Ladataan...
No Sex and the City

Pistetäänpäs vähän keventäen, näin rankan aiheen jälkeen, ihan vain perjantain kunniaksi. Ja mikäs sen parempi kevennys kuin Buzzfeedin videot! Itse tykkään aivan erityisesti näistä Guys try on...-videoista, joissa miehet kokeilevat muun muassa sellaisia asioita kuin naisille tarkoitettuja "seksikkäitä" Halloween-asuja ja erilaisia naisten alushousuja.

Tykkään videoista erityisesti siksi, että ne yleisen hauskuutensa ohessa myös paljastavat kätevällä tavalla erilaiset sukupuolittamiseen liittyvät tuplastandardit. Monet usein naisille normaalina pidetyt asiat, kuten käsittämättömät pehmopornonaamiaisasut ja häviävän pienet pikkupöksyt jotka eivät tunnu mukavilta sitten millään, näyttävät tässä valossa yhtäkkiä todella hölmöiltä. Miksi ne siis olisivat sen järkevämpiä naisten ollessa kyseessä? (Ja kyllä, olen kykenemätön katsomaan hassuja videoita vain koska ne ovat hassuja: tottakai niistä pitää vetää yhteyksiä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Welcome to my life.)

Ai niin, ja jos joku Toimituksen innoittamana innostui Halloween-asuista mutta ei ole vielä keksinyt miten itsensä sonnustaa: suosittelen viime vuoden hittiä, supersankariballerinoja!

 

Mikä teitä ilahduttaa tänään? Spread the love - postatkaa kommenttiboksiin kaikki hyvät linkit, biisit, kirjat ja kissanpentukuvat!

 

Ps. Ai mitenniinmuka tämä postaus ei sovi täydellisesti päivän tyyli-kategoriaan?!?!

Share
Ladataan...

Ladataan...
No Sex and the City

Maanantain linkkipostauksessa eräs lukija vinkkasi minulle Ilta-Sanomien kammottavasta artikkelista Erikoislääkäri lataa: Jos nainen kieltäytyy seksistä, hänen pitää olla valmis hyväksymään seuraukset. Juttu oli simppelisti ilmaistuna niin vitun karmivaa settiä, että minun oli ihan pakko paukuttaa näppäimistöä ja antaa lehdelle vähän palautetta. Olen lähettänyt palautteen lehteen ja ajattelin nyt jakaa sen kanssanne kuullaksenne myös teidän mielipiteenne asiaan.

Palautetta Ilta-Sanomille ja erikoislääkäri Metsä-Heikkilälle

Ilta-Sanomissa eilen, 21. lokakuuta ilmestynyt artikkeli “Erikoislääkäri lataa: Jos nainen kieltäytyy seksistä, hänen pitää olla valmis hyväksymään seuraukset” oli monella tapaa todella puistattavaa luettavaa. Sen lisäksi että artikkeli ja siinä esitetyt Metsä-Heikkilän lausunnot yleistivät surullisesti sekä naisten että miesten seksuaalisuutta (mies tahtoo, nainen ei) ja suorastaan demonisoivat haluttomuutta, käytetty sävy myös syyllisti parisuhteessa haluttomuutta kokevia. Erityisen kauhistuttavana pidän Metsä-Heikkilän näkemystä siitä, että parisuhde on automaattisesti “sanaton sopimus seksuaalisesta kanssakäymisestä”, minkä seruauksena naisen joka ”katsoo oikeudekseen kieltäytyä seksistä vastoin puolison toiveita” tulisi olla valmis “hyväksymään seuraukset”.

Olisinkin todella kiinnostunut kuulemaan tarkemmin, mitä näillä uhkaavalta kuulostavilla “seurauksilla” tarkoitetaan. Viitataanko sanalla vaikkapa puolison seksittömyydestä johtuvaan kärttyisyyteen? Vai kenties siihen, että miehellä on oikeus seksiä vaatia – ja jopa sitä ottaa, ilman naisen suostumusta?

Seksuaalinen väkivalta parisuhteessa on todellinen ongelma. Raiskaus avioliitossa on rikos. Suomessa vuosittain noin 6500 naista pakotetaan seksuaaliseen kanssakäymiseen parisuhteessaan (Honkatukia & Kainulainen 2006) ja todellisuudessa luku lienee vieläkin suurempi, sillä monet eivät valitettavasti vieläkään käsitä sukupuoliyhteyteen pakottamista parisuhteessa rikoksena. Ilta-Sanomien ja Metsä-Heikkilän ilmaisemat mielipiteet ruokkivat tällaista kulttuuria.

Jokaisella meistä on kuitenkin lain takaama itsemääräämisoikeus kehoonsa - myös naisilla, ja myös heidän ollessaan parisuhteessa. Seksi ei ole jonkinlainen automaattinen kestotilaus, vaan kaikkien osapuolten tulee antaa siihen suostumuksensa joka kerta. Se että sait eilen, tai viime vuonna, tai vaikka jo viisi vuosikymmentä, ei tarkoita että saat itsestäänselvästi myös tänään. Kenelläkään ei ole velvollisuutta haluta harrastaa seksiä, eikä papin aamen tai nimi maistraatin papereissa todellakaan anna kenellekään oikeutta seksiin.

Kaiken kaikkiaan jutussa esitetyt mielipiteet kuulostavat todella pelottavilta. Toivonkin todella, että kyseessä eivät ole seksuaalineuvontaakin antavan Metsä-Heikkilän omat sanat, vaan toimittajan huolimaton muotoilu. Mutta kenen tahansa suusta artikkelin sanavalinnat ovatkin peräisin, tällaisen viestin levittäminen on vaarallista. On tärkeää muistaa, että julkisen keskustelun sävy vaikuttaa yleiseen asenneilmapiiriin ja mielipiteiden muodostumiseen. Näin on erityisesti asiantuntijoiden lausuntojen kohdalla (jollaiseksi myös naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Metsä-Heikkilä lasketaan), ja siksi asiantuntijoiden tulisi mielestäni noudattaa erityistä huolellisuutta lausunnoissaan. Myös Ilta-Sanomien kaltaisten suurilevikkisten lehtien soisi miettivän millaisia viestejä ne tahtovat lukijoilleen lähettää.

Oli kyse tahallisesta tai tahattomasta toiminnasta, artikkelin kaltaisella diskurssilla vahvistetaan ajatusta siitä että naisen seksuaalisuus ei ole tämän omaa ja naisen itsensä hallittavissa, vaan jotakin “sanattomalla sopimuksella” pois luovutettua, muiden käytettävissä olevaa mistä naisella on suoranainen velvollisuus jakaa. Lienee sanomattakin selvää, että tällaisten asenteiden seuraukset voivat olla tuhoisat. Esimerkiksi toukokuussa Kaliforniassa kuusi ihmistä ampunut Elliot Rodgers kertoi tekemällään videolla motiivikseen sen, etteivät naiset kiinnittäneet häneen (seksuaalista) huomiota ja siten ansaitsivat tulla murhatuiksi. Suomessakin on jo vakavissaan ehdotettu, että esimerkiksi kouluampumistapaukset olisi voitu välttää, jos naiset vain olisivat antaneet huomiota ja seksiä syrjäytymisvaarassa oleville miehille. Ilta-Sanomien artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat osa tätä järkyttävää jatkumoa, ja on täysin käsittämätöntä että sivistysvaltiossa yhä levitetään tämänkaltaista ajattelua.

Ilta-Sanomat on mielestäni toiminut todella harkitsemattomasti salliessaan artikkelin julkaisun tämänhetkisessä muodossaan. Tällaisen keskustelun ei missään nimessä tulisi olla hyväksyttävää. Kuulisinkin mielelläni sekä lehdeltänne että Metsä-Heikkilältä kantanne asiaan.

 

Millaisia mielipiteitä juttu teissä herättää?

 

 

Kuva: No Means No - United Against Violence Against Women

Share
Ladataan...

Ladataan...
No Sex and the City

Maanantaisin on lupa olla tuottamatta mitään omaa ja jakaa sen sijaan vain kiinnostavia linkkejä.

- No, Carrie Bradshaw Was Not "Such a Whore" (The Atlantic)

Siis oikeesti. Vuosi on 2014 ja yhä vieläkö tästä aiheesta pitää jauhaa. Haistakaa nyt äijät jo pitkä paska. (Ja nyt olen oikein erityisen iloinen, ettei Chris Northin Mr. Big voittanut taannoista poikaystävägalluppiamme. Se on kovin huono poikaystävä joka huorittelee.)

- Moni sanoo parisuhteelle ei kiitos (HS)

Ilmeisesti parisuhteettomuuskyselyn perustella tehty juttu aiheesta josta puhutaan vain vähän. Paikoittain olin haistavinani jutusta vähän asenteellisuutta, mutta noin yleisesti tämä oli oikein kiinnostava.

