Kevään ensimmäiset nokkosletut + resepti
Moikka! ❤ Palataanpa hetkeksi viime viikonloppuun, joka omalta osaltani kului ylläripylläri villiyrteistä intoutuessa.
Perjantaina lähdin pienelle pyöräilyretkelle lähiluontoon ja nappasin sakset, hanskat ja muutaman leipäpussin mukaan siltä varalta, jos sattuisin löytämään villiyrttiapajia. Ja löytyihän niitä!
Keräämistäni nokkosista syntyi herkullisia nokkoslettuja, joiden reseptin jaan tässä postauksessa. Itse asiassa olen jo viime kesänä jakanut yhden nokkoslettujen ohjeen, mutta päivitin ohjetta hieman yksinkertaisemmaksi. Ja enhän muutenkaan juuri koskaan tee ruokia samalla kaavalla. Vaihtelu virkistää ja jokainen resepti syntyy sen mukaan, mitä kaapista sattuu juuri kokkaushetkellä löytymään. 😊 Viime kesän ohje on myös varsin toimiva, joten valitse omasi!
Postauksen lopusta voit lukea myös nokkosen terveyshyödyistä, sillä villiyrttien ravintopitoisuus kiehtoo myös minua.
Resepti: Nokkosletut (gluteeniton)
Ohjeesta tulee 5 keskikokoista lettua. Tuplaa taikina, jos haluat isomman satsin!
Ainesosat:
- n. 1,1 litra tuoretta nokkosta (ryöpättynä 1,5 dl)
- 2 dl kauramaitoa
- 2 kananmunaa (jos tuplaat taikinan, kolme riittää)
- 1 dl tattarijauhoa (varmasti muutkin jauhot käy)
- ripaus suolaa, mustapippuria, cayannepippuria ja juustokuminaa
- öljyä tai voita paistamiseen
- puolukoita/puolukkahilloa tarjoiluun
Ohje:
1. Huuhtele tuoreet nokkoset kylmässä vedessä.
2. Ryöppää sitten nokkoset: keitä noin 2 litraa vettä kiehuvaksi (lisää veteen hieman suolaa). Kun vesi kiehuu, kaada nokkoset veteen kahdeksi minuutiksi. Siivilöi sitten vesi pois. (Keitinvesi kannattaa ottaa talteen, tästä lisää myöhemmin!) Huuhtele lopuksi nokkoset vielä kylmän veden alla.
3. Sekoita vispilällä ensin kananmunat ja kauramaito keskenään. Lisää sitten loput ainekset. Surauta blenderillä tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin 20 minuuttia.
4. Paista letut öljyssä tai voissa pannulla.
5. Herkuttele esim. puolukoiden/puolukkahillon ja kaurafraichen kanssa, nam!
Nokkosen terveyshyödyt
Luontaistuotekaupoissa myydään nokkosjauhetta (jäätävällä kilohinnalla), mutta kun nokkosta kerää itse luonnosta, saa sitä täysin ilmaiseksi ja vieläpä täysin roskatta zero waste -tyyliin.
Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia. Lisäksi nokkonen sisältää A-, B-, E- ja K-vitamiineja sekä enemmän kalsiumia kuin maito ja enemmän piitä kuin lehtikaali. Rautaakin siinä on monta kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkonen on myös kuitupommi, sillä kuivatussa lehdessä kuitua on 25 %. (Lähteet: suomenluonto.fi ja arcticwarriors.fi.)
Itselleni ravinteikkuus on ruuissa vain plussaa. Tärkeintä on, että ruoka maistuu hyvältä ja erityisesti se, että niistä tulee hyvä olo. Joten mars luontoon (kunhan tuo lumisade hellittää…) ja nokkosia keräämään! Parhaimmillaan tämä terveyspommi on alle 20 senttisenä.
Herkkuhetkiä toivottaen,
Iisa
Lue myös:
- Villiyrttisuunnitelmia – keruukalenteri touko-syyskuulle (edellinen postaukseni)
- Nokkoslettuja ja voikukan nuppuja (2019)