Jenkki valmistaa suklaata

Ladataan...
Onnenpäivä

Sitä kun matkustelee maailmalla, niin yleensä yksi reissun kohokohdista on paikallisten herkkujen maistelu. Niinpä myös luonamme Kaliforniassa vierailevat suomalaiset ilmoittavat aina aluksi, että haluavat kokea amerikkalaisen keittiön parhaat palat. Meikäläinen on kuitenkin siitä epäreilu kaveri, että niiden oikeasti hyvien pöperöiden lisäksi yllytän matkailijoita maistamaan myös niitä vähemmän herkullisia paikallisantimia, kuten esimerkiksi suklaata.


Erityisesti amerikkalainen Hersheyksen suklaa on siitä metkaa tavaraa, että se maistuu erehdyttävästi oksennukselta. Kauniin ulkokuoren ei kannata antaa pettää, sillä vaikka tämä yökkimisreaktion aiheuttava suklaa näyttääkin päällepäin viattomalta, alkaa se hetken suussa muhittuaan maistumaan yhä enemmän ja enemmän takaisin suuhun nousseelta edellisillan kahden nakin lihapiirakalta.

Olen yrittänyt miettiä kuumeisesti mikä kumma Hersheyksen karmivaan jälkimakuun on oikein syynä. Olin varma, että pakkauksessa kerrottujen ainesosien joukosta löytyisi maidon sijaan lehmän vatsahappo, mutta ei. Kaikkien enemmän ja vähemmän kummallisten ainesosien seasta pisti kuitenkin silmääni lyhenne PGPR. Tietämättömälle tuo kirjainjono ei paljoa sanonut, joten päätin kysäistä asiaa hyvältä ystävältäni Googlelta. Päädyin artikkeliin, joka tiesi kertoa, että PGPR, tuo kellertävä mäski, on valmistettu risiinipavuista, jotka kansan keskuudessa tunnetaan paremmin risiiniöljyn lähteenä. Hersheyksen oksennuksenmakuisen suklaan salaisuus alkaa siis vähitellen selvitä. Jos suklaaseen työnnetään mitään, mikä millään tavalla liittyy risiiniöljyyn, ei lopputulos voi olla muuta kuin katastrofaalinen. Syy risiinipapujen tunkemiselle suklaan sekaan on luonnollisesti valmistajien ahneus. PGPR:llä kun voi korvata osan kaakaovoista, jolloin suklaan valmistaminen on huomattavasti edullisempaa, mausta viis.


Hersheyksen tarjoaman makuelämyksen jälkeen voivatkin suomivieraat lähteä hyvillä mielin kotiin. Muutamat asiat, kuten nyt vaikkapa suklaa, ovat vaan niin paljon paremmin Suomessa. Eikä se ole ihan vähän se.

 

Lue myös:
Jenkki pukeutuu
Jenkki käy treffeillä

Jenkki käy leffassa
Jenkki käy salilla
Jenkki hankkii koiran

 

Share

Kommentit

Marsublog

"The process is a trade secret, but experts speculate that the milk is partially lipolyzed, producing butyric acid, which stabilizes the milk from further fermentation. This compound gives the product a particular sour, "tangy" taste, to which the US public has become accustomed, to the point that other manufacturers often add butyric acid to their milk chocolates." (Wiki)

Nam, voihappoa! Hershley's ei edes saa sanoa kaikkea heidän tuottamaansa suklaaksi, vaan "chocolate flavored candyksi", koska suklaata on niin vähän.

Miia_pau
Kolmas linja

Heh, olisin veikannut voihappoa oksennuksenmaun lähteeksi, joten tämä ei tule varsinaisesti yllätyksenä. Sama aine aiheuttaa myös parmesaanin (nam!) ominaishajun. Mulla on kyllä omituisia makumieltymyksiä, että saattaisin jopa pitää amerikansuklaasta :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

En tiedä milloin olit 18, mutta ovat käyttäneet tuota ainesta vuodesta 2006 lähtien. Sitä ennen Hershey's kai maistui ihan suklaalta.

keamar

Mä olin vaihdossa 1996 ja yhtä pahoja ne oli silloinkin... ;)

MadameM
Matala Aita

Ei muuten maistunut, kylla siina on ollut se pikantti oksennuksen sivumaku aina (tai siis ainakin niin kauan kuin mina muistan eli jostain 80-luvulta). 

Mun duunissa porukka matkusteli paljon ja toi aina karkkia toihin tuliaiseksi, mikaan ei ikina kestanyt paivaa tai maksimissan kahta kauempaa mutta Hersheyt seisoivat siella aina niin kauan etta joku viimein heitti ne roskiin, kai niita jokunen jenkkikollega kavi valilla narppimassa mutta muut kiersivat kaukaa :D

Anna-Maija (Ei varmistettu)

Hyi, h******i! Meinas itku päästä kun tuota suklaanhimoissani maistoin. Ryntäsin samoin tein suomikauppaan ja tilasin Fazerin sinistä. Onneksi äiti oli jo ehtinyt ensin ja parin päivän päästä tuli paketti jossa oli Fazerin marianne-suklaata. Siis oikeesti, miten tuo edes menee kaupaksi?

Tosin sain sitten joululahjaksi kaverin perheeltä Hersheyn jotain gourmeempaa suklaata, joka maistui jopa ihan hyvälle. Kaveri sanoikin, että se on jotain vähän tyyriimpää tavaraa, jota pukataan aina joulumarkkinoille.

iikeli
HKI Life

Se cookie-setti on kuitenkin aika herkkua!

Suluissa

Mäkin olen todennut Cookies 'n' Cream (tms) -version ainoaksi mahdollisesti syötäväksi Hershey's-tuotteeksi. Se on aika hyvää, mutta sekään ei tietty ole suklaata nähnytkään. 

Ne Hershey's Kisses -pimpulat on pahimpia, aivan saatanan hirveitä. Ja mikä ikinä olikaan se pikkukaupunki Pennsylvaniassa, josta toi pulju on kotoisin, on niistä niin ylpeä, että on jopa tehnyt niistä katulamppuja. (http://4.bp.blogspot.com/_8ZDITJNqcMA/TDyhA_eS-OI/AAAAAAAAHfU/G6UVSan10ro/s400/hersheyx.jpg)

Mutta joo. Oksennus on kyllä ainoa maku, mikä tulee mieleen. Huh sentään.

iikeli
HKI Life

Tässä pitää tietenkin muistaa, että meille tää on niin tottumuskysymys. Kaverit, jotka on ikänsä asunut Amerikassa, usein kysyy sinistä syödessään, että saisko täältä jostain Hershey'siä.

Suluissa

Oon muuten käynyt myös Hershey's Chocolate World -nimisessä mestassa. Siellä pääsi sellaseen junaan joka ohitti mm. laulavia lehmiä, että se oli sikäli ihan hyvä.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Jos siellä ei ole pakko syödä suklaata, niin menisin mielelläni katsomaan niitä laulavia lehmiä :O

FFFifi
Fitness Führer

Mmnamnam!

Ilmankin epäilyttäviä ainesosia ulkomaiden suklaa on usein tosi kummallista. Yleisimmin mautonta, mutta myös jauhoista, ylimakeaa tai jotenkin liian liukasta. Sellaisetkin merkit ja patukat, joita myydään ihan yltympäriinsä. Niinkuin nyt vaikka Milka, en tajua, sehän ei maistu miltään. Kitkat, sama vika. Ja jos miettii jotain "parempia merkkejä", vaikka Lindtiä ja Godivaa, niin kyllähän ne tekee erinomaisia konvehteja yms., mutta se suklaa siinä.... En mä sano, että Suomi olisi mikään suklaanvalmistuksen ihmemaa, mutta kyllä kotimaisista sentään irtoaa jonkinlainen maku. Tai mistä irtoaa, mistä ei. Mun mielestä Brumbergin suklaanvalmistus pitäisi kieltää.

Mulla on sellainen teoria, että jokaisen maan jäätelö kertoo paljon sen kansalaisista (mieti gelato vs. Valion vanilja litran pahvipaketissa). Koskee varmaan myös suklaata.

Tyyne
Sukat makkaralla

Pakko kommentoida, että minusta taas brunbergin tryffelit on aika herkkua :) ...Mutta jäätelöteoriassasi on ideaa! Etenkin kun Valiokin vaihtui Pingviiniin...

FFFifi
Fitness Führer

No joo, onhan ne. Mutta se "suklaa", mitä ne myyvät levyssä, juuei.

Ammi

Toin ensimmäiseltä New Yorkin matkaltani kotiväelle tuliaisina Hershey's -suklaata ja mietittiin sitten kotona sitä maistaessa, että kuuluuko sen maistua siltä (itsekin kuvailisin sitä oksennuksen makuiseksi) vai onko sattunut vaan pilalle mennyt paketti (vaikkakin ihmeteltiin kun päivämäärät oli ihan kunnossa). Eli se siis oli ihan kunnollista Hershey'siä...

Paulahelenaj (Ei varmistettu)

Hahah just noin mäkin aattelin ekan kerran maistettuani, että "eihän tän voi kuulua maistua tältä; oksennukselta! Pakko olla vanhaa tms" :P

tiia_

Tää on niiiiin totta - Hershey's on ihan kauheeta kuraa! Amerikkalainen mieheni itkee tasaisin väliajoin Hershey'sin perään täällä Suomessa - Fazer on kuulemma "ihan hyvää", mutta ei ollenkaan Hershey'sin veroista. :D

sanniii88 (Ei varmistettu)

Muistan kun amerikkalanen kaveri toi tuliaiseksi viime vuonna joululomalta palattuaan. Okei, myönnetään että olen Belgiassa kasvanut suklaarakastaja, jolla on kaikenlisäksi vielä Sveitsissä asuvia kavereita eli olen pienen elämäni aikana saanut nauttia kyllä aivan uskomattomista suklaista eli kriteerini voivat olla vähän tiukemat kun joillain muilla. MUTTA luulin että olin ainoa (ameirkkalaistne kaverien inttäessä vastaan:D) jonka mielestä toi maistuu oksennukselle ja pelästyin että onko mun makuhermoissa jotain vikaa mutta EI. HAH :D

Mirkku3333 (Ei varmistettu)

Ollaan stationed saksassa ja meidän basen kaupassa on VAIN JA AINOASTAAN tätä makuhermoja hivelevää suklaata tarjolla. Koitin tehdä siitä mutakakun.....myös maistui oksennnukselle...jokseenkin paremmalle koska tajusin lisätä sokeria ja kaakaojauhetta enemmän kuin normaalisti :D Tästä edes suklaa hankitaan Saksan kaupoista. Never again!

Ps löysin blogisi eilen ja tää on aivan mahtava! Ihana lukea samanalaisia mietteitä toiseltakin suomalaiselta :D Saanko kysyä onko miehesi suomalainen vai amerikkalainen? En tiedä oletko sitä kertonut blogissa mutta en ole ainakaan vielä löytänyt postausta. :)

Paskapaiva (Ei varmistettu)

Ihan perus Suomijuntti taa mias on !

Laurella
Pilkku otsassa

Ahaha, Hershey's! Ne suklaasuukot on bout kammottavinta tavaraa, mitä kuunaan olen suuhuni laittanut. Luulin minun ja perheeni olevani ainoita, jotka ovat tätä mieltä. Emme näköjään ole. Sama juttu esim. Cadburyn suklaan kanssa. Se ei yllä ihan Hershey'sin ällöyden tasolle, mutta melkein. Muistan, kuinka Intiassa teki mieli suklaata, ja supermarketista sai vain yhtä Cadburya. Classic mistake; tuli vaan tosi paha mieli.

Mieleen tulee Frendien kakkostuottarin jakso, jossa Monica törmää Mockolate-nimiseen tuotteeseen. Hershey'sn suklaata maistanut voi helposti kuvitella, millaista tuo Mockolate tosiaan on. Mm-mm.

Katie
Aika kypsä äidiksi

Mä olin kans tulossa varoittamaan kansaa brittien Cadburystä, mutta sä ehditkin ensin! Ei se ihan oksennukselta maistu, mutta ei kyllä suklaaltakaan.

lone star (Ei varmistettu)

Muistanpa kun puolisoni suklaanhimossaan ensimmäisen kerran maistoi Hersheyn suklaata. Vähän aikaa mutusteltuaan huusi kauhuissaan, että ...kele tämähän maistuu oksennukselle! Minä en ole sitä edes uskaltanut koskaan maistella :). Mutta ne Hersheyn Kisses vaimitäneon, näyttivät minusta kuitenkin herkullisilta, ja pitihän niitä maistella, vaan ei olisi kannattanut :). Sitten meille tuli vieraita, ja he innoissaan aikoivat maistella ihania suklaapatukoita, olikohan butterfinger. Me vähän varoiteltiin että saatatte pettyä, ja ei mennyt kuin hetki kun juoksivat vessanpytylle yökkimään. Näin ihania kokemuksia amerikkalaisesta suklaasta.

Minä oon aika kranttu suklaasta, ja harvoinpa sitä on saanut kunnon suklaata syödä. Fazerin sinisessä pari ensimmäistä palaa maistuvat ihanalle, mutta enempi ei enää. Onkohan liian makeaa? Teen itse suklaata/suklaakastiketta Callebautin bittersweetistä suklaasta, nam.

Tyyne
Sukat makkaralla

Minäkin tykkään siittä cookies'n creamista... myös kisses versiona. Mut ou nou, onko sekin samansisältöinen? 

Hannahi90 (Ei varmistettu)

Suomessa näin Lidlissä pari päivää sitten kassan vieressä jotain karkkia jossa luki Hersheys. Tämän jutun lukeneena uteliaisuus houkutteli maistamaan, mutta sinne jäivät. :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Voi ei! Ei kai sitä kuraa oikeasti saa jo Suomestakin?! Sisimpäni itkee verta.

Hannahi90 (Ei varmistettu)

En vaivautunut katsomaan sen tarkemmin millaisesta karkista siinä oli kyse, valmistajan nimen näin paketin toiselta puolelta, mutta karkin muoto jäi epäselväksi, mitä lie patukoita

myöhäinen (Ei varmistettu)

"Syy risiinipapujen tunkemiselle suklaan sekaan on luonnollisesti valmistajien ahneus. "

It teiks tuu tu tankou, eli kyllä iso osa syytä on tällaisissa jutuissa aina myös siellä halvinta mahdollisinta paskaa etsivän peruskuluttajan puolella. Paljon on kyllä kusetusta noilla korvikkeilla, mutta kai nyt jokainen aikuinen on jo nähnyt miten suurin osa porukasta haluaa halvinta mahdollisinta laadusta viis, eikä halua ollenkaan vaivautua tutkimaan mitä työntää kitaansa - tai lastensa. Ihmisille riittää että sitä löytyy lähimarketista ja sen on halpaa. Ja jos on tarpeeksi halpaa niin voidaan maksaa ekstraa bensarahoina että päästään sinne seuraavaan markettiin. Värikkäät kuoret ja hassu-ukko-velmuilee-mainokset ovat vain plussaa.

Kommentoi

Ladataan...