Jos arvostaisimme vaatteitamme, ei näitä kenkiä olisi löytynyt roskiksesta

Olisitko uskonut, että edellisessä postauksessa näkyvät kengät löytyivät suoraan taloyhtiömme roskakatoksesta?

Tähän sattumaan liittyi vielä niinkin hauska tarina, että olin juuri lukenut Instagramissa @arvokasmaailma -tiliä päivittävän Pipsan, sekä @toinen_kierros -tilin tarinoita uskomattomista dyykkauslöydöistä. Roskia viedessäni muistelin noita tarinoita ja samalla kun heitin omat roskapussini sekajätepönttöön, huomasin nämä kengät roskakasojen päällä.

vaatelakko ostolakko

Kengät olivat täysin hyvässä kunnossa, niistä puuttui vain nauhat. Hetken tuumailtuani nakkasin kengät mukaan, puhdistin ne huolellisesti Marseille-saippualla (joka muuten käy moneen muuhunkin tarkoitukseen) ja ostin kenkiin uudet nauhat. Puhdistusoperaation jälkeen ne näyttivät niin uudenkarheilta, että mies kysyi kotiin tullessa, olenko ostanut uudet kengät.

dyykkaus kengät

Kengät ovat H&M:n. Lopetin pari vuotta sitten kyseisestä kaupasta ostamisen, mutta dyykattuina nämä saavat kelvata siihen asti, kunnes löydän sopivammat. Nämä ovat itselleni nimittäin inasen verran liian kapeat. Vaikka olen tällä hetkellä vaatteiden ostolakossa, johon lukeutuu mukaan myös kengät, niin sallin haasteen sääntöjen mukaan kuitenkin yksien tennareiden oston, sillä entiset kenkäni ovat niin rikki, ettei niitä ole järkeä enää korjata.

Juuri tämä dyykkauslöytöni kertoo pikamuodin ongelmallisuudesta: on helpompaa heittää kengät roskiin, ja hakea kaupasta tilalle uudet, kuin se, että ostaisimme harkiten ja pitäisimme pukeneistamme huolta, kunnes niiden käyttöikä on kulutuettu totaalisesti loppuun.

Yli puolet pikamuodista heitetään menemään alle vuoden kuluttua ostamisesta, ja samalla kun heitämme vaatteen tai asusteen roskiin, menee siinä hukkaan myös kaikki niihin käytetyt luonnonvarat. Ympäristön kannalta kaikkein tärkeintä olisi, että vaatteet ja asusteet säilyisivät mahdollisimman pitkään käytössä.

Arvostetaan vaatteitamme, tehdään hankintoja vain tarpeeseen ja pidetään niistä huolta. ❤

Kengistä iloiten,
Iisa

Instagram // Blogit.fi // Bloglovin

muoti paivan-tyyli vastuullisuus
Kommentit (2)
 1. Nuo kengät todella näyttävät kuin uusilta! Mulle tuli huono omatunto, kun heitin kesällä eräät Elloksen tennarit roskiin 🙁 Olin saanut ne äidiltäni 4 vuotta sitten. Kunnossa ei ollut vikaa, mutta mikään kokeilemani aine ei poistanut kenkiin pinttynyttä pahaa hajua. (Ehkä jokin ihmeaine, josta en ole vielä kuullutkaan olisi hajun poistanut, mutta sinne menivät roskiin). Normaalisti käytän kaikki kengät loppuun ja juoksuun enää kelpaamattomat lenkkarit vien maalle kävelykengiksi, jos ne vain ovat ehjät. Joskus harvoin tulee näitä mokia, mutta ei saa itseään piiskata liikaa.

  Aion tarttua heti tammikuussa haasteeseen olla ostamatta uusia vaatteita vuoteen. Saa nähdä miten käy! Olen kyllä myös niin nirso ylipäätään vaatteiden suhteen, että tässä saattaa olla hyvät saumat onnistua 🙂

  1. Ääh, ymmärrän hyvin! Oon kuullut ainakin vaatteiden kohdalla, että etiikassa liuottaminen poistaisi hajun. Siis ihan väkiviinaetiikassa. Oliskohan se tepsinyt kenkiin… 😀

   Mahtava tavoite, ja ainakin omalla kohdalla vuoden ostolakko on ollut tosi helppoa! Mäkin olen tosi nirso vaatteiden suhteen ja sen takia ostaminenkin on musta kamalaa kun pitää tehdä päätös, onko tää vaate just sellanen mistä tykkään ja mikä sopii käyttötarkoitukseen. 😀

   Vinkkaahan sitten, kun kirjoittelet aiheesta blogiin, niin käyn kurkkaamassa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *