijalle itsestäänselvyys, mutta ensikertalainen voi käyttää rokotesuunnittelussaan tukena sekä terveydenhuollon ammattilaisten apua että netistä löytyvää matkailijan rokoteopasta. Rokotteet saattavat olla myös iso kuluerä (rokotuksista riippuen), joten ne on senkin takia hyvä hoitaa pois alta heti, kun matkasuunnitelmat on lyöty lukkoon.
 • Yksi viheliäisimmistä kivuista on hammassärky. Käy siis tsekkaamassa hampaasi hammashoidossa. Julkisella puolella hammaslääkäriin on pitkät jonot, joten ole varauksesi kanssa ajoissa. Itse kävin paikkauttamassa hammaspeikon nakertamat reiät jo maaliskuussa eli 5 kuukautta ennen lähtöä.
 • Suosittelen myös gynekologilla tai urologilla sekä sukupuolitautitesteissä piipahtamista ennen reissua. Huolimatta siitä seurusteletko vai oletko sinkku, on reissuun mukavampi lähteä, kun tietää kaiken olevan kunnossa. Gynekologin kanssa voit keskustella myös ehkäisystä matkan aikana. Itselleni vaihdetaan ehkäisykeinoksi kierukka, sillä vaihtuvat aikavyöhykkeet ja erilainen arki saattavat sekoittaa minulla e- tai minipillereiden napsimista.
 • Terveystarkastus ja rintaröntgen – jos olet suuntaamassa esimerkiksi Uuteen-Seelantiin Working Holiday -viisumilla, varmista tuleeko sinun hommata viisumihakemuksen liitteeksi rintaröntgen. Mikäli olet nimittäin kuluneen 5 vuoden aikana oleskellut 3 kuukautta jossain tuberkuloosin riskimaassa, tällainen kuva vaaditaan. Itse olen asunut Espanjassa ja reissun alkuosuus kohdistuu myös tuberkuloosin riskimaihin, joten rintakuvaukseen on mentävä.

RAHA

 • Raha koetaan kenties yhdeksi isoimmaksi rajoittavaksi tekijäksi mitä tulee pitkälle reissulle lähtöön. Myös itse ajattelin etukäteen, että kymmenen kuukauden reppureissu tulee vaatimaan varmasti useamman kymmenen tuhannen euron budjetin. Itse aloitin säästöurakan kuitenkin vasta tammikuussa 2019, jolloin minulla oli 9 säästökuukautta edessäni, eikä mitään mahdollisuutta pistää kahta tonnia tuosta noin vaan sivuun. Aloin kuitenkin pistämään leijonan osan kuukausipalkastani säästötilille. Joinain kuukausina onnistuin paremmin, toisina huonommin. Lopullisena tavoitteena on  kerryttää 5000-6000 euron matkabudjetti, jolla pitäisi pärjätä ensi vuoden alkuun eli Uuteen-Seelantiin asti. Minun kohdallani asioita toki helpottaa kuukausittain tilille kilahtava aikuiskoulutustuki, mutta olin valmistautunut reissulle lähtöön myös ilman opiskelupaikkaa ja tukea. Reissubudjettihan on täysin verrannollinen siihen missä aikoo matkustaa ja mitä matkalla tehdä. Luonnollisesti Australian tai Uuden-Seelannin Working Holiday mahdollistaa pienemmän lähtöbudjetin, sillä rahapussia on mahdollista kasvattaa kohdemaassa töitä tekemällä. Sen lisäksi, että säästämme poikaystäväni kanssa ”omaan pussiin”, on meillä myös yhteinen säästöpossu, jonne nostamme joka sunnuntai 20 euroa käteistä. Säästöpossuun päätyvät myös kaikki hilut ja muu taskuissa ja pöydillä pyörivä käteinen. En tarkalleen muista missä vaiheessa kevättä aloitimme tämän säästötoimenpiteen, mutta tällä hetkellä purkissa on jo noin 600 euroa käteistä. Syyskuussa lähdön koittaessa purkkiin on ehtinyt kertyä melkein 1000 euroa! Tällä summalla saamme maksettua helposti ensimmäisen kuukauden kaikki majoitukset.
 • Säästöjen lisäksi matkalle kannattaa varata mukaan useampia eri maksuvälineitä eli toisin sanoen parikin luottokorttia. Luottokortit käyvät pankkikorttia todennäköisemmin maksuvälineenä hankalammassakin tilanteessa ja monissa luottokorteissa on myös oma vakuutuksensa.
 • Jos sinulla jää laskutettavaa Suomeen (kuten esim. varastovuokra tai puhelinliittymä), siirrä kaikki laskutus e-laskuksi. Irtisano myös kaikki turhat suoratoistopalvelusopimukset, sähkösopimus, nettiliittymä ja vaihda puhelinliittymä mahdollisimman edulliseen versioon.

MATKAILIJAN TÄRKEÄT DOKUMENTIT

 • Yksi isoimmista menoeristä lentojen lisäksi on varmaankin matkavakuutus. Matkavakuutus on koko reissun tärkein investointi ja oman turvallisuuden kannalta elintärkeä, joten siitä ei kannata yrittää säästää liikaa. Varmista aina, että matkavakuutuksesi on voimassa, kun olet lähdössä mille tahansa matkalle. Kilpailutuksen tuloksena oma 10 kk matkavakuutukseni tulee maksamaan n. 700 euroa ja se on suomalaisten vakuutusyhtiöiden vertailussa halvin mitä löysin. Monet muut reissaajat ovat kehuneet True Traveller -vakuutusyhtiötä, mutta itse jäin pohtimaan Brexitin vaikutuksia englantilaisen yrityksen kansainväliseen toimintaan, joten valitsin vakuuttajaksi suomalaisen yhtiön.
 • Euroopan sisällä matkustaminen on meille suomalaisille todella helppoa, mutta EU:n ulkopuolelle lähdettäessä vaativat monet maat matkustusluvan tai viisumin. Yhdysvaltoihin matkustettaessa vaaditaan reissaajalta aina matkustuslupa ESTA (Electronic System for Travel Authorization) kun taas Thaimaahan halajavan suomalaisen on haettava viisumia jos oleilu maassa ylittää 30 päivää. Tarkista siis hyvin kohdemaiden asettamat vaatimukset matkailijalle.
 • Ota kopiot kaikista tärkeistä matkustusdokumenteista (passi, viisumit, matkavakuutustodistus) sekä paperisena että sähköisenä versiona (sähköpostiin ja läppärille). Varmista myös, että passi on tarpeeksi pitkään voimassa.
 • Jos aiot autoilla, kuten me aiomme, tarvitset todennäköisesti kansainvälisen ajokortin.Ajokortin saa hankittua helposti Autoliitosta ja liiton sivuilta löytyy myös ohjeistus siitä minkälainen ajokortti tarvitaan missäkin maassa.

OMAISUUDESTA IRTI

 • Vaikka olen nykyään melkoinen kotihiiri ja viihdyn ihanassa kodissamme, vuokra-asunnon irtisanominen oli meille paras ja ainoa vaihtoehto, sillä en välttämättä palaa reissun jälkeen Helsinkiin asumaan, vaan muutan Rovaniemelle suorittamaan tutkintoni loppuun.
 • Mikäli et halua luopua koko omaisuudestasi ja suunnittelet paluuta vielä reissun jälkeenkin rakkaaseen kotimaahan, varaston vuokraaminen on sinun tehtävälistallasi. Me löysimme Helsingin Malmilta erittäin budjettiystävällisen varastoratkaisun, jossa palvelukin oli erittäin hyvää. Kuukausimaksu neljän neliön varastolle on n. 60 euroa.

Tehtävälista on ehkä pitkä, mutta niin on reissukin. Näiden mainittujen lisäksi minun pitää vielä sopia opintovapaaseen liittyvät asiat työnantajani kanssa, ilmoittautua yliopiston kursseille ja selvittää oppimateriaali.

Huolimatta kaikesta valmistautumisesta on myös asioita, joihin en voi millään varautua. Siksi onkin osattava luottaa siihen, että universumi hoitaa homman kotiin ja pitää huolen siitä, että meidännäköinen elämä tulee toteutumaan juuri kuten pitää.

kulttuuri matkat raha
Kommentit (1)
 1. Muista irtisanoa sähkösopimuksesi ennenkuin lähdet reissuun.
  Reissusta palattuasi se kannattaa sitten kilpailuttaa.
  Tässä hyvät vinkit siitä miten saat halvimman sähkösopimuksen.
  https://www.arvomedia.fi/halvin-sahkosopimus/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *