Ladataan...
No Sex and the City

Kesä on ihanaa aikaa, mutta välillä huomaan, että lämpötilan noustessa itsetunto saattaa samaan aikaan kääntyä aika rajuun laskuun. Kevyet kesäkledjut saavat monet omaan kroppaan ja ulkonäköön liittyvät epävarmuudet nousemaan pintaan; kun vaatetta on vähemmän ja se on tiukempaa, voi jokainen kurvi yhtäkkiä tuntua väärältä. Näin ei kuitenkaan pitäisi missään nimessä olla, sillä jokainen kroppa on täydellinen kesäkroppa just sellaisenaan. Tämän muistaakseni olen kehitellyt kaikenlaisia kesäitsetuntoa buustaavia keinoja, joiden puoleen kääntyä tarvittaessa. Yksi parhaista keksimistäni kikoista on body positivity playlist. Se on soittolista, jonka laitan soimaan silloin kun tarvitsen askeleeseeni enemmän keveyttä ja haluan sheikata peppua ajattelematta lainkaan sitä, minkä kokoinen kyseinen peppu on ja miltä se näissä shortseissa näyttää. Tämä on toiminut älyttömän hyvin, ja niinpä ajattelin nyt laittaa soittolistani parhaat palat jakoon. Jos sinäkin siis painit kesäitsetunnon kanssa, laita kuulokkeet korviin ja nämä biisit soimaan: lupaan, että apu löytyy!


1. Bomba Estéreo: Soy Yo

Rakastan tätä biisiä jo ihan vain sen videolla esiintyvän tytön takia. Ollapa tuollaisella itseluottamuksella varustettu ihana diiva! Biitti myös suorastaan kutsuu sheikkaamaan, jonka lisäksi lyriikoiden käännöksen perusteella kappaleen viesti on sanallisestikin kaikin puolin just mainio: don't you worry if they don't approve, when criticize you just say / That's me That's me That's That's That's That's That's / That's me me me me me me me me / I'm like this I'm like this I'm like this.

 

2. Miss Eaves: Thunder Thighs

Thick thighs, sundress, I’m looking good! Jezebelille antamassaan haastattelussa Miss Eaves kertoi biisin yhdistävän oman kropan hyväksynnän ja huumorin, ja niin se myös tekee: sitä voi hyvin rakastaa kurvejaan ja samalla nauraa kesäkuumalla ilmenevälle chub rub -ilmiölle. Kappale on kerrassaan täydellistä kesäkledjuilla ja kesäkropalla ilottelua.

 

3. Missy Elliott feat. Ciara & Fat Man Scoop: Lose Control

Olen kirjoittanut Missyn mahdista aiemminkin, ja oikeastaan tässä voisi olla melkein mikä tahansa artistin kappale, kyseessä kun on sekä mainio body positivity -idoli että hieno muusikko. Monista eri vaihtoehdoista valkkasin tälle listalle lopulta Lose Control -kappaleen, sillä kuka voisi vastustaa kappaletta, joka alkaa sanoilla I've got a cute face / Chubby waist / Thick legs n shape / Rump shaking both ways / Make you do a double take.

 

4. Adore Delano feat. Alaska Thunderfuck: I Look Fuckin Cool

En ikinä kyllästy popittamaan tätä! RuPaul's Drag Race -sarjasta tuttujen queenien biisi on täydellinen kaikille omalla omituisella tavallaan ihan vitun mainioilta näyttäville tyypeille. Don’t need to brush my hair out / Birds need a nest to hang out / Heels are a step from breaking / I’m so amazing. Paskat siitä mitä muut sanoo!

 

5. Miss Platnum: Give Me The Food

Rakastan tämän kappaleen itseironista ja lämmintä asennetta sekä tietysti ylistyslaulua monille monituisille herkuille! You know, people always say women should be thin / They should be on diet / But I don't care / I just enjoy eating! Syöminen on nykyään monille tiukkojen sääntöjen alainen ja lähinnä huolta aiheuttava asia, ja niinpä tässä kappaleessa niin selkeä ruoan riemu on ihan älyttömän virkistävää.

 

Onko sinulla oma body positivity anthem? Jos on, linkkaa se kommenteissa, niin saadaan kaikkien listoille lisää loistavia biisejä!

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
No Sex and the City

Pari päivää sitten kävin katsomassa pitkään odottamani Wonder Womanin. Leffasta kohkattiin etukäteen paljon, ovathan naispuolisten supersankareiden tähdittämät elokuvat edelleen todella harvinaisia ja odotukseni olivatkin todella korkealla. Vaan täyttyivätkö ne? Sanoisin, että tavallaan ei, ja kuitenkin ehdottomasti kyllä. Elokuvana Wonder Woman ei ollut erityinen taideteos – eikä sen sitä tarvitsekaan olla. Kaiken kaikkiaan leffa on äärettömän tärkeä ja Wonder Woman juuri sitä, mitä me tällä hetkellä tarvitsemme.

kuva: Clay Enos - Warner Bros. / IMDB

 

Eräs suosikkifeministeistäni, Jessica Valenti, kirjoitti ylistävässä kolumnissaan itkeneensä vuolaasti sekä leffan aikana että sen jälkeen. Valentin tunteet nousivat pintaan leffan naishahmojen takia, leffan maailman takia ja sen takia, millaisiin rooleihin naiset tässä elokuvassa pääsivät, kenties ensimmäistä kertaa. "It’s one thing to intellectually recognize the power of representation, quite another to feel it in your bones when you finally see it", Valenti kirjoitti. Ymmärsin kyllä ajatuksen, pidinhän itsekin elokuvaa tärkeänä jo etukäteen. Mutta että kyyneleet silmissä supersankarileffassa? Siihen en sentään uskonut.

Mutta kuinkas sitten kävikään. Epäilyksistäni huolimatta kyyneleet kihosivat silmiini heti elokuvan ensimetreillä kun valkokankaalle ilmestyi myyttinen Themyscira-saari, jossa amatsonit harjoittelivat taistelutaitojaan: suuret soturit, hillittömät fyysiset taidonnäytteet, vaikuttavat stuntit...

Mikään näistä asioista ei tietenkään ole ennennäkemätöntä Hollywood-elokuvissa, mutta yksi asia on: se, että kaikki nämä mahtavat soturit olivat naisia. Voimakkaita ja vaikuttavia, eikä mikään heidän liikkeissään tai edes dramaattisissa slow motion -kohtauksissa näyttänyt siltä, että ne olisi tehty mieskatsojien kuolattavaksi. (Itse asiassa miesnäkökulma puuttui elokuvan alkupuolelta käytännössä kokonaan, eihän koko Themyscirassa edes ollut miehiä, ei ennen kuin he kutsumattomina vieraina sinne saapuivat ja toivat mukanaan kaikenlaista pahaa.)

En muista koskaan nähneeni mitään vastaavaa.

Kuten Valenti kirjoitti, representaatioiden tärkeyden voi tietää, mutta jonkin näin uuden näkeminen on eri asia, ja siksi sen vaikutus saattaa olla paljon voimakkaampi kuin etukäteen olisi voinut kuvitella. Se voi saada aikuisen ihmisen itkemään elokuvateatterissa siksi, että valkokankaalla on kohtaus, jossa on ainoastaan sankarillisia naisia. Naisia, jotka pelastavat päivän – ja siinä sivussa maailman. Voimaannuttava alkaa olla sanana jo aivan hirveä klisee, mutta silti sitä on pakko käyttää: tapa, jolla Wonder Woman esittää naiset, on monella tapaa nimenomaan voimaannuttava.

Me tarvitsemme lisää tällaisia kohtauksia, tällaisia kuvia. Me tarvitsemme Wonder Womania.

Sen lisäksi, että Wonder Woman tarjoaa niin lapsille kuin aikuisillekin mahdollisuuden pukeutua vahvaksi naissankariksi naamiaisiin tai Halloweenina, elokuva myös todisti, että naisen ohjaama ja naisen tähdittämä toimintaelokuva voi tehdä rahaa, ja että siten naisten rooleissa niin elokuvissa kuin elokuvamaailmassakin on kiistatta laventamisen varaa. Lisäksi se, että ainoastaan naisille järjestetyistä elokuvanäytöksistä nostettiin ensin hirveä haloo ja sitten peräti oikeusjuttu, samalla kun maailma on edelleen täynnä erilaisia herrakerhoja joihin naiset eivät pääse, kertoo paljon valta-asetelmista ja yhä vallitsevasta epätasa-arvosta.

Joskus yksi supersankarielokuva voi paljastaa paljon valtarakenteista – ja siitä, miten ne ovat vähitellen murtumassa. Siksikin Wonder Woman on juuri sitä, mitä me tarvitsemme.

