Ladataan...

Tiedättekö sen hieman ylimielisen tunteen joka koskettaa asioita jotka periaatteessa voisivat osua omalle kohdalle, mutta et kuitenkaan usko niin käyvän? Minä ainakin tiedän, ja suhtauduin vauvojen uniongelmiin juuri niin. Meillähän meni todella kivasti, vauva söi pari kolme kertaa yössä ja nukkui muuten omassa sängyssään tyytyväisesti. Ajattelin, että parin kuukauden päästä hän varmaan ihan itsekseen ymmärtäisi lopettaa nuokin heräilyt ja sitten meillä nukuttaisiin läpi yön kaikki, kivasti ja onnellisesti ilman mitään massiivista "pää sumussa" -väsymystä tai muutakaan uupumusta ja vauvaakaan ei tarvitsisi itkettää kun noin kivasti nukkuu. Sitten yksi idiootti meni vielä kirjoittamaan blogiinkin kuinka hyvin vauva nukahtaa omaan sänkyynsä. FAIL.

Meillä on nyt kolme viikkoa HULISTU. Ilmeisesti lähes virallinen termi on neljän kuun hulinat. Liittynee johonkin massiiviseen kehitysharppaukseen jonka vauva ottaa neljän kuun tietämissä ja prosessoi tätä öisin nukkuessaan (eli heräillessään). Samaan syssyyn saattaa osua vielä TIHEÄ IMU eli kausi, jolloin vauva ikään kuin sparraa tuotantolaitosta toimimaan tehokkaammin ja tuottamaan enemmän (eli ravaa tissillä vähän väliä). Joku näiden yhdistelmä tai molemmat perättäin tai mikä lie osui tuulettimeen, minkä jälkeen olen oppinut miltä vähittäinen väsyminen tuntuu. Ekojen tunnin välein heränneiden öiden jälkeen olo on vielä ihan fine, jaksaa skarpata ja olla aika oma itsensä, silmäpussit ei vielä näytä pahalta. Mutta kun homma jatkuu useamman viikon niin vaikutus kertaantuu ja väsymys kasvaa. Silmäpussit on pakko aamulla meikata piiloon kun niitä säikähtää muuten jo itsekin. En oikeasti ymmärrä miten sellaisten vauvojen vanhemmat pysyvät pystyssä, jotka nukkuvat todella huonosti.

Noniin, mutta ratkaisukeskeisenä ihmisenä olen taas pohtinut että mitäs tässä voitaisiin tehdä. Alistua kun ei voi. Olen tähän mennessä kokeillut muutamaa kikkavitosta, joilla luonnollisesti on ollut yhtä paljon vaikutusta kuin homeopaattisen kynttilän polttelulla. Vauva nauraa partaansa ja vie kuusi-nolla. Mutta jos jonkun muun vauva on yhtään vastaanottavaisempi, niin olen kuullut että seuraavista saattaa olla apua:

Iltapullo. Jos illalla syöttää vauvalle korviketta, saattaa ensimmäinen unipätkä kestää pidempään, sillä korvike sulaa hitaammin kuin äidinmaito.

Täsmäsyöttö. Syötä uninen vauva kun menet itse nukkunaa, näin hän ei (ehkä) herää heti nukkumaan mentyäsi syömään. Tämä ei toki toimi jos menet muutenkin vauvan kanssa samaan aikaan nukkumaan kuten rättiväsynyt äiti saattaa tehdä.

Vauva kauemmas sängystä. Vauvat haistavat maidon eli äidin ja jotenkin muutenkin maagisesti aistivat tämän olemassaolon. Unta saattaa rauhoittaa se, että siirtää vauvan kauemmas nukkumaan. Tämä on toki todella ärsyttävää JOS vauva kuitenkin herää puolen tunnin välein ja sinun on käveltävä toiselle puolelle huonetta laittaaksesi tutti suuhun/imetettävä/todettava että vauva nukkuu jo ennen kuin pääsit perille.

Nukutus unikoulu. Olen kuullut, että ihan pienellekin vauvalle voi pitää nukutus unikoulua, minkä idea on irrottaa rintasyöminen nukutuksesta. Käytännössä siis iltasyöminen tehdään ennen kuin käydään iltatoimille ja makuuhuoneessa ei illalla imetetä. Kannattaa kuitenkin varustautua hyvällä game planilla, että miten hommassa toimitaan, sillä epäjohdonmukainen sekoilu vain huonontaa tilannetta. Tavoite on siis irrottaa syömisen ja nukahtamisen välistä yhteyttä jolloin vauva ei potentiaalisesti yölläkään kaipaisi rintaa jokaisen havahtumisen jälkeen.

Meillä siis mikään yllä olevista ei ole auttanut, ja nukutus unikoulun pitämiseen olimme täysin valmistautumattomia (kuvittelin ettei juurikaan meidän babya heilauta, lol) ja homma jäi yhteen epäonnistuneeseen kokeiluun. Pientä kehitystä on kuitenkin ollut ilmassa ja parina yönä meillä on nukuttu jopa yhdet kolmen tunnin unipätkät, wohoo! Toivon siis parempaa huomista ja odotan sitä maagista päivää kun ohjeiden mukaan on ok pitää lapselle oikea unikoulu.

Jos jollain on vinkkejä hulisijan unien parantamiseen, niin otetaan lämmöllä vastaan!

 

Share
Ladataan...

Ladataan...


Baby on kohta neljä kuukautta, joten en enää hyvään toviin ole ollut raskaana, thank God. Muisti on jännä toveri, sillä epämieluisien asioiden unohtaminen tapahtuu salaman nopeasti. Ainakin jos kyse on raskausoireista. Tässä on kyllä varmaan taas jokin hormoni, joka blokkaa ikävät muistot äidiltä, jottei tulevat lisääntymishalut katoaisi. Luonto voittaa jälleen. Mutta, koska muistia pinnistelemällä pystyn vielä jotenkin palaamaan neljän kuukauden takaisiin tunnelmiin, jaan itseäni eniten hämmästyttäneet raskausoireeni teille armaat uteliaat ystäväni.

1. Puutuneet sormet ja varpaat
Kyllä vain, huomasin yhtäkkiä kesällä että ensin kyynärvarren kipuna alkanut käsivaiva eteni ensin oikean käden etu- ja keskisormen puutumiseen. Parin viikon päästä meni myös toisen käden sormet ja siitä hetken päästä isovarpaat. Omituista, joskin kuulemma ei vaarallista. Minua lohduteltiin, että kyllä ne siitä sitten synnytyksen jälkeen palautuvat. Viime viikolla havahduin siihen, että tosiaan, kaikki raajani tuntevat jälleen.

2. Nenän tukkoisuus
Täysin puskista, yllättäen ja arvaamatta nenä meni aivan tukkoon välillä monta kertaa päivässä. Siis sillä tavalla "en voi hengittää nenän kautta" -tukkoon ilman flunssan tai rään häivääkään. Vain avaava nenäsumute auttoi.

3. Kuorsaus
Ihmettelin kerran, että miksi mieheni on yhtäkkiä alkanut käyttää korvatulppia nukkuessaan. Hetken tivattuani selvisi, että kuorsaan unissani NIIN KOVAA, ettei hän pysty nukkumaan. En meinannut ensin uskoa tätä, mutta nukahdettuani äitini mökillä sohvalle ja nähtyäni kaikkien virnuilevat ilmeet herättyäni, tiesin, ettei mieheni ollut liioitellut. Damned!

4. Kadonneet allergiat
Tämä ei varsinaisesti ollut vaiva vaan taivaan lahja, mutta kaikki allergiani yhtäkkiä katosivat raskausaikana. Olen normaalisti melko allerginen monille hedelmille kuten omenalle, päärynälle, nektariineille, persikoille, kirsikoille ja monelle muulle ihanalle, mutta raskausaikana pystyin syömään jälleen kaikkea! Ja se oli ihanaa. Rouskutin menemään omenan päivässä.

5. Pituuskasvun tehnyt jalka
Miten on edes mahdollista että aikuisen ihmisen jalka kasvaa pituutta?! No, uskottava se on, sillä vanhat kengät painavat isovarvasta. Edelleen, näin 4kk synnytyksestä. Elättelen vielä pieniä toiveita paluusta vanhoihin mittoihin myös jalan osalta, mutta vähitellen lienee kuitenkin aika tunnustaa tosiasiat. Tämä on kaltaiselleni kenkäihmiselle melkoinen katastrofi. Sen sijaan lähipiirin 38 kokoiset hierovat pieniä karvaisia käsiään yhteen ja odottavat sitä päivää kun luovutan. SE EI OLE VIELÄ!

Share
Ladataan...

Ladataan...

Vaunulenkillä saattaa olla näinkin upeaa, vaikka joulukuu.

Silloin kun sain tietää olevani raskaana, olin huolissani siitä, tulisiko minulle yksinäistä äitiyslomalla. Tuolloin kun kuvittelin, että kukaan tuttavani ei viettäisi samaan aikaan lattemamalifeä. Tämä olettamus osoittautui vääräksi, mutta ajatukset palasivat eilen mieleen, kun näin vauva-aiheisessa facebook-ryhmässä keskustelun, missä äitiyslomalainen kyseli muilta, miten he saavat aikansa kulumaan. Moni listasi perinteiset kotityöt ja ulkoilun, jollain aika kului valokuvien järjestämisen parissa ja yksi siivosi kaappeja. Todella moni kävi perhekerhoissa, missä tapaa muita äitejä (harvemmin kai isiä?) ja lapsia, mutta joku oli kokenut nämä hankalana ympäristönä tutustua kehenkään jos ei ollut entuudestaan tuttuja.

Ajattelin jakaa myös oman kikkavitoseni tässä äitiyslomalaisen seuranhakumaailmassa, sillä minäkään en ole pahemmin vielä perhekerhoissa käynyt. Kävimme kerran, mutta vauva nukkui koko session ajan ja siinä vaiheessa kun huomasin leikkiväni piirileikkiä ilman vauvaa, tunsin oloni kieltämättä hieman hassuksi. En kuitenkaan selviä päivistäni ilman sosiaalisia kontakteja, tulen hulluksi jos ainoat ihmiset joille puhun päivän aikana ovat vauva ja mies. Niinpä olen tehnyt hyvin tietoisen päätöksen, että yritän bookata lähes jokaiselle päivälle treffit. Vauvatreffit, äititreffit, lounastreffit, kävelytreffit - you name it, mutta jotain ohjelmaa on oltava! Ymmärrän, että kaikilla ei ole sattumalta niin paljon kavereita tai tuttavia, jotka päivittäin voivat hengailla keskellä päivää, mutta eipä ollut minullakaan aiemmin. Olen kuitenkin haalinut sellaisia ihmisiä elämääni viimeisen puolen vuoden aikana. Olen aktiivisesti lähentänyt välejä sellaisten vanhojen tuttujen kanssa, joiden kanssa ei ole viime vuosina tullut niin paljon hengailtua, mutta jotka nyt ovat samassa elämäntilanteessa. Tämän lisäksi olen hankkinut uusia kavereita kaverinkavereista. Esimerkiksi, meidän hyvien ystävien hyvät ystävät asuvat hyvin lähellä meitä, mutta emme olleet koskaan tavanneet. Loppukesästä järjestimme porukalla yhteiset minigolffailut, jotta tapasimme ja tämän jälkeen hyvin kasuaalisti (facebook messengerissa toki etten nyt liian tuttavalliseksi heittäytynyt härregyyd) laitoin toiselle tulevalle mammalomailijalle viestiä ja kyselin kuulumisia ja kutsuin lenkille. Success, nyt tapailemme viikottain! Toinen match making tapahtui ystäväni toimesta, jonka opiskelukaveri niin ikään asuu tässä lähellä. Hän kysyi voisiko mätsätä meitä ja ennen kuin huomasinkaan, minulla oli sokkotreffit. Jälleen, tapaamisia on tullut lisää.

Suurin osa ihmisistä kuitenkin on kamalan mukavia ja haluaa hyvää myös muille. Ja jos hyvä on yhteistä hengailua, niin yleensä molemmat ovat vain tyytyväisiä. Tällainen aktiivinen treffiseuran etsiminen toki vaatii hieman oman mukavuusalueen tökkimistä, sillä ainakin itse huomasin miettiväni, että sillä varmaan on jo kauheesti kavereita ja tekemistä ja ei se nyt mun kaa ainakaan halua lounastaa. VÄÄRIN. Todennäköisesti se toinen ajattelee ihan samaa ja jos jompikumpi nyt vaan ojentaisi käden niin kaikilla voisi olla kivaa. Aamen! Hankkikaa siis hengailuseuraa hyvät mammatoverit, tyyli on vapaa ja se tekee meille kaikille hyvää!

Share
Ladataan...

Pages