Moussaka
Kokeilin eilen ensimmäistä kertaa elämässäni moussakan tekemistä. Löysin reseptin hylättynä työpaikkani monitoimilaitteen päältä ja sain kipinän kokeilla uutta ruokalajia. Inspiraatiot tulevat joskus erikoisista paikoista 🙂
Moussaka ei ole kovin kuvauksellinen ruoka, mutta maistuu ihanalta.
Tässä löytämäni ja hieman muokattu ohje:
2 munakoisoa (n.600g)
Jauhelihakastike
400g luomujauhelihaa
3 isoa sipulia
6 valkosipulinkynttä
voita paistamiseen
1 tlk luomutomaattimurskaa
1/2 tuubi tomaattipyrettä
reilu loraus punaviiniä
suolaa, mustapippuria ja timjamia
Valkokastike
40 g voita
3/4 dl jauhoja
n.5-6dl luomumaitoa
1 luomumuna
150g juustoraastetta
suolaa
vuoan pohjalle korppujauhoja
Ensiksi leikkasin munakoisot n. 0,5cm.-1cm paksuisiksi paloiksi, suolasin ja itketin n. 30min. Samalla ryhdyin tekemään jauhelihakastiketta, jotta saan siihen tarpeeksi makua:
Kuullota pilkotut sipulit voissa, lisää jauhelija, tomaattimurska ja pyre, punaviiniä ja mausteet. Anna porista kunnes munakoisot tulevat uunista.
Munakoisoja käytetään uunissa n. 10 min kunnes saavat vähän väriä.
Valkokastiketta varten sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja maito koko ajan sekoittaen. Lisää 100g juustoraastetta ja mausta suolalla.
Anna jäähtyä.
Kun valkokastike on jäähtynyt, sekoita joukkoon muna.
Voitele vuoka, ripottele korppujauhot päälle ja lisää ainekset seuraavassa järjestyksessä vuokaan:
valkokastike, munakoisot, jauhelihakastike, ripaus juustoraastetta, munakoisot, loput valkokastikkeesta ja korppujauhoja päällimmäiseksi.
Anna paistua uunissa 175C n. tunti, itsellä meni nopean uunin vuoksi vain 50min.