Vaatevallankumous: itse tehty on eettinen valinta

Tällä viikolla vietetään maailmanlaajuista vaatevallankumousta, jossa kuluttajat ympäri maailman vaativat läpinäkyvyyttä ja tietoa vaatteiden tuotantoketjuista. Viikon aikana voi somessa törmätä ihmisten julkaisuihin, joissa he kysyvät vaatemerkeiltä #whomademyclothes?

Koska kampanja on mielestäni tärkeä ja mielenkiintoinen, päätin ottaa itsekin osaa kampanjaan. Seuraavaksi kerron kolmesta ajatuksestani, jotka ovat olleet kaikista käänteentekevimpiä oivalluksia omassa ajattelumaailmassani viimeisen parin vuoden aikana.

vaatevallankumous blogi ompelu

Jokaisen vaatteen tekee ihan oikea, elävä ihminen.

Vaikka monet ihmisten tekemät tehtävät on pystytty antamaan robottien hoidettavaksi, ei vaatteen valmistus kuitenkaan lukeudu näihin. Olen ymmärtänyt, ettei ole olemassa sellaisia koneita, jotka ompelevat paitoihin saumat ja housuihin vetoketjut, vaan jokaisen vaatteen on ommellut oikeasti joku toinen ihminen.

Moni ihmisen elämisen kannalta tärkeä osa-alue on saatu automatisaation avulla tehokkaammaksi ja sitä kautta edullisemmaksi. Siksi myös vaateteollisuuden hintatasoa on haluttu laskea edullisemmaksi. Ja nopeus on valttia.

Entä jos minä olisinkin tuo ihminen?

On täysin sattumankauppaa, etten juuri minä ole tuo kemikaalialtaissa paljain jaloin tallusteleva intialaisnuori. Tai se bangladeshilainen nainen, joka ompelee t-paitojen sivusaumoja väsyneenä ja nälkäisenä, saa kuukaudessa palkkaa vain 30 euroa ja miettii joka päivä, romahtaakohan tuo työtilan katto päälleni. Haluanko nyt pukeutua tällaiseen paitaan ja sitä pukiessa miettiä, miten joku on joutunut kärsimään sen eteen?

ompelu blogi eettinen

Vaatteenvalmistus vaatii aikaa ja huolellisuutta.

Olen harrastanut käsitöitä pienestä pitäen ja sitä kautta ymmärrän, että vaatteen ompelu ei käy käden käänteessä, vaan se vaatii oikeasti aikaa, suunnittelua ja huolellisuutta. Itse ommeltuja vaatteita osaa oikeasti arvostaa ja pitää niistä myös huolta vuosien ajan. Vaatteeseen syntyy ihan erilainen tunneside kuin valmiina ostettuun.

Vaatteen ompeleminen itse on usein myös eettisempää ja ekologisempaa, kun se on valmistettu omin käsin ja sitä ei ole rahdattu maailman toiselta puolelta. Tällöin kaksi isoa vaihetta jää vaatteen tuotantoketjusta pois omiin käsiini.

Tämän vuoksi pukeuduin tänään kuvassa näkyvään, itse ommeltuun t-paita mekkoon.

Vallankumouksellista loppuviikkoa,
Iisa

Vaatevallankumous kestää vielä huomiseen, sunnuntaihin 26.4. asti! Lisää vaatevallankumouksesta ja siihen osallistumisesta voi lukea Fashion Revolutionin sivuilta. 

Voisit tykätä myös näistä:

INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

muoti paivan-tyyli diy vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *