Soijalohi ja bataatti-lanttupyree
Kuulun siihen ihmisryhmään, jonka mielestä maanantai on ihan kiva päivä (apua!), mutta joskus maanantai voi olla jopa erinomainen päivä!
Nimittäin silloin, kun yhdistää kaksi mielestään ei sopivaa ruokaa ja niistä tuleekin jättipotti. Ja vielä maanantaina!
Tätä onnea saatiin maistaa tällä viikolla, kun sain päähäni bussissa, matkalla töistä kotiin, että tänään on saatava bataattipyrettä. No, ongelma oli se että jääkaapissa odotti aasialaistyyppinen, soijassa vuorokauden yli marinoitu lohi, jonka yhteensopivuus bataatti-lanttupyreen kanssa hieman epäilytti.
Ihan turhaan. Apukokki totesi puolivälissä lautasta: ”tämä kuuluu siihen kategoriaan ruokia, joita saa tehdä uudelleenkin”. Mikäs ilahduttaisi kokkia enemmän kuin tuollaiset kommentit kesken ruokailun?
Soijalohi
500g lohta
2-3 dl makeaa soijaa
2-3 rkl seesamiöljyä
2 rkl kalakastiketta
1 kokonaisen sitruunan mehu
kourallinen tuoretta ruohosipulia maustamiseen ja koristeluun
Poista lohesta nahka ja ruodot, leikkaa fileiksi. Sekoita loput ainekset marinadiksi ja kastele lohi sillä. Anna maustua mielellään vuorokausi jääkaapissa.
Paista lohi 200C kypsäksi, itsellä meni fileisiin n. 15-20 minuuttia. Koristele ja mausta lohi ruohosipulisilpulla.
Bataatti-lanttupyree
puolikas bataatti pilkottuna pieniksi paloiksi
puolikas lanttu pilkottuna pieniksi paloiksi
puolikas, tuore punainen chili silputtuna
kaksi-kolme isoa nokaretta voita
ripaus suolaa
vettä keittämiseen
Keitä bataatin ja lantun palaset täysin pehmeiksi. Kaada vesi pois ja soseuta juurekset sauvasekoittimella. Lisää chili ja voi, surraa hieman lisää kunnes koostumus on tasainen.
Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
Huom! bataattipyreen ohje on kahdelle hengelle eli ei kovin iso. Kannattaa tuplata annos jos on todella nälkäisiä syöjiä tai useampi ruokailija. Lohesta riittää neljälle fileet.
Nam. Olipa ihana alku viikolle..