Ladataan...

// Postaus julkaistu jo helmikuussa, mutta muokkaamisen ansiosta se hyppäsi uusiin julkaisuihin!

Oletko koskaan miettinyt, voisiko työskentelyn "huono flow" johtua paikasta, jossa työskentelet? Oletko pistänyt merkille, että tietyntyyppisissä tiloissa olet motivoitunut ja ajatus rullaa eteenpäin kuin unelma? On todella tärkeää tiedostaa, millaisessa ympäristössä juuri sinä olet produktiivisin. Minun esimerkiksi kannattaa poistua kotoa, kun haluan olla tehokkaimmillani. Viime keväänä kävelin hymyssä suin Oulun kaupungin kirjastoon, kun oli aika aloittaa lukeminen. Siellä oli hyvä olla ja opiskella. Useat ystäväni taas nauttivat kotona opiskelusta ja saavat siellä yhtä hyvin tehtyä.

Joskus Jyväskylässä kaipaan Oulun kirjastoa ja sen avaria ikkunoita. Olikin hauskaa muutama päivä sitten käydä muistelemassa pääsykoeaikoja siellä. Valo on itselleni merkittävä asia ja voin sanoa, että mielelläni opiskelen niinä hetkinä päivästä. Kannattaa kokeilla edes aloittaa opiskelu valoisaan aikaan, vaikka se tähän vuodenaikaan kestääkin vain hetken. Silloin ainakin minä kerkeän saavuttamaan hyvän flown ja jaksan jatkaa loppuun saakka. 


Seikkoja, joita arvostan opiskelutilassa. 

  • Valoisa
  • Miellyttävä sisustus / huonekalut
  • Tarpeeksi hiljainen (Yleensä olen kuulokkeet korvissa, joten pieni häly ei haittaa.)
  • Muita ihmisiä ympärillä (Jokin psykologinen vaikutus tehokkuuteen, kun näet muidenkin tekevän töitä!)
  • Tarpeeksi tilava
  • Mahdollisuudet omien eväiden syömiseen

Paikassa tulee siis omien sanojeni mukaan olla "hyvä fengsuikkeli"! :D
(fengshui = ympäristö, joka edistää ihmisen hyvinvointia)

Joskus luin myös kotona, mökillä tai kahviloissa. Pääasiassa kuitenkin kirjastossa. Kahvilat ovat kivoja, mutta kalliita päivittäiseen lukemiseen. Kotona luin joskus viikonloppuisin, mutta omaan mieleeni siellä on aivan liikaa häiriötekijöitä. Ihan varmasti jokaisella on kokemusta siitä, että tiskit on tiskattava tai vessa siivottava ennen kuin on hyvä hetki aloittaa opiskelu. Kotona väsyn lukemiseen myös todennäköisemmin. Jos kuitenkin luet kotona, niin pidä koti siistinä ja huolehdi opiskeluajoista. Minulla ainakin on vaikeuksia ajatella selkeästi sotkuisessa paikassa. Kotona lukemisen hyvä puoli on se, että sinun ei tarvitse raahata eväitä mukaasi ja kahviin ei kulu niin paljoa rahaa. Itse näen tuon kuitenkin pienenä asiana kirjaston hyötyjen vierellä.

Monilla on kummallisia ennakkoluuloja kirjastosta. Jos sinulla on ongelmia keskittymisessä tai motivaatiossa, suosittelen ainakin kokeilemaan kirjastoa. Siellä saattaa päästä aivan eri moodiin kuin kotona. Ainiin ja muistakaa nauttia niistä valoisista tunneista! 

Olisi kiva tietää, mitkä on teidän lempipaikkoja opiskella ja miksi tykkäätte juuri niistä? :)

Tunnustele eri paikkoja työskennellä. Jos huomaat paikassa häiritseviä tekijöitä, kokeile seuraavana päivänä jotain toista paikkaa.

Tsemppiä!

Katariina

Ladataan...

Tekemistä tekemisen perään. Syksy päättää yllättää jopa organisoinnin mestarin ja onkin pakko karsia jostain, jotta hyvinvointi säilyy.

Minkä takia on kuitenkin niin vaikeaa suhtautua omaan inhimillisyyteen armollisesti?

Kuten aiemmista postauksista onkin välittynyt, olin (ja olen) todella innoissani syksystä ja sen tuomista asioista. Aloitin toisen vuoden opinnot, erään projektikurssin, aika intensiivisen uusien opiskelijoiden tutoroinnin, tein pari työvuoroa, kävin opiskelijatapahtumissa ja vietin aikaa läheisten ihmisten kanssa. En ollut yhtään varautunut siihen, kuinka paljon aikaa ja energiaa esimerkiksi tutorointi voi viedä. Vaikka nautinkin siitä suunnattomasti, välillä tuntui, että kaikki sosiaalinen energia oli lopussa.

Ymmärsin kuunnella itseäni (taputukset siitä!) ja priorisoin omaa aikaa tapahtumien ja muiden asioiden vierellä. Vaikka käytännössä osasinkin toimia itseni kannalta oikein, olivat jotkin tunteet vaikeita ja energiaa vieviä käsitellä. Minusta tuntui välillä, että en ole ansainnut tutorin roolia, koska en jaksa viettää samaa aikaa tapahtumissa kuin muut. Minua harmitti myös se, että en kerennyt / jaksanut kirjoittaa blogia, vaikka olin juuri puhunut kaikenlaisista uusista ideoista.

Vaikka välillä negatiiviset tunteet ovatkin valloittaneet mielen, onneksi muiden kanssa keskusteleminen ja asioiden realistinen tarkastelu on auttanut pahan mielen yli. Olen aiemmin kirjoittanut tunteista ja niihin suhtautumisesta. (Sen voi lukea täältä!) Tässäkin tilanteessa huomasin, että paha mieli on vain kasa itseä moittivia tunteita, ei suoraan sitä, mitä minä olen ihmisenä. Olen varmasti tehnyt sen, mitä minun on pitänytkin tehdä. Eikä se tee kenestäkään huonompaa, jos tarvitsee kiireen keskellä myös omaa aikaa rauhoittua.

"Itsemyötätunto on ystävällisyyttä itseä kohtaan"

Palaan aiemmin esittämääni kysymykseen. Miksi onkin niin vaikeaa suhtautua omiin inhimillisiin tarpeisiin armollisesti? 

Minulle esitetään aina sama kysymys, kun kerron jaksamattomuuden tai omien tarpeiden aiheuttamasta huonosta omatunnosta: "Ajattelisitko itse, että joku sinulle läheinen on jollain tavalla huonompi, kun hän toimii kuunnellen omaa hyvinvointiaan?" Luultavasti et. Varmasti joku ajattelee niin, mutta se kertoo mielestäni enemmän hänestä itsestään kuin sinusta. Kun olet tehnyt vaadittavan eikä poissaolosi jostain tilanteesta ole keneltäkään oikeasti pois, on täysin okei kuunnella omaa jaksamista. Näin sinulla on paljon enemmän annettavaa niissä tilanteissa, kun panostasi oikeasti tarvitaan.

"Itsemyötätunto on perfektionismin vastavoima. Se ehkäisee myös loppuun palamista. Moni piiskaa itseään, koska pelkää ettei muuten saisi mitään aikaan. Tutkimusten mukaan asia on kuitenkin päinvastoin. Kun ihmisarvo ei ole sidottuna suoritukseen, jää luovuudelle ja rohkeudelle enemmän tilaa."

Tiedän olevani jollain tavoin perfektionisti, mutta olen myös oppinut siitä paljon pois. Sen takia annoin aiemmin aplodit itselleni, kun kerroin, että olin ymmärtänyt kuunnella itseäni. Seuraavana tehtävänä on oppia välttämään automaattiset itseä moittivat ajatukset, kun ei pystykään kaikkeen, mihin haluaisi. Onneksi senkin ajatusketjun pystyy usein katkaisemaan sillä, että keskustelee jonkun muun kanssa, joka laittaa omat kauhukuvat perspektiiviin. Hyvä muistisääntö on myös miettiä, mitkä ovat niitä moittivia tunteita ja mikä on todellisuus. 

"Kun ihmisarvo ei ole sidottuna suoritukseen, jää luovuudelle ja rohkeudelle enemmän tilaa." Uskon, että tämä on totta. Olen vieläkin hieman hämilläni, kuinka villeistä ideoista mieleni on lähiaikoina täyttynyt. Niistä ehkä joskus myöhemmin bloginkin puolella! 

Lopuksi voisin pyytää anteeksi sitä, että en ole kirjoittanut yli kuukauteen mitään. En sitä kuitenkaan tee, koska ainakin tällä hetkellä blogi on vielä harrastus ja olen joutunut priorisoimaan asioita sen edelle. Saan siitä kuitenkin paljon iloa ja koen, että minulla on paljon sanottavaa. Haluan siis tehdä sitä mahdollisimman aktiivisesti, mutta oman hyvinvoinnin ehdoilla. 

Tutustuin Nyyti Ry:n sivustoon, joka on muun muassa opiskelijoiden hyvinvointiin panostava toimija. Olen poiminut sieltä tekstiini joitain lainauksia itsemyötätunnosta. Siellä voi käydä lukemassa muistakin hyvinvointiin liittyvistä aihepiireistä!

Ps. Aiheeseen liittyvä biisisuositus! 

Alanis Morissette - That I Would Be Good

Tsempit syksyyn!

Katariina

Ladataan...

Enää pari viikkoa yliopiston alkuun ja me ollaan tutorfrendien kanssa suunniteltu vaikka ja mitä uusia opiskelijoita varten! Aloitettiin lähtölaskenta ensimmäiseen päivään fuksiryhmässämme keksimällä jokaiselle päivälle uusi heille suunnattu kysymys. Tuli mun vuoro ja kysyin fukseilta, mikä heitä jännittää eniten tulevassa syksyssä.

Tästä inspiroituneena päätin kirjoittaa kokonaisen postauksen aiheeseen liittyen. Olen huomannut, että fuksien mieli vaeltaa vikkelää ja monen monta huolen aihetta on pistänyt päitä pyörälle! Tarkoitukseni onkin ehkä lieventää paniikkia ja kehottaa uskomaan siihen, että kaikki kyllä tulee selviämään. :)

Suurimmaksi huolta aiheuttavaksi teemaksi on noussut opintojen hallinta.

Olisi kummallista, jos tämä ei mietityttäisi, sillä monelle yliopisto opiskelupaikkana on aivan uusi tuttavuus. Toki monella mietityttää myös se, miten pystyy yhdistämään opinnot perheen tai työn kanssa. Ja niillä, jotka ei vielä siihen vaiheeseen elämässään ole edennyt, voi mietityttää se, miten yhdistää opinnot (villin) opiskelijaelämän kanssa...

Se, mitä aina toitotan on vastaus tähänkin. Ajanhallinta. Hanki kalenteri ja kirjaa ylös kaikki aikaa vievät asiat. Milloin sinulla on luentoja, milloin itsenäistä opiskelua, milloin töitä, milloin näet ystävää tai olet perheen kanssa, milloin tanssit opiskelijabileissä tai milloin sinulla on jokin muu tapahtuma? Ja mikä tärkeintä, kirjaa ylös milloin sinulla on vapaapäivä kaikesta suunnitellusta.

Älä myöskään ota liikaa kursseja, sillä ei ole pakko. Suositellussa määrässäkin riittää hommaa.

Joskus kurssit eivät maistu ja kaikki muu kiinnostaa enemmän. Deadlinen lähestyessä on kuitenkin vain saatava itsensä toimimaan. Tähän auttaa, kun menet ympäristöön, jossa muutkin ovat työn touhussa. Yleensä kun saat aloitettua, loppu hoituu huomattavasti helpommin. Täytyy vain muistaa aloittaa. (Avuksi on myös se, jos tottelet edellistä kohtaa!)

Priorisoi asioita ja mieti, mitä elämäsi sisältää. Uusi elämänvaihe voi tuoda useampia uusia ja kivoilta kuulostavia asioita eteen, joihin ehkä haluaisit ottaa osaa. Mieti kuitenkin, mistä elämäsi koostuu ja voiko siihen lisätä kaikkia palikoita (ainakaan kerralla!) ilman, että hyvinvointisi kärsii. Esimerkiksi jos mietit ainejärjestötoimintaa, siihen ei ole kiire. Toki se on mahdollista ensimmäisenä vuonna, mutta niin myös tulevina vuosina. Jos jo nyt koet kalenterisi täyttyvän tiuhaan tahtiin, ei kannata pakottaa! Nautit toiminnasta varmasti enemmän, kun sen aika on sopiva.

On myös ok jättää menemättä tapahtumiin, vaikka kaikki kaverit menisivät. Kuuntele itseäsi ja jaksamistasi. (Vastaus myös huoleen "Escin hallinta" = Escape = Jyväskylän opiskelijabileiden kantapaikka)

Muita mietityttäviä teemoja olivat uudet ihmiset, rahankäyttö ja muutto. 

Nämä teemat liittyvät hienosti myös toisiinsa: uudet ihmiset muuttoon ja muutto rahankäyttöön. Rahankäytöstä minulla on tulossa useampia postauksia syksyn aikana, joten niiden tiimoilta kannattaa pysyä kuulolla!

Muutto on aina iso juttu, joko positiivisessa tai negatiivisessa mielessä. Itse odotin muuttoa pääosin innolla, sillä oli ihanaa aloittaa alusta uudessa kaupungissa ja lähteä luomaan omaa tulevaisuutta. Ymmärrän kuitenkin myös sen, miksi muutto aiheuttaa ahdistusta ja ikävää. Monesti oma kumppani tai perhe jää vanhalle paikkakunnalle, jolloin pitää opetella hoitamaan ihmissuhteita etäältä. Niitä kun ei noin vain voi pakata pahvilaatikkoon ja kuljettaa uuteen kotiin. Jos ihmissuhteen haluaa pitää ennallaan, on se varmasti mahdollista, jos molemmat osapuolet tekevät töitä ja ovat valmiita kompromisseihin. Ennallaan pitäminen on kuitenkin aika huono sana, sillä eihän kaikki pysy ennallaan, vaan tapahtuu hurjasti muutoksia. Muutoksien ei silti tarvitse rikkoa mitään. Jos ne rikkovat, haluan ajatella, että niin ei ollut tarkoitettu sillä hetkellä. Muutoksia vastaan ei kannata taistella, vaan niiden kanssa tulee pyrkiä elämään sovussa.

Muuttaminen vie myös rahaa. Varsinkin, jos muutat kaukaa tai lähipiirillä ei ole käytettävissä muuttoon tarvittavia välineitä, kuten pakettiautoa tai peräkärryä. Koita kuitenkin kysellä, josko jostain läheltä olisi mahdollista välineitä lainata. Yksi tärkeä muuttovinkki on se, että hankkiudut turhasta tavarasta eroon jo vanhassa kodissa. Tiedosta, mitä tavaroita haluat viedä ja mitkä edes mahtuvat uuteen asuntoosi. Myymällä turhia tavaroita ja vaatteita kerrytät myös muuttobudjettia. Mä kirppistelin viime kesänä parin kuukauden ajan ahkerasti (vaikka fb-kirpparit vaatiikin välillä hyviä hermoja) ja onnistuin tienaamaan 690 euroa! En meinannut uskoa sitä todeksi, koska olin aina vain tiputellut yhden ja kahden euron kolikoita kirppispurkkiini. Toki sain isompia summia ylimääräisistä huonekaluista, sillä asuin huomattavasti suuremmassa asunnossa. Summa yllätti minut silti aivan täysin. Syksyllä tekemäni IKEA-reissu tuntui kirppisrahojen siivillä erityisen mukavalta ja sain kodista sai tehtyä pienillä hankinnoilla vielä kotoisamman!

Opiskelijat ovat onnekkaassa asemassa muuton ja uusien ihmissuhteiden kanssa siltä osalta, että ryhmäytymistä omaan opiskelijaporukkaan järjestetään huolella ja kaikenlaisia tapahtumia on mielin määrin. Samankaltaiset ihmiset löytävät kyllä toisensa! Se ei välttämättä tapahdu ihan heti, mutta ajan kanssa kyllä. Tärkeää on aktiivisesti pyrkiä löytämään ne omat ihmiset. Uusia ihmisiä ei kannata jännittää, sillä opiskelijaporukassa suurin osa on uusia toisilleen. Olit sitten intovertti tai ekstrovertti, niin sulle on paikka! Ryhmäleikeistäkin selviää, kun ottaa oikean asenteen. :D Mäkin selvisin, vaikka en hirveästi tykkää! Leikkien tarkoitus on kuitenkin hyvällä mielellä tutustuttaa alkujähmetyksen keskellä.

Ole armollinen itsellesi uuden keskellä. Kaikkea ei heti voi sisäistää ja ajan kanssa käytännöt oppii. Ensimmäisten viikkojen aikana pidetään huolta siitä, että jokaisella on hyvä pohja jatkaa itsenäisesti.

Tsempit!

Katariina

Pages