Okinawa Rice eli Okinawan Takoraisu

Matkustimme Japaniin vuonna 2006, ja jossakin Tokion fuusiojapanilaisessa ravintolassa tilasinne Okinawa Ricea, koska kyseinen ruoka oli listan ainoa kasvisruoka.

japanese-rice.jpg

(Kuva lainassa täältä)

Pöytäämme tuotiin kipollinen riisiä, jossa selvästikin oli seassa ainakin sipulia, juustoa ja kuminaa. Päällä on keko jääsalaattia, tomaattia ja kurkkua sekä hillitön kasa nachoja ja tuoretta tomaattisalsaa. Ihan ensimmäisenä tuli mieleen, miten tämä ruoka muka liittyy Okinawaan tai yleensäkään Japaniin?!

Ruuan maku oli yksinkertaisuudessaan herkullinen. Illalla pähkäiltiin hostellilla, mitä kaikkia mausteita riisin sekaan oikein oli laitettu. Päädyimme kirjoittamaan ylös seuraavanlaisen reseptin:

2,5 dl riisiä (mielellään pitkäjyväistä tai tummaa)

5,5 dl vettä

1 iso keltainen sipuli (tai pari salottisipulia)

1 valkosipulinkynsi

mozzarellaa (puolikas pallo) tai vaaleaa cheddaria (TAI: voit myös heittää sekaan ne ärsyttävät jääkaapin takaosaan itsekseen siirtyvät arkijuuston jämät..)

jauhettua muskottipähkinää

ripaus cayennepippuria

ripaus valkopippuria

mustapippuria myllystä

suolaa tai yrttisuolaa maun ja tarpeen mukaan

1 rkl miriniä (tai sovellettuna tilkka valkoviinietikkaa ja ripaus ruokosokeria)

(1 rkl ruuanlaittoon tarkoitettu sakea)

ja

tomaattia

kurkkua

jää- tai jäävuorisalaattia

nachoja

(tuoretta) tomaattisalsaa (tällä kertaa testasin MintMintin Susanna Anniinan herkullisen ohjeen!)

20130126153227074.jpg

Herkkusalsan aineksia..

Ohje: pilko sipulit, murskaa valkosipuli ja kippaa ne kattilaan, mittaa riisi ja vesi samaan kattilaan, kypsennä kunnes riisi on melkein valmista. Sekoita joukkoon mirin (sekä sake) ja mausteet. Sekoita hyvin. Anna riisin kypsyä. Kun riisi on kypsää, pilko sekaan mozzarellaa tai vaaleaa cheddaria, sekoita. Tarjoile riisi, kun juusto on sulanut sen sekaan.

Tarjoilu: nosta riisiä kekona syvälle lautaselle, murenna päälle nachoja ja lusikoi nachojen päälle salsaa. Lisää keon jatkoksi revittyä salaattia ja pilkottua kurkkua ja tomaattia. Ja lisää vielä päällimmäiseksi nachoja ja salsaa. Hämmästy ja nauti!

20130126202258950.jpg

Olen vuosien varrella googlaillut Okinawa Ricea tuloksetta, ja melkein alkoinkin ajatella että muistan ruuan nimen ihan väärin. Tänään kuitenkin löysin netistä ohjeen! Resepti on lihallinen ja muutenkin hieman erilainen kuin oma sovellukseni, mutta sivulta löytyy myös selitys Okinawa -riisin olemassa ololle! Ruoka on mitä ilmeisemmin kehitetty Okinawalla USA:n armeijan läsnäolon vuoksi, lähteestä riippuen, 1960- tai 1980 -luvulla. 

Ehkä hieman epäilyttävä historia tällä annoksella, mutta suosittelen maistamaan ja kummastelemaan (ja sen jälkeen koukuttumaan ;) 

 

 

Koti Ruoka ja juoma Matkat
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.