DIY: nokkoshuuhde hiuksille (zero waste)

Hullu hortanainen taas täällä hei! 😀 Mainitsinkin edellisessä postauksessani (Kevään ensimmäiset nokkosletut + resepti), että nokkosten ryöppäysvesi kannattaa ottaa talteen. Tässä postauksessa kerron siis tarkemmin nokkoshuuhteesta hiuksille.

nokkoshuuhde hishuuhde

Kyllä, luit oikein: nokkosten ryöppäysvesi kannattaa ottaa talteen ja kaataa nokkosvesi seuraavalla hiusten pesukerralla päähäsi. Kokeilin itse tätä hiushuuhdetta ensimmäisen kerran viime kesänä, joten uskalsin myös nyt testata.

Ennen kuin ajattelet, että mikä ihmeen kidutuskeino tämä on omalle päänahalle, niin tiedoksi: nokkosten keittäminen kiehuvassa vedessä poistaa kokonaan nokkosten poltettavuuden. Eli ei hätää. 🙂

Nokkoshuuhteen hyödyt hiuksille

Edellisessä postauksessa kerroin, että nokkonen on todellinen terveyspommi: Nokkosessa on muun muassa paljon rautaa, kalsiumia sekä C-, A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Moni kaupan kosmetiikkatuote kuten hiushuuhteet, shampoopalat ja vartalovoiteet sisältävät jo nokkosta.

Nokkonen sisältää myös paljon piitä, mikä on erinomainen aines hiuksille ja iholle. (Lähde) Nokkoshuuhde hoitaa hiuspohjaa, poistaa hilsettä, vahvistavaa hiusten kasvua ja estää rasvoittumista. Lisäksi se antaa hiuksille kiiltoa ja vahvistaa tumman tukan omaa väriä. Vaaleaa tukkaa nokkosvesi saattaa värjätä, joten sen vuoksi nokkoshuuhdetta suositellaan vain tummahiuksisille. (Lähde).

Nokkosen lisäksi hiushuuhteeseen voi käyttää muitakin yrttejä, esimerkiksi hiusten kiiltoisuutta lisäävää kehäkukkaa, vaaleita hiuksia kirkastavaa kamomillaa tai hilseilevälle hiuspohjalle tarkoitettua koivua. (Lähde.)

hiushuuhde nokkonen yrtit

DIY nokkoshuuhde hiuksille

Tarvitset:

Tuoretta nokkosta (minulla 1 litra)
Vettä (minulla n. 2,2 litraa)
Lasipullo tai jokin muu astia säilömistä varten

Ohje:

Nokkoshuuhteen voimakkuus riippuu nokkosen ja veden määrän sekoitussuhteesta. Löytämissäni ohjeissa kaikissa sekoitus suhde oli noin puolet nokkosta ja loput, hieman yli puolet vettä. Seosta voi myös laimentaa vedellä ennen käyttöä.

Kaada kiehuva vesi nokkosten päälle ja anna hautua viisi minuuttia. Siivilöi nokkoset sitten pois (voit käyttää niitä ruoanlaitossa, esimerkiksi nokkosletuissa.) Anna nokkosveden jäähtyä ja käytä hiuksia vahvistavana huuhteluaineena. Hiero nokkosvettä hiuksiin ja päänahkaan shampoopesun jälkeen. (Itse kaadoin huuhteen hiuksiini shampoo- ja hoitoainepesun jälkeen. Lopuksi vielä suihkuttelin hiukset vedellä.)

Hiushuuhde säilyy jääkaapissa noin puolitoista viikkoa. Jääkaappiviileä hiushuuhde piristää myös kivasti.

nokkoshuuhde hiushuuhde

Itse huomasin puolentoista viikon käytön aikana, että hiukseni erityisesti kiilsivät ja luonnonkihara taipui pesun jälkeen enemmän. Vasta pidemmällä käyttökerralla osaisin sanoa, onko huuhteella suurempaa vaikutusta hiuksilleni.

Jälleen sitä oppii uutta! Itse ajattelin kokeilla kesän mittaan hiushuuhteen tekoa myös muista kasveista. 🙂

Aurinkoista loppuviikkoa,
Iisa

Lue myös:

Blogiani voit seurata täällä:
INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

kauneus hiukset vastuullisuus diy

Kevään ensimmäiset nokkosletut + resepti

Moikka! ❤ Palataanpa hetkeksi viime viikonloppuun, joka omalta osaltani kului ylläripylläri villiyrteistä intoutuessa.

Perjantaina lähdin pienelle pyöräilyretkelle lähiluontoon ja nappasin sakset, hanskat ja muutaman leipäpussin mukaan siltä varalta, jos sattuisin löytämään villiyrttiapajia. Ja löytyihän niitä!

nokkosletut resepti ohje

Keräämistäni nokkosista syntyi herkullisia nokkoslettuja, joiden reseptin jaan tässä postauksessa. Itse asiassa olen jo viime kesänä jakanut yhden nokkoslettujen ohjeen, mutta päivitin ohjetta hieman yksinkertaisemmaksi. Ja enhän muutenkaan juuri koskaan tee ruokia samalla kaavalla. Vaihtelu virkistää ja jokainen resepti syntyy sen mukaan, mitä kaapista sattuu juuri kokkaushetkellä löytymään. 😊 Viime kesän ohje on myös varsin toimiva, joten valitse omasi!

Postauksen lopusta voit lukea myös nokkosen terveyshyödyistä, sillä villiyrttien ravintopitoisuus kiehtoo myös minua.

nokkosen ryöppäys

Resepti: Nokkosletut (gluteeniton)

Ohjeesta tulee 5 keskikokoista lettua. Tuplaa taikina, jos haluat isomman satsin!

Ainesosat:

  • n. 1,1 litra tuoretta nokkosta (ryöpättynä 1,5 dl)
  • 2 dl kauramaitoa
  • 2 kananmunaa (jos tuplaat taikinan, kolme riittää)
  • 1 dl tattarijauhoa (varmasti muutkin jauhot käy)
  • ripaus suolaa, mustapippuria, cayannepippuria ja juustokuminaa
  • öljyä tai voita paistamiseen
  • puolukoita/puolukkahilloa tarjoiluun

Ohje:

1. Huuhtele tuoreet nokkoset kylmässä vedessä.
2. Ryöppää sitten nokkoset: keitä noin 2 litraa vettä kiehuvaksi (lisää veteen hieman suolaa). Kun vesi kiehuu, kaada nokkoset veteen kahdeksi minuutiksi. Siivilöi sitten vesi pois. (Keitinvesi kannattaa ottaa talteen, tästä lisää myöhemmin!) Huuhtele lopuksi nokkoset vielä kylmän veden alla.
3. Sekoita vispilällä ensin kananmunat ja kauramaito keskenään. Lisää sitten loput ainekset. Surauta blenderillä tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin 20 minuuttia.
4. Paista letut öljyssä tai voissa pannulla.
5. Herkuttele esim. puolukoiden/puolukkahillon ja kaurafraichen kanssa, nam!

nokkosletut gluteeniton maidoton

Nokkosen terveyshyödyt

Luontaistuotekaupoissa myydään nokkosjauhetta (jäätävällä kilohinnalla), mutta kun nokkosta kerää itse luonnosta, saa sitä täysin ilmaiseksi ja vieläpä täysin roskatta zero waste -tyyliin.

Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia. Lisäksi nokkonen sisältää A-, B-, E- ja K-vitamiineja sekä enemmän kalsiumia kuin maito ja enemmän piitä kuin lehtikaali. Rautaakin siinä on monta kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkonen on myös kuitupommi, sillä kuivatussa lehdessä kuitua on 25 %. (Lähteet: suomenluonto.fi ja arcticwarriors.fi.)

Itselleni ravinteikkuus on ruuissa vain plussaa. Tärkeintä on, että ruoka maistuu hyvältä ja erityisesti se, että niistä tulee hyvä olo. Joten mars luontoon (kunhan tuo lumisade hellittää…) ja nokkosia keräämään! Parhaimmillaan tämä terveyspommi on alle 20 senttisenä.

Herkkuhetkiä toivottaen,
Iisa

Lue myös:

INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

hyvinvointi ruoka-ja-juoma diy vastuullisuus