Kävin radiohaastattelussa puhumassa zero wastesta!

Kerroin Instagramissani (@iisaraita) käyneeni lauantaina Yle Kuopion radiohaastattelussa juttelemassa Kuopion Zero Waste -ryhmästä ja omista kokemuksistani liittyen roskattomuuteen.

Haastattelu ei valitettavasti ole kuunneltavissa jälkikäteen, mutta tässä postauksessa ajattelin tarkemmin käydä läpi sitä, mitä vastasin toimittajan esittämiin kysymyksiin. Itse haastattelu ei kestänyt montaa minuuttia, joten kerron tässä postauksessa myös sellaista, mitä en ehtinyt lähetyksessä tarkemmin kertomaan. 🙂

Zero Waste Kuopio
Oikeanpuoleinen kuva: käytän mahdollisimman yksinkertaista kosmetiikkaa, jota ei ole pakattu muoviin.

Mitä olet viimeksi laittanut sekajätteeseen?
Omia hiuksiani ja edellisestä virkkaustyöstä ylijääneitä langanpätkiä.

Miten neuvoisit ihmisiä vähentämään roskan määrää?
Zero waste tarkoittaa elämäntapaa, jossa pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän roskaa, erityisesti sekajätettä, jota ei voi kierrättää. Siksi kiinnittäisin ensin huomiota siihen, millaista roskaa sekajätteeseen päätyy ja pyrkisin korvaamaan ne kestävämmillä vaihtoehdoilla. Kaikista helpointa on vaihtaa kertakäyttötuotteet kestotuotteisiin. (Kestovanulaput, -kauppakassit, –hedelmäpussit, -tiskirätit jne.)

Oletko aina ollut kiinnostunut roskan määrän minimoimisesta?
En todellakaan ole, mutta sen sijaan olen ollut jo vuosia kiinnostunut  luonnonmukaisesta elämästä, oman kemikaalikuorman minimoimesta ja terveellisestä ravinnosta. Kaikki alkoi siitä, kun luin Noora Shinglerin kirjan ”Marjoja & Maskaraa”noin seitsemän vuotta sitten.

Zero waste -ideologiaan törmäsin ensimmäistä kertaa vasta viime keväänä ja innostuin siitä kovasti, koska huomasin eläneeni ideologian mukaista elämää osittain jo vuosia. Olen esimerkiksi aina kiinnittänyt huomiota ruokahävikin minimointiin, luonnonkosmetiikan suosimiseen ja siihen, että ostan tavaraa vain tarpeeseen.

Mikä on Zero Waste Kuopio ja miten ryhmä sai alkunsa?
Liityin viime syksynä Zero Waste Finland ry:n jäseneksi. En ollut aiemmin törmännyt suomalaiseen yhdistykseen, joka pyrkii edistämään kestävää elämäntapaa, joten minusta oli mahtavaa löytää omia arvojani vastaavaa yhdistystoimintaa. Jäsenyyden maksamisen jälkeen liityin yhdistyksen Facebook-ryhmään ja törmäsin ryhmän kautta toiseen kuopiolaiseen, jonka kanssa aloimme järjestää Zero Waste -toimintaa Kuopiossa.

Mitä Zero Waste Kuopio -ryhmä tekee?
Tähän mennessä olemme järjestäneet kolme tapaamista, joiden aikana olemme ideoineet tulevia tapahtumia, keskustelleet zero wastesta ja jakaneet kokemuksia aiheen tiimoilta. Ryhmän tarkoituksena on kerätä samanhenkiset ihmiset yhteen, järjestää toimintaa aiheen ympäriltä ja tuoda zero waste -ideologiaa enemmän ihmisten tietoisuuteen. Ryhmän löytää Facebookista nimellä ”Zero Waste Kuopio”, johon voi liittyä kaikki aiheesta vähänkään kiinnostuneet! 🙂

Oletko käyttänyt ruisjauhoa hiusten pesuun? Miten olet ottanut huomioon roskattomuuden hiusten hoidossa?
Olen kuullut ruisjauhon käytöstä, mutta en ole itse testannut. Käytän kuitenkin mahdollisimman luonnonmukaista ja yksinkertaista kosmetiikkaa, jota ei ole pakattu muoviin. Pyrin myös käyttämään yhtä tuotetta moneen eri tarkoitukseen, mikä vähentää roskan määrää. Esimerkiksi manteliöljyä käytän kasvojen puhdistamiseen, silmämeikin poistamiseen ja ihon kosteuttamiseen.

Mikä voisi olla seuraava tavoitteesi liittyen zero wasteen?
Ruokakaupasta on vaikea selviytyä ilman muovia, sillä monet kasvikset on usein pakattu muoviin. Toisaalta, olen saanut pidettyä muovin määrän vähäisenä sen vuoksi, etten syö esimerkiksi valmisruokia, joiden mukana kulkeutuu helposti roskaa. Seuraavaksi haluaisin ehkä kokeilla minimoida roskan määrän niin vähäiseksi, että saisin mahdutettua kuukauden aikana kertyvät sekajätteeni pieneen lasipurkkiin.

Kiitos Yle Kuopiolle mukavasta jutteluhetkestä!

– Iisa

puheenaiheet oma-elama uutiset-ja-yhteiskunta vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *