Tie sydämeen
Olen todennut useaan otteeseen että maa-artisokka (etenkin risottona!) on tie miehen ja naisen sydämeen.
Törmäsin maa-artisokkarisoton reseptiin ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2012 illalliskutsuilla. Sain pyynnöstä emännältä reseptin, luulen että se on Glorian ruoka ja viini-lehdestä löydetty.
Valitettavasti en ole saanut otettua omaa kuvaa risotoista, joita olen loihtinut, koska ne on yksinkertaisesti syöty niin vauhdilla että kamera ja kuvaus on unohtunut kokonaan!
Tässä kuitenkin tämä erinomainen resepti, jota olen hieman alkuperäisestä muokannut:
Ensin tehdään maa-artisokkapyree:
2 sipulia
pussillinen maa-artisokkia
muutama ruokalusikallinen voita
öljyä
3-5 dl vettä
Hienonna sipulit, kuori ja leikkaa maa-artisokat isoiksi paloiksi. Paahda maa-artisokkaa kattilassa kunnes ovat kunnolla tummanruskeita, saa siis pahtaa reilusti. Lisää voi ja sipuli ja anna paahtua hetken.
Lisää vettä niin että kasvikset peittyvät ja hauduta kypsäksi.
Siivilöi kasvikset liemestä ja soseuta ne. Jos pyree on liian paksua, ohenna sitä liemellä.
Risottopohja:
3 pientä sipulia
3-5 kynttä valkosipulia
öljyä
3dl risottoriisiä
1dl valkoviiniä
n. 6 dl kasvislientä
Lisäksi:
4rkl voita
maa-artisokkapyreetä
1dl raastettua parmesanjuustoa
suolaa
sitruunamehua
Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota ne niitä kasarissa tai kattilassa. Lisää riisi ja kuullota hetki kunnes riisi saa lasimaisen pinnan. Varo ettei riisi ruskistu!
Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin.
Lisää kasvislientä 1dl kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin välillä sekoittaen ennen uuden erän lisäämistä.
Hauduta risotto napakan kypsäksi, n. 20min.
Kun risotto on kypsää, lisää voi ja maa-artisokkapyreetä maun mukaan.
Risotto saa olla hieman löysää.
Lisää parmesanjuusto ja mausta suolalla ja sitruunamehulla.
Tästä ei ruoka juuri parane :)