8 x ekoaiheiset kirjavinkit

Tänä vuonna olen luvannut itselleni, että vietän enemmän aikaa kirja kourassa ja vastaavasti vähemmän aikaa puhelin kädessä.

Lukemisesta inspiroituneena ajattelin heittää alle kahdeksan kirjavinkkiä, jotka liittyvät jollakin tapaa kestävämpään elämäntapaan ja joita olen itse lukenut – osan viime vuosien aikana ja osan alkuvuodesta. Heitä toki omat vinkkisi kommentteihin, niin saan lisää luettavaa tälle vuodelle! 😊

250 ilmastotekoa kirja1. 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman – Rinna Saramäki

Tämän kirjan sain juuri päätökseen. Kirjassa kerrotaan yllättävistäkin ympäristöön vaikuttavista tavoista, joita ei välttämättä tule heti ensimmäisenä ajatelleeksi. Miten olisi vaikkapa taloyhtiön hallituksessa vaikuttaminen? Tai osuuskaupan edustajistovaaleissa äänestäminen?

2. Ekovuosi Manhattanilla – Colin Beavan

Viihdyttävä, ajoittain jopa hieman hullunkurinen, kertomus newyorkilaisesta perheestä, joka päätti elää vuoden mahdollisimman vähäpäästöisesti. Perhe lopetti vuoden aikana esimerkiksi hissin käytön (siitäkin huolimatta, että asui yhdeksännessä kerroksessa) sekä teki ruokaa vain sellaisista ainesosista, jotka oli tuotettu 400 kilometrin säteellä New Yorkista. Myös zero waste -elämäntavan omaksumista kuvataan kirjassa hyvin. Loppua kohden perhe veti kokeilun melko äärimmäisyyksiin asti luopumalla esimerkiksi sähköstä. Ei ihan omassa arjessa toteutettava ekoteko. 😄

3. Tee maailmasta parempi paikka – Saranda Dedolli

Mikäli ympäristöystävällinen elämä on itselle täysin tuntematon käsite ja haluaisi oppia siitä pienin askelin lisää, suosittelen ensimmäiseksi ekoaiheiseksi kirjaksi Sarandan kirjaa. Kirjassa kerrotaan helppoja, konkreettisia vinkkejä oman ympäristökuorman pienentämiseen. Suosittelen kurkkaamaan myös Sarandan sympaattisen Tyhjä ajatus -blogin!

Riittää jo kirja ympäristö kulutus4. Riittää jo! Irti maailmasta jossa kaikkea on ihan liikaa – John Naish

Mitäpä jos meidän elämässä olisikin liiallisuuden sijaan sopivasti, eli riittävästi, tavaraa, työtä, informaatiota, ruokaa, onnea ja kasvua, sen sijaan että hankimme näitä aina vain lisää. Myös tutkimustulokset, joihin kirjassa viitataan, kertovat, ettei liiallisuuden tavoittelu paranna hyvinvointiamme, vaan ennemminkin vie sitä.

Luin tämän kirjan ensimäistä kertaa nelisen vuotta sitten ja toisen kerran tämän vuoden alussa. Huomasin nyt toisella lukukerralla, kuinka paljon oma ajatusmaailma saikaan vuosien varrella vaikutteita tästä kirjasta. Suosittelen!

5. Zero waste, jäähyväiset jätteelle – Otso Sillanaukee

Ympäristöystävälliseen elämäntapaan sisältyy myös jätteen minimoiminen ja tämä kirja antaakin konkreettisia vinkkejä juuri nollahukkailuun eli roskan vähentämiseen. Lukiessa tulee huomanneeksi, että zero waste ulottuukin kaikkiin elämän osa-alueisiin, ei pelkästään oman roskopöntön tuijottamiseen, vaan myös vaikkapa vaatevalintoihin ja kodin siivoamiseen.

marjoja maskaraa kirja6. Marjoja & Maskaraa – Noora Shingler

Ehdottomasti yksi eniten omaan elämääni vaikuttaneista kirjoista, jonka luin vuonna 2014 – silloin kun innostuin enemmän luonnonmukaisemmasta elämäntavasta. Ostin tämän kirjan jopa omakseni pari vuotta sitten, kirpparilta tietty. 😉

7. Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen – Risto Isomäki

Yksityiskohtaista tietoa suomalaisista hankkeista ja innovaatioista (esimerkiksi uudenlaisista tekstiilikuiduista), joiden avulla Suomella on mahdollisuus kääntää ilmastonmuutoksen suunta. Ei ihan kevyttä iltalukemista (jona itse yritin aluksi lukea). Itselle oli ajoittain liiankin raskasta luettavaa, minkä vuoksi en ehtinyt lukea kirjaa loppuun lainan eräpäivään mennessä.

8. Lempeää kauneutta luonnosta: valmista itse hyvän olon kosmetiikkaa – Kaisa Vermasheinä

Mikäli olet kiinnostunut luonnonkosmetiikan valmistamisesta, saa tästä kirjasta helposti ymmärrettäviä vinkkejä kotikosmetiikan toteuttamiseen. Tähän aiheeseen haluan ehdottomasti uppoutua vuosien saatossa lisää!

Kerro kommenteissa omat kirjavinkkisi!

Lukuintoa toivottaen,
Iisa

INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

puheenaiheet vastuullisuus runot-novellit-ja-kirjoittaminen suosittelen
Kommentit (10)
  1. Hyviä lukuvinkkejä, kiitos niistä! John Naishin kirja alkoi heti kiinnostaa. Marjoja ja maskaraa -kirjan kirjoittajaksi oli muuten lipsahtanut vahingossa väärä nimi.

    1. Oho, huppista! Kiitos kun huomasit. 😀 Naishin kirja on tosiaan ajatuksia herättelevä. Ehkä ajoittain vähän liian amerikkalais-mahtipontinen, mutta muuten hyvä. 🙂

  2. Heii ihana sinä! 🙂 Tulipa hyvä mieli bongata oma kirja listauksesta. Ja pari sellaista kirjaa, josta en ole kuullut vielä itse. Kiitos ja kivaa viikonjatkoa (saako sanoa jo viikonloppua??) sinne! 🙂

    1. Hih, kiitos itsellesi hyvästä kirjasta! 😍 Ihanata viikonloppua sinnekin! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *