Eroon vatsan turvotuksesta

Sisunainen

Vatsanturvotus tuntuu olevan nykynaisten suosituimpia puheenaiheita. Eikä siinä mitään, kurjahan se on, jos olo on kuin ilmapallon nielaisseella, ja monille näin tuntuu käyvän. Ilman minkäänlaista alan ammattitutkintoa tai tieteellistä ymmärrystä, mutta runsaan oman kokemuksen pohjalta, voisin yrittää antaa muutaman käytännön vinkin samasta vaivasta kärsiville. 

Tehdään kuitenkin ensin yksi asia selväksi: on turvotusta ja "turvotusta". Kun mahaan laitaa ruokaa tai juomaa (tunnetaan yleisemmin syömisenä ja juomisena), se ei maagisesti häviä nielaistessa, vaan kasvattaa mahan tilavuutta. Siksi ei ole realistista olettaa, että vyötärönympärys pysyisi aamusta iltaan samana. Sen sijaan tässä postauksessa käsitelty turvotus johtuu liiallisesta kaasunmuodostuksesta suolistossa. Oma lukunsa on tietysti syystä tai toisesta kroppaan kertyvän ylimääräisen nesteen aiheuttama turvotus.

Mistä sitten erottaa, mikä on sitä haitallista turvotusta?

  • Asiantilaan liittyy kipua, nipistelyä, ilmavaivoja tai vessassa käydessä ilmeneviä ongelmia.
  • Turvotus tulee vasta viiveellä ruokailun jälkeen (esimerkiksi laktoosin aiheuttamat oireet alkavat tyypillisesti tunnin-parin päästä) tai muuten epäloogisina ajankohtina.

Muussa tapauksessa, asiaan luultavasti toimivin ratkaisu on ostaa yhtä kokoa isommat farkut.

Mitä sitten tehdä turvotukselle?

Kaksi tärkeintä neuvoa:

1. Poista ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet ruokavaliostasi. Kannattaa kokeilla ainakin laktoositonta, gluteenitonta ja FODMAP-ruokavaliota, sekä makeutusaineiden ja lisättyjen kuitujen välttämistä. Testaa yhtä ruokavaliomuutosta kerrallaan, jotta näet, mikä oikeasti vaikutti tilanteeseen. Vaikutukset suuntaan ja toiseen voivat näkyä myös viiveellä, joten syyllistä arpoessa ei kannata tuijottaa pelkästään sitä, mitä söi edellisellä aterialla.

Tässäkin kannattaa kuitenkin käyttää maalaisjärkeä - itse esimerkiksi saan hieman mahanpuruja avokadosta, mutta syön sitä silti pieniä määriä, koska se on muuten niin hyvää. Keliakiaa tai todettuja allergioita lukuunottamatta kyse on kuitenkin vain mukavuushaitasta.

2. Pysy liikkeessä. Minulle ainakin pitkään paikallaan istuminen on yksi pahimmista yksittäisistä turvotuksen aiheuttajista. Istumisen tauottaminen ja mikä tahansa liikunta auttavat asiaa olennaisesti. Pelkät treenit toimistopäivän jälkeen eivät välttämättä riitä, jos sitä ennen turvotus on jo ehtinyt päivän mittaan kertymään, vaan ennaltaehkäisy on tehokkain keino.

Kun nämä perusasiat ovat kunnossa...

Lisäksi voit halutessasi kokeilla:

  • Maitohappobakteereita, kannattaa testailla eri laatuja.
  • Runsasta vedenjuontia aterioiden välillä, mutta ei aterioilla.
  • Rauhallisempaa syömistahtia.
  • Allergisen tms. nuhan pois hoitamista - tukkoinen nenä saa helposti nieleskelemään ilmaa.
  • Vihreää tai valkoista teetä nesteturvotuksen poistamiseen.
  • Mahallaan makaamista turvotuksen ollessa päällä. Toimii tehokkaimmin, kun laitat vielä tyynyn mahan alle.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.