Joululeipä
Järjestimme pienimuotoiset joululeipätalkoot viime viikon perjantaina erään ystävän luona. En ole ennen leiponut saaristolais/joululeipää, joten olin todella innoissani talkoista.
Tästä se kaikki lähti..
Joululeipätalkoot
Hanki seuraavat ainekset:
1l piimää
1,5 palaa tuorehiivaa
1,5 tl suolaa
3 dl vehnäleseitä
n. 12 dl vehnäjauhoja
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamallasta
1 tl pomeranssia
1. Liuota kädenlämpöiseen piimään tuorehiiva.
2. Lisää joukkoon vehnäjauhot
3. Lisää joukkoon suola
4. Sekoita joukkoon vehnäleseet
5. Lisää joukkoon siirappi
6. Lisää joukkoon ruisjauhot
7. Lisää joukkoon kaljamallas
8. Lisää pomeranssi
Huom! taikinan on tarkoitus olla löysää.
9. Voitele ja korppujauhota vuoat ja jaa taikina niihin.
10. Kohota taikina kaksinkertaiseksi (n. 30 minuuttia) liinan alla
11. Paista 175 asteisessa uunissa n. tunti
12. Ota leivät pois uunista ja vuoista, kaada pellille leivinpaperin päälle ja paista vielä n. 15 minuuttia.
13. Anna leipien jäähtyä kunnolla ja säilytä niitä pakastimessa muutama päivä ennen herkuttelua.
Nam. Keittiön täytti upea tuoksu kun nämä kaunokaiset paistuivat uunissa.
Sillä aikaa kun leivät paistuivat, leipurit saivat maistaa pääkokin aiemmin leipomaa joululeipää.
Taivaallista. Kiitos M leivontaopetuksesta ja herkuista. Kiitos K. kun hoidit raskaammat (sekoitus)hommat mun puolesta, jotta sain kuvattua leipomisprosessin ;)
Joululeipää lohella ja porotäytteellä. Lisäksi hunaja-sitruunakastiketta, maustekurkkuja, smetanaa ja hunajaa. Mukana myös aivan ihana päärynä-juustosalaatti.
Ihanat talkoot!