Vaan entäpä itse elokuva sitten, muuten kuin representaatioiden suhteen? Niin, se oli ihan hauska, peruseeppinen toimintaelokuva, mutta lajityypissään monella tavalla ihan tavanomainen. Mutta mitä sitten? Olisi epäreilua vaatia, että Wonder Womanin tulisi vain naispäähenkilönsä vuoksi olla mestariteos, siinä missä lukuisat miessankareista kertoneet leffat ovat saaneet ihan rauhassa olla kerrassaan keskinkertaisia.

Tasa-arvoa on myös se, että naisillakin tulisi olla oikeus tehdä ja tähdittää keskinkertaisia supersankarielokuvia ilman että kukaan pitää asiaa sukupuolesta johtuvana epäonnistumisena.

 

Jos aihe kiinnostaa, jatka lukemista:
Yöpöydällä: Wonder woman Unbound
Viikon video: Black Widow - Age of Me

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.
Share
Ladataan...

Ladataan...
No Sex and the City

Kesäkausi on nyt avattu, sillä uusi Kesäkumibiisi raikaa radiossa! Vuoden 2017 kappale, nimeltään Tyynysotaa, on monella tavalla tosi virkistävä tapaus. Tarttuvan biisin takana on nimittäin neljä nousevaa, nuorta naispuolista artistia: Nelli Matula, Vilma Alina, Sini Yasemin ja Ida Paul. Nämä neljä naista ovat sekä säveltäneet että sanoittaneet biisin, ja hauskan musavideon on ohjannut Viivi Huuska. Tässä on tyttöenergiaa!

Pidän älyttömän siistinä sitä, että naiset pääsevät vihdoin framille kesäkumikamppiksessa, aiempien vuosien biisit kun ovat olleet varsin miesvoittoisia. Wikipediasta 22 kesäkumibiisin listalta naisia saa melkein hakemalla hakea: vuoden 2009 kappaleen esitti Haloo Helsinki, mutta sitä edeltäviä, naisten fronttaamia kappaleita varten pitää palata taaksepäin aina vuosiin 2004 ja 2005 asti, jolloin biiseistä vastasivat Tiktak ja PMMP. Näitä paria poikkeusta lukuunottamatta naiset ovatkin päässeet mukaan lähinnä fiittaamaan, kuten Venior viime vuoden biisissä ja SAARA vuonna 2015.

Kortsut ovat kuitenkin ihan kaikkien asia, ja niinpä ääniä tarvitaan enemmän. Nuoret naiset ovatkin juuri sitä, mitä tämä kampanja tarvitsi! Nämä tytöt eivät myöskään häpeile puhua seksistä suoraan, klassisella kesäkumiasenteella: Tuu koittaa onko sulla saumaa / Vedetään niin et jouset laulaa. Nytin haastattelussa artistit kertoivatkin, että heille on tärkeää, että naiset ovat biisissä aktiivisia toimijoita eivätkä pelkkiä objekteja. ”Mimminä voit olla ihan yhtä ehdottelevassa ja seksiä hakevassa asemassa kuin mieskin. Me saadaan haluta ja olla sinut oman seksuaalisuuden kanssa”, julisti Nelli Matula haastiksessa. ”Välillä tuntuu, et kun nainen on sinut oman seksuaalisuutensa kanssa, se on jotenkin hätkähdyttävää.” Respect, mimmit!

Tällä viikolla käynnistynyt, Väestöliiton, YleX:n, Punaisen Ristin, Syöpäjärjestöjen ja Sotilaskotiliiton yhteistyössä toteuttama Kesäkumi-kampanja jakaa kesän aikana yhteensä 170 000 kesäkumia erilaisissa tapahtumissa ja festareilla. Tämän lisäksi varusmiehille tullaan jakamaan 30 000 Lomakumia. Kampanja on kenties yksi lempiasioitani ikinä, ja iloitsen joka ikinen vuosi siitä, että meillä on Suomessa jotain näin hienoa. Kumeja kansalle!

Ja sitten vaan... tyynysotaa!

 

Jos haluat popittaa lisää kumimusaa, jatka lukemista:
Kesäkumibisi 2016: Stay awake
Kesäkumibiisi 2015: Vauvoja
Kesäkumibiisi 2014: Kesärenkaat
Kesäkumibiisi 2013: Jossu

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.
Share

Pages