Västerbottensost-oliivileipä

Vietin eilen viimeistä virallista lomapäivää ja koska olin päättänyt käyttää päivän rentoutumiseen, olin tietenkin keittiössä touhuamassa 😉 halusin ehdottomasti kokeilla jotain uutta ja eilen ostamani leipävuoka vilkutteli minulle kaapista siihen malliin, että ryhdyin etsimään leipäohjeita.

Kuten eilisessä postauksessa mainitsin, sain Västerbottensost-tilaisuudesta mukaan juustoa. Olin suunnitellut käyttäväni sitä mm. risottoon mutta päättelin että esim. Västerbottensost-juustoraaste sopisi varmasti leipäänkin.

Ryhdyin siis tuumasta toimeen ja löysin kivan (=helpon) reseptin Pullan paikka-blogista.

img_7063.jpg

Västerbottensost-oliivileipä

4 kananmunaa

2 dl maustamatonta jogurttia

1 tl sokeria

0,5 tl suolaa

2 tl kuivattua basilikaa

0,75 tl mustapippuria

4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

puolikas pussi Västerbottensost-juustoraastetta

1 dl oliiveja

1 rkl oliiviöljyä

voita vuoan voiteluun

siemeniä pinnalle (itse käytin kurpitsansiemeniä)

Paistaminen: 180 astetta, n. 50minuuttia

Voitele leipävuoka huolellisesti voilla. Pilko oliivit paloiksi. Vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki haarukalla. Sekoita joukkoon jogurtti ja mausteet. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään ja lisää taikinaan. Lisää myös juusto, oliivit ja öljy.

Kaada taikina leipävuokaan ja tasoita pinta. Ripottele päälle siemenet. Paista noin 50minuuttia 180 asteessa. Testaa leivän kypsyys hammastikulla. Kumoa leipä hieman jäähtyneenä.

Nauti lämpimänä!

Muista säilyttää leipä jääkaapissa.

Olen edelleen vähän sanaton siitä, miten hyvää tämä leipä oli.. puhumattakaan siitä miten helppoa  sen tekeminen oli 😉

img_7071.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Juustoa, juustoa

img_6894.jpg

Minut kutsuttiin muutama viikko sitten Milttonin showroomiin maistelemaan Västerbottensost-juustoa. Koska RAKASTAN juustoa, ei ollut vaikeaa miettiä lähtisinkö tilaisuuteen vai en.

(Jos saisin syödä loppuelämäni vain yhtä ruokaa söisin juustoa.)

vbo_rgb.jpg

Olin kuvitellut tilaisuuden hyvin erilaiseksi ja yllätyin iloisesti kun kävelin sisään ja tapasin illan emännät ja isännät sekä  näin vilauksen Top Chefissäkin kilpailleesta, ravintola Luomon omistajasta, Michelin-kokki Jouni Toivasesta (joka loihti alla olevan upean menun meille).

(toivottavasti kenellekään ei ole epäselvää, että olen VALTAVA Top Chef-fani!)

Pöydät oli katettu kauniisti ja menun nähtyäni olin todella innoissani.

img_6864_2.jpg

img_6871.jpg

img_6868.jpg

Alkupaloina: jokirapu-Västerbottensost cornetto mädillä, Västerbottensost tuulihattuja sekä marmorihärän tartar ja Västerbottensost-juustoa.

img_6870.jpg

img_6873.jpg

Juu-u, maistui!

img_6879.jpg

Pääruokana: puuro metsäsienistä, Västerbottensost-juustoa ja villiyrttejä

Annos oli todella kaunis ja herkullinen.

img_6884.jpg

Jälkiruoka taisi silti viedä voiton tällä aterialla..

img_6887.jpg

Cheesecake Västerbottensost-juustosta, karviaisia ja omenaa

Yleensä itselle aterian kohokohta on alkupala, mutta tällä kertaa jälkiruoka ja jälkiruokaviini veivät voiton. Taivaallista!

riesling.jpg

Kiitos Anna kuvasta!

Todella onnistunut iltapäivä, mukavia ihmisiä ja erinomaista ruokaa.

ps. Rakas joulupukki, tämän juuston toivoisin joululahjaksi:

img_6892.jpg

Sain tilaisuudesta mukaan Västerbottenost-juustoa, tähän mennessä olen nautiskellut sitä ruisleivän kanssa sekä tortillapizzan lisukkeena. Nam! Juusto on voimakkaan makuinen, sitä syö mielellään myös pelkästään tai esim. viikunahillon kanssa.

Jos haluat lukea lisää Västerbottensost-juustosta, käy kurkkaamassa täällä ja täältä löydät kivoja vinkkejä kuinka käyttää / tarjoilla juustoa. Juustoa saa tällä hetkellä Stockmanneilta sekä K-Citymarketeista.

Sain mukaani myös reseptivinkkejä ja taidanpa seuraavaksi kokeilla juustoa risotossa, maa-artisokat huutelevat jo jääkaapista! (edit: testiin pääsikin ensimmäisenä Västerbottensost-oliivileipä, resepti huomenna blogissa!)

sponssi_musta_0.png

 

ps. 52 Weeks of Deliciousness on myös Facebookissa!

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen