Ladataan...
anna k.

Olen törmännyt tuohon ylläolevaan ajatukseen monesti. Tänään se tuli vastaan Ajatusten Aamiaisessa, ja jäin oikein miettimään asiaa. Itse asiassa tämä teema on ollut mielessäni nyt enemmänkin, ja keskustelimme siitä myös hieman ystäväni kanssa. Olen omasta mielestäni suhteellisen mukautumiskykyinen, ja olen pitänyt sitä hyvänä asiana. Niin se osittain onkin, sillä mukautuminen helpottaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Mitä siitä nyt tulisikaan, jos kukaan ei osaisi sopeutua toisen tapoihin tehdä asioita. Jossain menee kuitenkin raja. Joskus mukautuminen saattaa mennä tuon näkymättömän rajan yli, jolloin vähän unohtaa itsensä. Pidemmän päälle oman itsensä, ajatustensa ja toiveidensa taustalle jättäminen uuvuttaa.

Luen parhaillaan Linus Jonkmanin kirjaa Introvertit -työpaikan hiljainen vallankumous. Olen jo vuosia tiennyt olevani enemmänkin introvertti kuin ekstrovertti, mutta päätin tarttua tähän mainetta keränneeseen kirjaan ihan mielenkiinnosta. Ainakin tähän asti se on ollut oikein viihdyttävää luettavaa, kenties palaan aiheeseen myöhemmin vähän tarkemmin. Olen lukenut kirjasta vasta vähän, mutta jo tähän mennessä on käynyt selväksi, että nyky-yhteiskunta suosii ihmisiä, joilla on ekstrovertti luonne. Tämänhän nyt kuka tahansa pystyisi sanomaan jo pelkästään työpaikkailmoituksia lukemalla. Kirjassa Jonkman mainitsee äidistä, jolla on introvertti lapsi. Äiti oli pohtinut, että pystyyköhän lasta mitenkään muuttamaan. Kuulemma jossakinpäin maailmaa on myös pohdittu, pitäisikö introverttiys lisätä sairauksien listalle. Nuo kaksi ovat ehkä hieman kärjistettyjä esimerkkejä siitä, kuinka ihmisiä yritetään sovittaa muottiin ja määritellä, millaisia meidän tulisi olla. Aina kuitenkin sanotaan, että "ole vain oma itsesi". Siinä on mielestäni ehkä pienoinen ristiriita; pitäisi olla oma itsensä, mutta sitten kun olet, se ei olekaan hyvä tai tarpeeksi.

Omana itsenä oleminen ei siis välttämättä ole aina helppoa. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että se on silti oikeastaan ainut järkevä tapa olla ja elää. Kukaan ei lopulta hyödy siitä, jos yrittää olla jotain muuta, vähiten henkilö itse. Kuten alussa sanoin, on toki myös hyvä osata sopeutua erilaisiin tilanteisiin, mutta nämä kaksi asiaa eivät kuitenkaan poissulje toisiaan. Kannattaa tutkiskella omaa sisäistä kompassiaan ja katsoa, mihin suuntaan se näyttää. Suunta ei välttämättä ole sama, mihin sinun oletetaan menevän, mutta jos se tuntuu oikealta, se todennäköisesti myös on sitä.

Share
Ladataan...

Ladataan...
anna k.

Viime viikonloppuna pääsin tutustumaan hieman Pälkäneeseen, kun kävin siellä ensimmäistä kertaa ystäväni Reetan luona. Niin ihanasti sisustettu koti, jossa ei ole juurikaan uutta tavaraa vaan kaikkea kaunista vanhaa. Kävimme vähän kuvailemassa ja leikkimässä metsässä Laipanmaalla Pihtilammen rannalla. Kaunista seutua! Tuli taas huomattua, että langaton kaukolaukaisin on aika hyvä näihin kaverikuviin. Saa vähän erilaisia kuvia kuin käden mitan päästä otetut kaveriselfiet, vaikka hauskojahan nekin ovat.

Joskus ala-asteella kirjoittelimme Reetan kanssa kirjeitä ja vaihtelimme swappeja, mutta jossain vaiheessa yhteydenpito loppui. En edes muista miksi. Yläaste meni ja lukio alkoi, ja päädyimme samalle luokalle. Ja onneksi päädyimme! Ystävystyimme uudestaan ja paremmin kuin silloin lapsina, eikä yhteydenpito tällä kertaa päättynyt vaan on jatkunut välimatkoista huolimatta.

Muistan kun joskus sanoin Reetalle, että aina kun on nähnyt hänen kanssaan niin posket ovat sen jälkeen ihan kipeät, nimittäin nauramisesta. Reetta on vähän sellainen hassuttelija, joka keksii kaikkia hauskoja juttuja ja lähtee niihin myös mukaan. 

Meissä on paljon samaa, kuten pohdiskelevuus ja herkkyys ja tietynlainen luonnonlapsimaisuus. Mutta erojakin löytyy. Ystäväni on aika suorapuheinen, ja koskaan ei tiedä mikä kysymys seuraavaksi putkahtaa ulos. Itse en ehkä osaa aina puhua asioista niin suoraan, mutta Reetan kanssa tätä on kyllä joutunut harjoittelemaan. Mikä on ihan hyvä asia..! Reetalle en pystyisi edes esittämään mitään, joten reaktioni näihin puskan takaa tuleviin kysymyksiin ovat hyvinkin aitoja. Mutta toisinaan voi myöskin vaan olla hiljaa puhumatta mitään.

Kuten sanoinkin, niin metsässä tuli vähän leikittyäkin. Niin yllytyshullu en ole, että olisin lähtenyt seisomaan päälläni tuolla kapealla sillalla. Vaikka päälläseisontaa voin kyllä harrastaa melkein missä vaan, niin tuo oli minusta liian riskialtis paikka. Olisin todennäköisesti löytänyt itseni vedestä sen jälkeen. Pitäydyin käsilläseisonnassa puuta vasten.

Jos lähtee porukalla kuvailemaan, niin on aina parempi, jos kaikilla on kamerat mukana. Silloin ei tule tunnetta, että olisi jotenkin hidasteena, ja pääsee itsekin useampaan kuvaan. Onneksi Reettakin tykkää kuvailla ja olla myös itse mallina. Meidän perinteiset kuvaussessiot saivat siis jatkoa. Jos asuisimme lähempänä toisiamme, näitä kuvaussessioita olisi varmasti useamminkin.

Tämän postauksen pointti on se, että saa kyllä olla niin kiitollinen, kun on näin ihania ystäviä. Sellaisia, joiden kanssa voi jakaa niin hyvät kuin huonotkin hetket. Olen aina ollut sitä mieltä, että laatu korvaa määrän! ;)

Kiitos siis vielä kivasta viikonlopusta sinne Pälkäneen suuntaan.<3

Share
Ladataan...

Ladataan...
anna k.

Aikuinen on terve kun se leikkii.. vai miten se menikään? Eilen kansalaisopiston kurssilla oli vuorossa taas leikkejä (viime viikolla pohdiskeltiin ja harjoiteltiin sommittelua), ja mikäs se olisikaan hauskempaa kuin vesileikit ja paprikan akvaarioon pudottelu. Ei tosin ollut kovin helppoa saada ajoitusta kohdilleen, ja aika paljon tuli hutiotoksia etenkin viimeisellä pisteellä. Täydellisen pisarakuvan metsästystä olisinkin voinut jatkaa vaikka koko illan! Kuten yksi meistä totesi, se oli oikeastaan aika terapeuttista.

Share
Ladataan...

Ladataan...
anna k.

Luin äskettäin Tommy Hellstenin mietteitä ja oivalluksia hänen kirjastaan Löydät kun lakkaat etsimästä. Yksi ajatus jäi erityisesti mieleeni:

"Kärsimys antaa kyvyn nähdä lähelle. Pienet ja arkipäiväiset asiat muuttuvat suuriksi. Merkitys löytyy vähäisestä, tarkoitus tavallisesta".

Me kaikki olemme varmasti joskus lukeneet tai kuulleet ihmisistä, jotka ovat kohdanneet ikäviä asioita elämässään ja ymmärtäneet vasta sitten, mikä on oikeasti tärkeää. "Tämän terveyden/läheisen menetys, ero, onnettomuus tms, opetti minulle" ovat tuttuja otsikoita lehdistä ja muista kirjoituksista. Niinhän se monesti menee, että jotain asiaa muistaa ja ymmärtää arvostaa vasta sitten, kun sen menettää.

Joskus se osuu omalle kohdalle. Olen ehkä aiemminkin saattanut mainita, ettei viimeisin vuosi ole ollut itselleni helppo. Kärsimys tuli ja asettui taloksi, eikä ole vieläkään tajunnut täysin lähteä, tuo mokoma kutsumaton vieras. En pyytänyt sitä kylään ja yritin ajaa sen pois, sillä en nähnyt sen vierailussa mitään hyvää.

Mutta mitä pidemmälle on tultu, sitä enemmän ymmärrän, että kärsimys on ollut myös suurin opettajani. Se on opettanut minut arvostamaan sellaisiakin asioita, joita en ollut aiemmin edes ymmärtänyt ajatella. Se opetti, että on lupa olla myös heikko, ja että perusasiat ovat tärkeimpiä. Se opetti, ettei kaiken tarvitse mennä niin kuin pitäisi, ja jos kaikki ei todellakaan mene niin, olen silti riittävän hyvä. Se on siis myös parantanut itsetuntoani ja -tuntemustani. Kärsimys on saanut minut myös nauttimaan enemmän hyvistä hetkistä ja päivistä, tehnyt minusta hieman avoimemman ja syventänyt ystävyyssuhteitani. Lisäksi se on saanut minut tarttumaan spontaanimmin uusiin juttuihin ja ideoihin, ja toisaalta saanut luopumaan turhista asioista.

Vaikka kärsimys onkin tietyiltä osin konkreettisesti kaventanut elämääni, se on siis myös laajentanut sitä. Joiltakin osin olen onnellisempi ja varmempi siitä, että elämä kyllä kantaa. Ja että vielä tulee se päivä, kun kärsimys pakkaa laukkunsa ja lähtee. Kieltämättä odotan sitä, mutta ennen kuin se päivä koittaa, koitan olla jäämättä kiinni ajatukseen "sitten kun". Sillä elämä on nyt ja tässä, vaikka mukana olisikin ylimääräisiä vieraita.

Share
Ladataan...

Ladataan...
anna k.

Viime lauantaina eräs pitkäaikainen haaveeni toteutui, kun pääsin kuuntelemaan suosikkiartistiani Johanna Kurkelaa hänen keikalleen. Eikä minun tarvinnut edes matkustaa mihinkään sitä varten, mitä luksusta! Jos asuu suuressa kaupungissa, on varmasti tottunut siihen, että kiinnostavia keikkoja löytyy varmasti joka viikolle. Täällä Kymenlaaksossa se taas on harvinaisempaa herkkua, ja ehkä siksi en olekaan kovin paljon elämäni aikana keikoilla käynyt.

Olimme ystäväni kanssa ostaneet liput jo aika aikaisessa vaiheessa, sillä ystäväni on todellinen musiikin ja keikkojen ystävä ja halusi eturivin paikat. Ja täytyy sanoa, että eturivissä  oli oikein mukavaa! Uskon, että hetkeen pystyi keskittymäänkin paremmin, kun ei tarvinnut kuikuilla keidenkään takaraivojen välistä nähdäkseen lavalle.

Odotin konsertilta paljon, mutta odotukseni täyttyivät moninkertaisesti. Ensinnäkin keikka alkoi uuden levyn suosikkikappaleellani ja viimeinen biisi ennen encorea oli myöskin toinen suosikkini kyseiseltä levyltä. Ja mukana olivat myös Minä rakastan elämää ja Kaikki askeleet, jotka ovat lempikappaleitani vanhoilta levyiltä. Ja musiikki kuulosti jopa paremmalta kuin levyllä.

Mielestäni livekeikoissa on parasta juurikin tunnelma, joka syntyy siitä, kun ihmiset ovat kerääntyneet yhteen kuuntelemaan ja nauttimaan. Oman lisänsä tuo se, kuinka hyvin laulaja ja bändi ovat yhteydessä yleisöön. Kurkelan konsertissa ei kovin paljon välispiikkejä ollut, mutta mielestäni hänen kontaktinsa yleisön kanssa oli silti silmin havaittava, jopa melkein kuvainnollisesti käsinkosketeltava. Läsnäolo välittyi vahvasti.

Lisäksi keikoilla ja muissakin esityksissä (vanhana sirkuslaisena) kiinnitän huomiota itse showhun, eli esiintymisvaatteisiin ja -meikkiin, koreografioihin ja valosuunnitteluun. Tietysti musiikki toimisi ilman ylimääräisiä valojakin, mutta mielestäni on hienoa, jos jaksaa nähdä sen verran vaivaa, että tarjoaa aistikokemuksia myös muuten kuin kuulemisen kautta. Johannan esiintymisasut olivat molemmat upean fantasiatyyppisiä, ja valot loivat maagisen tunnelman. Kokonaisuus oli tarkasti mietitty.

Vaikka konsertti olikin upea, aloin miettiä, haluaisinko kuitenkaan nähdä kaikkia mahdollisia keikkoja samalta kiertueelta. Toki olisi hienoa kokea tuollainen elämys vaikka joka päivä, mutta katoaisiko siitä kuitenkin jonkinlainen hohto ja ainutlaatuisuus? Keikat menisivät varmasti päässäni sekaisin ja keikoilla käymisestä tulisi tavanomaista. Olen vähän sitä mieltä, että kun käy harvemmin jossakin, niin sitä hetkeä osaa arvostaa paremmin.

En muista, koska olisin julkaissut täällä pokkarilla otettuja kuvia. En myöskään ollut käyttänyt sitä oikeastaan pitkään aikaan, mutta halusin saada keikasta pari muistoa itselleni. Nämä kuvat eivät ole millään tavalla täydellisiä tai teknisesti edes hyviä, mutta ehkä näisty välittyy pieni palanen sitä taianomaista tunnelmaa, mikä konsertissa vallitsi.

Jos loppuunmyyty konserttisalillinen osoittaa suosiotaan kahdesti seisaallaan, täytyi illan olla muidenkin kuin minun mielestäni aika loistava!

Share
Ladataan...

Ladataan...
anna k.

Tällä viikolla pääsimme taas kurssilla vähän leikkimään. Oli bokehia, valomaalausta ja sitten jotain epämääräistä pisarahommaa, joka osoittautui suosikikseni, kuten kuvien määrästäkin voi päätellä. On niin hauska oppia uusia juttuja ja kikkoja! Nuo pisarat ovat kuin jostain toiselta planeetalta.

Share
Ladataan...

Ladataan...
anna k.

Niinkuin jo aiemmin tänä vuonna kerroin, minulla ei ole hevosista oikein minkäänlaista kokemusta. Olen lähinnä ihaillut niitä kauempaa ja katsellut joskus (lännen)elokuvia sillä silmällä, että olisipa itsekin hauska joskus laukata auringonlaskua kohti hiekka pöllyten.  Muutaman kerran olen myös käynyt kuvaamassa ystäväni ratsastusta eräällä paikallisella tallilla, ja saanut siinä samalla vähän itsekin kosketusta hevosiin. Mutta samalla kun hevoset herättävät minussa ihastuksen ja kunnioituksen tunteita, myös pieni pelko nostaa päätään. Onhan hevonen iso eläin, ja me ihmisethän tunnetusti pelkäämme sellaisia asioita, jotka ovat itseämme suurempia ja siten vaikeammin hallittavissa, sekä asioita, joita emme tunne. Luulen, että kyse on kuitenkin eniten juurikin tuosta tottumattomuudesta. Kun asiaan tutustuu, pelkokin vähitellen kaikkoaa.

Eilen nousin ensimmäistä kertaa ikinä hevosen selkään, kiitos Heidin ja Laran. Täytyy sanoa, että vaikka jännittikin, niin jännitys ei ollut sellaista minulle perinteistä sydäntä hakkaavaa ja lamauttavaa, vaan jollain tavalla hyvinkin myönteistä.

Satulaan päästessäni ensimmäiset ajatukset olivat, että miten ihmeessä täällä muka pitäisi pysyä ja minne on kadonnut entisen sirkusharrastajan tasapaino. Mutta siitä sitten lähdettiinkin heti liikkeelle leppoisaan tahtiin ja pikkuhiljaa aloin myös hieman ymmärtää, mitä se lantiolla hevosen liikkeiden myötäily oikein tarkoittaa. Vaikka näissä kuvissa ei näytäkään siltä, että olisin ollut mitenkään korkealla, niin kyllä se aika korkealta minusta tuntui. Kuulemma on vielä paljon korkeampiakin hevosia..

Alemmasta kuvasta näkee, että unohdin pitää ryhdin suorassa. Ratsastuksessa tarvitaankin hyviä keskivartalon lihaksia, ja minulla olisi niissä, kuten ryhdissäkin aika paljon kehitettävää. Tosin jännityskin taisi viedä ryhtiä vähän etukenoon.

Kuten monet eläimet, hevosetkin ovat todella fiksuja ja herkkiä aistimaan tunnelmaa. Olinkin kuullut jo etukäteen, että kyseinen hevonen kyllä tietää, kun selässä on aloittelija, ja se keskittyykin tuittuilemaan vain omistajalleen. Ja totta se oli, käynti oli hyvin tasaista, tai niin tasaista kuin tuon kokoisella hevosella nyt voi olla. Tai enhän minä tiedä, millaista hevosen käynti pitäisi olla, mutta tuolta minusta tuntui.

Minulla on välillä (tai no, joskus aika usein) tarve kontrolloida asioita. Tai no ei oikeastaan kontrolloida, vaan tietää, mitä tapahtuu, miten, missä ja milloin. Ratsastaessa ei voi koskaan sataprosenttisen varmasti ennakoida, varsinkaan jos kokemusta on näinkin merkittävästi kuin minulla. Täytyy vain luottaa ja poistua siltä kuuluisalta mukavuusalueelta, jos haluaa kokeilla uusia asioita. Luulen, että ratsastus olisi myös mitä mainiointa mindfulnessia eli tähän hetkeen keskittymistä, siinä kun ei paljon ehdi murehtia menneitä tai miettiä tulevaa.

Kokemuksen perusteella voisin hyvin lähteä ratsaille uudestaankin, vaikka luulenkin, etten vielä ensi kerrallakaan uskaltaisi ravaamaan ruveta. Puhumattakaan niistä auringonlaskuun laukkaamisista..

Share
Ladataan...

Pages