Meze 4/12
Tämä postaus on osa 4 tähden illallinen-sarjaa.
Kipakka oliivisalaatti
10 meze annosta / 5 normaaliannosta
1 kokonainen, oranssi paprika
1 prk kivettömiä kalamataoliiveja
1/2 prk kivettömiä, vihreitä oliiveja
1 punasipuli
2-3 rkl jalapenoja
ruukku lehtipersiljaa
1 sitruunan mehu
oliiviöljyä
suola, pippuri
Tämä salaatti kannattaa aina tehdä n. vuorokautta ennen jotta kaikki ihanat maut pääsevät oikeuksiinsa.
Aloita pilkkomalla paprika, oliivit, sipuli ja jalapeno. Silppua lehtipersilja.
Sekoita kasvikset kulhossa, lisää pari lorausta oliiviöljyä, purista joukkoon kokonaisen sitruunan menu ja mausta kevyesti suolalla sekä pippurilla.
Anna maustua jääkaapissa, jos annan salaatin maustua vuorokauden, maistele sitä väillä ja lisää mausteita jos tarve.
Koska en ollut aivan varma oliko yksi vieraistamme allerginen oliiveille, tein myös oliivittoman salaatin, jossa korvasin oliivit marinoiduilla valkosipulinkynsillä.
Idean oliivisalaattiin sain täältä.
Tzatziki
10 meze annosta / 5 normaaliannosta
1 kurkku raastettuna
1 prk (0,5-0,7 l maustamatonta, turkkilaista jogurttia)
1 yksikyntinen valkosipuli
loraus sitruunamehua
loraus oliiviöljyä
suolaa, pippuria
lehtipersiljaa ja oliiveja koristeluun
Tämäkin ruoka on parhaimmillaan jos sen antaa maustua jääkaapissa vuorokauden.
Aloita raastamalla kurkku ja valuttamalla enin neste pois. Raasta valkosipuli jogurtin joukkoon, mausta ja lisää valutettu ja raastettu kurkku. Sekoita hyvin ja annan levätä jääkaapissa.
Koristele ennen tarjoilua lehtipersiljalla sekä oliivilla.
Idean jauhelihapötkylöhin sain täältä. Alla oma versioni.
Jauhelihapötkylät
10 meze annosta / 5 normaaliannosta
1200 g jauhelihaa
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 prk kapriksia
1 punasipuli
kuivattua rosmariinia, sriracha-kastiketta, thai-basilikaa ja luomu grillausmaustetta.
Silppua tomaatit ja sipuli sekä thai-basilika. Ota iso kulho jossa sekoitat jauhelihan, tomaatit, kaprikset, sipulin ja mausteet. Mausta reilulla kädellä, älä epäröi käyttää kunnolla kaikkia mausteita, jotta pötkylät saavat kunnolla makua.
Pyörittele jauhelihasta käsin pötkylöitä.
Itse annoin pötkylöiden maustua jääkaapissa n. vuorokauden jonka jälkeen paistoin ne uunissa 200 asteessa.
Nämä sopivat ihanasti tzatzikin kylkiäisiksi!
Yksi omista suosikeistani meze lajitelmassamme oli tämä ihana hummus. Idea ja resepti alunperin täältä.
Sitruuna-pinaattihummus
10 meze annosta / 5 normaaliannosta
1 prk kikherneitä valutettuna ja hyvin huuhdeltuna
1/2 puska tuoretta ruohosipulia silputtuna
1/2 pkt tuoretta pinaattia hyvin pestynä
2 (luomu)sitruunan kuori ja mehu
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Surraa sauvasekoittimella tai blenderillä kikherneet ja pinaatti mössöksi. Lisää joukkoon sitruunankuori ja mehu. Lisää oliiviöljyä sekä mausteet.
Maista.
Anna maustua jääkaapissa. Omani lepäili kylmässä n. vuorokauden.
Lisää mezejä tulossa lähipäivinä…