- To The Men Who Try To Have Condom-Free Sex (Role/Reboot)

Tämä teksti on erittäin tärkeä - ja viime aikaisten ehkäisyidiootti-keskustelujen valossa myös valitettavan tarpeellinen. Suosittelen levittämään viestiä kaikin tavoin, niin että se tavoittaisi ihan jokaisen kundin joka kuvittelee voivansa joskus luvatta painaa paljalla, "silleen ihan vähän vaan, hei mitä sä nyt raivoot, älä nyt tosta suutu, skitso ämmä."

- Blood, stalker, sex, tragic: Maroon 5's Animals video insults every woman (The Guardian)

Sankarini Jessica Valentin osuva teksti siitä mikä kaikki tässä kyseisessä musavideossa mättää. "There is nothing 'alternative' about showing women being stalked, hunted, raped or killed because it’s something that happens every damn day." Buu, Maroon 5, buu!

- The Hawkeye Initiative

Tässä projektissa miessupersankareita piirretään kuten heidän naispuolisia vastineitaan: "deformed, hyper-sexualized, and impossibly contorted". Saitti piirtää seksismin niin päivänselvästi esille että ihan kauhistuttaa, mutta samalla onneksi onnistuu myös naurattamaan.

 

Oletko törmännyt mielenkiintoisiin linkkeihin viime aikoina? Jaa ne kommenttiboksissa!

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
No Sex and the City

Mutta toisaalta sitten-blogissa pohdittiin pari viikkoa sitten suurta kysymystä: saako mies kieltäytyä seksistä? Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä, että miehiin kohdistuu tietynlainen jatkuvan seksuaalisuuden tai halukkuuden paine – samalla tavalla kuin naisiin kohdistuu paine olla olematta liian seksuaalinen, tai ainakaan väärällä tavalla. Kyseessä onkin mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten sukupuolittaminen ja sukupuoliin liitetyt stereotypiat ovat haitallisia ihan kaikille.

On myös totta, että siinä missä naisen seksuaalisuuden monimuotoisuudesta on alettu viime vuosina puhua yhä enemmän, käsitellään miesten seksuaalisuutta yhä edelleen lähinnä vain laasasmaiselta haluun-mutten-saa-yhyy-voi-mua -kantilta. Ehkä tässä olisikin siis seuraava seksimyytti ravisteltavaksi?

Sukupuoliin liitettävät seksuaalisuusodotukset ovaat valitettavasti elossa minunkin korvieni välissä. Otetaan esimerkki: useita vuosia sitten seurustelin miehen kanssa, joka ei lievän masennuksen takia aina kokenut oloaan kovin seksuaaliseksi eikä tämän siten tehnyt jatkuvasti mieli petipuuhiin. Koin asian aika vaikeaksi: oman kumppanin kieltäytyessä seksistä olo oli ei-haluttava ja pieni ääni nalkutti takaraivossa, että ehkäpä vika oli oikeasti minussa. Kun eivätkös miehet halua aina! Niillähän kuuluisi suunnilleen seisoa jos vain samassa huoneessa on nainen! Ja tässä mä nyt oon, tarjoamassa itseäni, eikä kelpaa – oon siis selkeästi susiruma ja muutenkin naisena täysin epäonnistunut!

Lienee sanomattakin selvää, ettei moisista keloista ollut hankalassa tilanteessa hirveästi apua meistä kummallekaan.

Tässä yhteiskunnassa kasvaneina kannamme kaikki näitä stereotypioita mukanamme ja niistä eroon päästäkseen niitä on tietoisesti työstettävä. Omalla kohdallani naisten seksuaalisuus on luonnollisesti tietyllä tapaa helpompi lähestyä, minulla kun on siihen ns. kouriintuntuvaa tuntumaa – näen miten siitä yleensä puhutaan ja tiedän omasta kokemuksesta etteivät stereotypiat ole totta. Miesten seksuaalisuuden suhteen olin kuitenkin vuosia vähän kujalla, kuulopuheiden ja Cosmon kaltaisten lehtien varassa. (Ja mehän kaikki tiedämme millaista sotkua moisten hienojen lähteiden perusteella syntyy, etenkin jos lähdekritiikkiä ei kykene harjoittamaan.) Kesti vuosia ennen kuin löysin itseni sellaisesta vaiheesta ja sellaisesta parisuhteesta, jossa saatoin puhua kumppanini kanssa avoimesti aiheesta – ja ennen kaikkea kysellä kaikenlaisia vähän hölmöjä kysymyksiä. Nykyään tiedän toivoakseni aiheesta jo vähän enemmän, ja olen sen myötä yoivottavasti myös ymmärtäväisempi miesten(kin) seksuaalisuuden monimuotoisuuden suhteen kuin nuorempana olin.

Mutta nämä stereotypiat siis elävät yhä edelleen, niin mediassa kuin meissäkin. Yhä edelleen saan itseni hetkittäin kiinni moisesta laatikkoajattelusta – jos kumppania kiinnostaa vaikkapa koisaaminen enemmän kuin kiksauttaminen, saattaa tämän muka-ikuisten seksihalujen puute saada minut hetkellisesti huolestumaan omasta haluttavuudestani. Pyrin kuitenkin aktiivisesti pääsemään moisista ajatuksista eroon. Miesten ainainen valmius on yhtä haitallinen myytti kuin naisten seksuaalinen passiivisuuskin. Molemmat antavat meille polarisoidun ja mustavalkoisen, kertakaikkisen epätodellisen kuvan seksuaalisuudesta, ja molemmista olisi jo ihan ehdottomasti aika päästä eroon.

Ja sitäpaitsi, jos jotain olen oppinut, on se tämä fakta: kaikkia yli kakskytvuotiaita kiinnostavat joskus unet seksiä enemmän. Stressikilareita siitä ei siis kannata kenenekään vetää.

 

Millaisia ajatuksia aihe teissä herättää?

Share
Ladataan...

Ladataan...
No Sex and the City

Ehkäisy on ystäväpiirissäni säännöllisesti jauhettava aihe - harvemmin taitaa kulua päivällistä tai baari-iltaa ilman että puhuisimme siitä millaista pilleriä tai kierukkaa kukakin käyttää. Viimeisin tällainen keskustelu järkytti minua snadisti, sillä ehkäisyn hinnasta puhuessamme kävi ilmi, että vaikka kaikkien mielestä ehkäisyn kustannukset tulisi parisuhteessa ollessa periaatteessa pistää puoliksi... Suurin osa keskusteluun osallistuneista naisista maksoi ehkäisyn yksin.

Oma tilanteeni on siitä kätevä, että minä ja kumppanini käytämme kondomia emmekä asu yhdessä. Tämän johdosta molempien kämpiltä löytyy aina kortsupaketti ja kustannukset jakaantuvat nätisti tasan kuin itsestään. Olen jo jonkin aikaa harkinnut muunlaiseen ehkäisymuotoon siirtymistä ja jos moiseen joskus päädyn, olettaisin automaattisesti että kumppanini tarjoutuisi maksamaan kustannuksista puolet. (Kuten perjantain r&b-biisissä niin romanttisesti laulaa luikautettiin: I wish I could share responsibility for that / But until they invent male birth control / Let me pay for half) Ja jos tyyppi ei jostain syystä itse moiseen tarjoutuisi, niin sitten vaatisin sitä. Samalla veneessähän tässä ollaan, eikö niin?

Tai niin minä ainakin luulin. Vaan ilmeisesti monien mielestä raskaudenehkäisy on yhä edelleen jotenkin naisten vastuulla oleva juttu. Se maksaa jonka kohdusta on kyse?

 

Mitä mieltä te olette – miten ehkäisyn kustannukset jaetaan?

 

Kuva: Selbe B / Flickr (Creative Commons)

Share
Ladataan...

Ladataan...
No Sex and the City

Kiireisen viikon vuoksi minusta ei näköjään irtoa teidän viihdykkeeksenne mitään muuta kuin linkkejä ja videoita. Mutta ehkä se ei haittaa, ainakaan niin pitkään kuin pätkät ovat yhtä loistavia kuin tämä CollegeHumorin sexually enlightened r&b-musavideo.

I'll go down on you

You'll go down on me

We can do each other with

reciprocity

 

Damn!

You really do it like a pro

But your experience

don't make you a ho

 

Voi kunpa R&B olisi aina, aina tällaista! Minä en mitään muuta kuuntelisikaan!
 

Mikä teitä ilahduttaa tänään? Spread the love - postatkaa kommenttiboksiin kaikki hyvät linkit, biisit, kirjat ja kissanpentukuvat!

Share
Ladataan...

Pages