10 syytä rakastua Parks and Recreationiin

Oletteko seuranneet tv-sarjaa nimeltä Parks and Recreation? Sarja sai alkunsa vuonna 2009 ja sen luojia ovat Greg Daniels ja Michael Schur, jotka ovat olleet tekemässä mm. The Officen jenkkiversiota ja Saturday Night Live -sarjaa. Muistan, kun ystäväni alkoi hehkuttaa Parks & Reciä minulle jo pari vuotta sitten. Täytyy myöntää, että ”se kertoo puisto-osaston tyypeistä ja on todella hauska” ei sytyttänyt niin vahvasti, että olisin ryhtynyt tuumasta toimeen saman tien, mutta tässä sitä nyt ollaan itse hehkuttamassa sarjaa teille.

Parks and Recreation sijoituu Pawnee-nimiseen amerikkalaiseen pikkukaupunkiin ja seuraa puisto-osaston toimistotyöntekijöiden elämää. Sarja on kuvattu käsivaralla mokumentti-tyyliin, hahmot antavat välillä kameralle haastatteluita ja ajoittain jopa pyörittelevät silmiään tuoden mieleen Iltalypsy-ohjelman Karjakon. Olin jo pidemmän aikaa etsinyt 30 Rockin tyylistä 20-minuuttista komediapläjäystä. Katsottuani yhden jakson Parks and Recia olin myyty ja etsintä päättyi. Tästä päästäänkin itse listaan ”10 syytä rakastua Parks and Recreationiin”.

 

leslie-knope-advertisement.jpg

1. Leslie Knope

Sarjan pääosassa nähdään Leslie Knope (Amy Poehler), joka sarjan alussa on keskitason toimistobyrokraatti, jolla ei ole valtaa nimeksikään, mutta tahtoa ja motivaatiota senkin edestä. Leslie on päättänyt, että hänestä tulee vielä jonain päivänä Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti. Työpöydän kulmalta löytyvätkin hänen ihailunsa kohteiden, Hillary Rodham Clintonin, Madeleine Albrightin, Condoleezza Ricen, Janet Renon, Nancy Pelosin ja Larry Birdin(!), kuvat. Leslie on superpositiivinen työnarkomaani, joka pyörittää toimistoa suurella sydämellä ja hulluilla ideoilla. Luin vasta jälkikäteen, että sarjan käsikirjoittajat joutuivat muokkaamaan Lesliestä hieman fiksumman oloisen ensimmäisen tuotantokauden jälkeen, sillä vaikka se ei heidän tarkoituksenaan ollutkaan, oli Leslie katsojien mielestä ihan täysdille. Mielestäni Leslie on ihana energiaa puhkuva, jatkuvasti sähläävä uranainen, joka osaa luoda kertakaikkisen kiusallisia tilanteita itselleen ja läheisilleen. 

Ron-Swanson-AP.png

2. Ron Swanson.

Vaikka Leslie Knope on sarjan päähenkilö, on Ron varmasti monelle suurin syy katsoa sarjaa. Ron Swanson on Leslien pomo, joka haluaisi yksityistää koko Yhdysvallat. Hän rakastaa duuniaan, koska valtion hommissa ei tarvitse tehdä mitään. Muita rakkauden kohteita ovat viski, liha, metsästys ja puutyöt. Verottajaa Ron puolestaan vihaa ja hän onkin vaihtanut omaisuutensa kullaksi ja piilottanut sen salaiseen paikkaan. Olennainen osa Ron Swansonia ovat hänen tuuheaakin tuuheammat viiksensä sekä tietysti lukuisat lakoniset sanonnat, joita mies ahkerasti viljelee. 

ronyogafishing.jpg

3. Pawnee

Sarjan tapahtumapaikka on kuin yksi hahmoista. Pieni ja skämäinen kaupunki kärsii naapurikaupunki Eagletonin lisäksi myös synkästä historiastaan, joka on kuvitettu realistisesti kaupungintalon seinille.

Murals_Sunday_Boxing_EHSS1_6.jpg

4. Musiikki

Parks and Recreationin tunnari on yhtä aikaa aivan hirveä ja kerrassaan söpö. Tämän yhdistelmän salaisuus piillee biisin pituudessa – kappale kestää vain noin kolmisenkymmentä sekuntia. Tunnarin lisäksi sarjassa kuullaan rocktähteydestä haaveilevan Andyn (Chris Pratt) tiuhaan tahtiin nimeään muuttavan ja ainakin Mouseratina tunnetun bändin musiikkia, jonka sanoitukset kilpailevat Frendien Phoebien laulujen kanssa.

5. Ron Swansonin ex-vaimot

Ron Swanson on mies, jota moni pelkää tai vähintään kunnioittaa, mutta myös hänellä on heikot kohtansa: kaksi Tammy-nimistä ex-vaimoa. Toista esittää Nick Offermanin oma vaimo, Will & Gracesta tuttu Megan Mullally. Ron haistaa ex-vaimojensa läsnäolon jo kauas ja joka kerta kun jompikumpi vaimoista tulee paikalle, menee Ronin elämä täydellisesti raiteiltaan.

ronexs.jpg

6. Puisto-osasto

Mikä olisikaan parempi ympäristö komediasarjalle kuin puisto-osasto? Etenkin Leslien hahmon sijoittaminen siihen on loistava idea. Muut toimistolla työskentelevät pikkubyrokraatit ovat löytäneet paikkansa ja tottuneet siihen, että työ on suorittavaa tasoa, mutta ei Leslie. Hän haluaa loistaa. Se luo mahtavan vastakohdan sarjalle ja aineistoa loputtomalle määrälle huumoria. 

7. Monttu/The pit

Ensimmäisen kauden suurin draama pyörii montun ympärillä. Kyllä vain, montun. Pawneesta löytyy valtava keskeneräinen rakennustyömaa, joka on yhtä suurta monttua. Leslie haluaa täyttää tämän epäsiisteyden pesäkkeen ja rakentaa sen tilalle puiston. Samalla hän tutustuu Ann Perkinsiin (Rashida Jones) ja tämän vässykkäpoikaystävä Andyyn, joka tipahtaa monttuun ja katkaisee molemmat koipensa. 

8. Lil’ Sebastian

Koko Pawneen oma rakastettava hahmo on minihevonen, Lil’ Sebastian, joka on sulattanut jopa Ron Swansonin sydämen. 

”I have cried twice in my life. Once when I was seven and I was hit by a school bus. And then again when I heard that Li’l Sebastian had passed.”

9. Ystävyys ilman amerikkalaista sokerikuorrutetta

Ihanan kliseistä, mutta Parks and Recreationista tekee hyvän sen yhdistelmä ilkeää huumoria ja ystävyyttä. Herkullisinta on seurata Leslien ja Ronin välistä suhdetta. Pidän sarjasta erityisesti siksi, että romanttisista juonenkäänteistään huolimatta se ei laita jokaista mies- ja naishahmoa rakastumaan toisiinsa, vaan hahmojen väliltä voi löytyä pelkkää ystävyyttä. 

10. Duke Silver

Duke Silver pääsi mukaan listalle, mutta jos et ole tutustunut sarjaan suosittelen ettet googlaa tätä, vaan hankit sarjan käsiisi ja otat sitä kautta selvää.

parks-and-recreation-5056431f846b0.jpg

Extra: Koko näyttelijäkaarti

Ronin ja Leslien hahmoja tulikin jo erikseen hehkutettua, mutta sanottakoon lopuksi, ettei sarjasta edes löydy hahmoa josta en pitäisi. Kaikki ovat yhtä aikaa ihania ja täysin kestämättömiä. Vaikka kyseessä onkin kepeä komedia, hahmot kehittyvät vuosien varrella, eikä sarja ole alkanut ainakaan vielä viidennellä tuotantokaudella toistaa itseään.

Sen enempää ylistämättä suosittelen Parks and Recreationia lämpimästi kaikille, jotka kaipaavat piristystä elämäänsä pähkähullujen ja kuitenkin rakastettavien hahmojen muodossa. Varoituksen sananen kuitenkin lienee paikallaan: sarja on todella koukuttava, sitä on tehty viisi tuotantokautta ja kuudes alkaa tässä kuussa.    

Parks_and_recreation_title.jpg

 

Kommentit (2)
  1. Itsekään en pitänyt The Officesta, en siitä alkuperäisestä mutten myöskään jenkkiversiosta, mutta tämä upposi ja lujaa. Harkitsin jopa lisämainintaa tuohon alkuun siitä, että heidänkin joille The Officen jenkkiversio on kirosana kannattaa  antaa Parks and Recille mahdollisuus, sillä on ihan erilainen ja ainakin mun mielestä paljon, paljon hauskempi. 

  2. Mun täytyy varmaan jossain vaiheessa taipua tätä kokeilemaan, kun niin moni tätä suosittelee! En ole lainkaan The Office -tyyppiä ja mokumentaryt yleisesti ei iske, mutta ehkä tämä sittenkin…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *