Koronan jälkioireet alkoivat – dysautonomian oireet ja miten hoitaa niitä?

Hihkaisin helpotuksesta reipas viikko sitten, kun ajattelin koronan olevan jo historiaa kahden viikon sairastamisen jälkeen. Toisin kävi, viime viikko menikin muutaman terveen päivän jälkeen pahenevien oireiden parissa. Pahinta niistä oli sänkyyn kaatava huimaus sekä paha dysautonomia. Myös muistiongelmat ja sekavuus huolestuttivat, kunnes oivalsin, että kaikki oireet johtuvatkin täysin juurikin tuosta dysautonomiasta.

Dysautonomia on monimuotoinen autonomisen hermoston toimintahäiriö, joka voi aiheuttaa erilaisia ​​oireita, kuten huimausta, väsymystä, sydämen rytmihäiriöitä ja verenpaineen epäsäännöllisyyksiä, aivosumua, ahdistuneisuutta/epämääräistä kehon ylivireisyyttä, unihäiriöitä jne.  Häiriö on minulle valitettavan tuttu vaiva sydämen läppävian sekä yliliikkuvuuden vuoksi koko elämäni ajalta, mutta koskaan se ei ole lauennut päälle näin rajusti pienessä hetkessä. Vaiva on todella rasittava, mutta sen kanssa oppii myös elämään (tosin dysautonomiasta löytyy myös erittäin vaikeita muotoja), kunhan hoitaa sitä muutamalla hyvin yksinkertaisella hoitomuodolla itsenäisesti:

1. Huolehdi riittävästä nesteytyksestä ja pidä erityisen hyvää huolta elimistön suolatasapainosta. Suolojen tarkkailu on otettava vakavasti, mikäli virtsaat tai hikoilet paljon (itse pissaan jatkuvasti dysautonomian aikana, jolloin suolot huuhtoutuvat virtsan mukana suoraan pönttöön ja natrium arvo romahtaa).

Hyvät suolat ovat hoidon kulmakivi, suosittelen Tuisan Himalajan suolaa (huomaa tämän tuotteen lisätty jodi) ja tee siitä suolavettä tai käytä vaihtoehtoisesti Puhdistamon elektrolyyttijauhetta.

Vältä teollista ruokasuolaa, joka on pelkkää natriumia – luonnon suoloista saat kaikkia mineraaleja. Mikäli olo on kuitenkin todella huono, sipsipussi ja iso lasi vettä päälle alkaa parantaa oloa hiljalleen. Kivennäisvesistä suolatasapainoa korjaa erityisen hyvin S-ryhmän kaupoista saatava Värska, joka maistuu kunnolla suolaiselta.

2. Rauhalliset kävelylenkit, jooga tai muut vastaavat harjoitteet, joissa hengitys pysyy rauhallisena.

3. Vagushermon aktivointi. Lue tämä kirja – opit paljon.

4. Vältä kahvia ja muita stimulantteja.

5. Vältä stressiä.

6. Lepää.

7. Lääkehoidoista oireita lieventää beetasalpaajat, joista itselläni on satunnaisessa käytössä 10mg Propral.

Se mikä juuri tällä hetkellä nostaa hymyni korviin asti, on se, että viimeinkin dysautonomiasta löytyy netistä paljon tietoa ja lääketieteen parissa puhutaan siitä! Dysautonomia, kun oli vielä ennen koronaa useimpien lääkäreiden mielestä vain sellainen vaiva, että vika löytyy potilaan korvien välistä.

hyvinvointi terveys oma-elama ostokset
Kommentit (2)
  1. Helmi-Helmi
    7.11.2023, 19:37

    Hei! Hyödyllinen kirjoitus, kiitos siitä! Kertoisitko vielä, että mistä kirjasta (”vagushermon aktivointi”) oli kysymys, koska tuo linkki on vanhentunut?
    Terveisin, Helmi

    1. Heippa ja kiitos huomautuksesta! Korjasin linkin eli kyseessä on tämä kirja: https://www.adlibris.com/fi/kirja/opas-vagushermon-parantavaan-voimaan-9789523840126

      Kirjasta löytyy mm. tämä lyhyt harjoitus: https://www.tiktok.com/@juuliae_/video/7258565679517797659?q=vagushermon%20aktivointi&t=1699380747302

      Tsemppiä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *