Ladataan...

Muistat varmaan asettaneesi tavoitteellesi jonkin määränpään, jota kohti lähdet kulkemaan? 

"Tavoite on kuin kompassi, joka ohjaa, mihin ihmisen kannattaa aikansa ja energiansa suunnata". Näin hienosti sanottiin materiaaleissa, kun luin persoonallisuuspsykologian tenttiin. Tavoitteet ovat myös valintoja ja tietoisia päätöksia siitä, että kyseinen aika ja energia on pois jostain muusta.

SOPEUTUMINEN, KUN UUSIA TAVOITTEITA ILMESTYY VANHOJEN RINNALLE

Elämässä tapahtuu ja uusia mahdollisuuksia ilmenee, joiden pohjalta muodostetaan uusia itselle tärkeitä tavoitteita. Sellaisia tavoitteita, jotka vievät yhtä lailla aikaa ja energiaa kuin jo olemassa olevat. Pystytkö pohtimaan, selviätkö kaikista tavoitteista samanaikaisesti, olisiko jokin hyvä jättää hieman sivuummalle ja mitkä tavoitteet menevät tämänhetkisessä elämäntilanteessa toisia edelle? Mieti, pystytkö pohtimaan tälläisiä asioita ilman, että soimaat itseäsi epäonnistumisesta, koska et pysty taipumaan kaikkialle. 

Pystytkö siis sopeuttamaan tavoitteitasi elämäntilanteiden muuttuessa? Jos pystyt, se on hieno taito ja ylläpitää hyvinvointiasi. Jos et, se voi olla syy siihen, miksi tunnet usein pahaa mieltä ja jatkuvia epäonnistumisen kokemuksia.

VOIMAVARAT OVAT RAJALLISIA

Ihminen ei ole kone, jonka resurssit riittävät loputtomiin. Ihminen omaa tietyn määrän resursseja, jotka pystyy ohjaamaan elämän eri osa-alueisiin. Siksi et ole epäonnistunut, jos ainoastaan päätät suunnata aikasi ja energiasi johonkin muualle, kun elämä sitä vaatii. 

Kun puhun tavoitteiden lisääntymisessä elämässä, ne voivat olla mitä vain tavoitteiden kaltaisia, joihin aikaa saa kulumaan. Uudet elämäntilanteet luonnollisesti pakottavat miettimään, mikä sillä hetkellä on tärkeää. Kun siirrytään välivuodelta opiskelijan arkeen, aikaa ja energiaa suunnataan opiskelijalle ominaisiin tehtäviin, sillä tavoitteena voi olla ensin elää mukavaa opiskelijaelämää, ja jokin päivä valmistua ja astua työelämään. Se voi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi harrastukseen ei pysty enää resursoimaan samaa määrää aikaa. Ei sillä, että harrastuksen lopettaisi kokonaan, vaan pohtisi uudelleen, miten paljon aikaa siihen pystyy käyttämään, jotta muut arjen tehtävät onnistuvat ja hyvinvointi säilyy.

ÄÄRIRAJOILLA EI VOI JATKAA LOPUTTOMIIN 

Riippuu paljon ihmisen luonteesta ja tavoista, kuinka montaa eri projektia pystyy hallinnoimaan kerralla. Tai ehkä ennemminkin, kuinka monta projektia yhtäkkiä saa ilmestymään elämäänsä. Koen itse esimerkiksi organisointitaitojen ansiosta hallitsevani useaa asiaa yhtä aikaa, mutta tiedostan onneksi myös sen, milloin mennään äärirajoilla. Äärirajoilla voi mennä hetken aikaa, mutta ei niin, että sille ei näy loppua. Jos luonne on projekteja haaliva, mutta tietämätön rajoista, on loppuun palaminen todennäköistä. 

Sanoin, että tiedostan rajani. Ei ole kuitenkaan helppoa jättää jotain itselle mieluista asiaa sivuun muiden asioiden tieltä. Jos inspiroivien ja mieluisten juttujen parissa haluaa pystyä jatkamaan tulevaisuudessakin, on rajoja vedettävä ja jotain jätettävä ennen kuin väsähtää täysin.

UUDET MAHDOLLISUUDET JA BLOGITAUKO

Omaan elämään on viime syksystä alkaen tullut kaksi jännittävää ja inspiroivaa mahdollisuutta, joita en ole halunnut jättää käyttämättä. Ne ovat asioita, joita en olisi koskaan uskonut tekeväni toisen vuoden opintojen aikana. Nämä, tämä blogi ja opinnot kaikki yhdessä vievät tällä hetkellä liikaa omista voimavaroista, vaikka ovatkin kaikki mieluisia. 

Siksi olen päättänyt, että jätän blogin hieman vähemmälle huomiolle ainakin tulevan kevään ajaksi. Päivitellä aion silloin, kun aikaa riittää ja tekee mieli kirjoittaa, vaikka aiemmin olen postannut kerran tai kaksi viikossa. Päivittelen Instagramiin luultavasti useammin, sillä en koe sen vievän niin paljoa aikaa. 

Mun mielestä yhtä aikaiset useat projektit eivät ole pahaksi, jos ne ovat mieluisia eli eivät pelkkää suorittamista. Projekteja haalivalla ihmisella on kuitenkin erittäin tärkeää olla tarkat tuntosarvet, jotka tutkiskelevat koko ajan itseä ja omaa jaksamista. Kun ei ole enää kivaa ja aamulla ahdistaa, tiedät silloin olevasi mukana turhan useassa. 

Kuullaan taas ja tsemppejä pääsykokeisiin valmistautuville, jos vielä tänä keväänä tänne blogiin eksytte! Blogi on täynnä vinkkejä, joten niitä kannattaa hyödyntää. Linkkaan alle muutaman. :) 

TILASTOTIEDE - PARHAAT VINKIT PSYKOLOGIAN PÄÄSYKOKEESEEN

PÄÄSYKOEARTIKKELIT - MITEN LÄHESTYÄ?

ÄLÄ KOKEILE, VAAN TEE

ONKO VALMENNUSKURSSI KOULUPAIKAN EDELLYTYS?

SOVELLUS-SUOSITUS: FOREST

MITÄ EVÄÄKSI KIRJASTOON?

TIEDON TESTAAMINEN

Terkuin,

Katariina

Ladataan...

Viime viikolla kerroin mun säästötavoitteista ja lupasin paljastaa, mistä mä opiskelijana kerään mun säästöihin menevät tulot. Muista, että kerron omasta elämästäni ja kaikki vinkit eivät toimi tai ole mahdollisia kaikille. Varsinkaan silloin, jos et käytä elämisen apuna opintolainaa. Pyrin kuitenkin siihen, että blogini inspiroisi ja herättäisi innon pohtia omia mahdollisuuksia, joita omassa arjessa saattaisi voida toteuttaa. :) 

Säästän kolmeen kohteeseen - turvatilille eli tavalliselle säästötilille, ASP-tilille sekä rahastoihin. Tämän postauksen vinkit omalla kohdallani käsittelevät turvatilille sekä rahastoihin säästämistä, sillä ASP-tilin 50 € lähtee joka kuukausi opintolainasta. Ajattelen, että jos en ottaisi sitä heti aluksi, käyttäisin sen esimerkiksi kahteen ylimääräiseen ravintolakertaan. Tiedän kuitenkin, että pärjään ilman niitä, sillä olemassa olevasta budjetistakin on mahdollista käydä silloin tällöin syömässä ulkona. 

Muistathan siis sen, että säästäminen tässä elämäntilanteessa onnistuu, koska kustannan opiskelijaelämäni pääosin opintotuella, asumistuella sekä opintolainalla. Satunnaiset palkkatulot pystyn tästä syystä usein laittamaan suoraan säästöön. Budjetoin jokaiselle kuukaudelle opintolainaa maksimin eli 650 €, ja se hieman vaihtelee, kuinka paljon tarvitsen siitä elämää kattamaan. Jos budjetoidusta summasta jää ylimääräistä, ohjaan sen johonkin säästökohteeseen, yleensä 15-50 € rahastosäästämiseen.

Saattaa tuntua hassulta, että joku säästää lainasta. Minun kuitenkin on pakko nostaa opintolainaa elämiseen, vaikka kaikkea en joka kuukausi käytäkään. Miksi en siis säästäisi ylimääräisestä osasta tulevaisuuttani varten? Olen päättänyt laittaa lainasta 50-100 € säästöön, kun joku toinen käyttää sen johonkin muuhun elämänsä osa-alueeseen. Tiedostan kyllä sen, että joillain summa menee täysin elämiseen, mutta usein on paljon kiinni myös valinnoista. Minua ei harmita nostaa opintolainaa, koska tulen saamaan opintolainahyvityksen ja uskon työllistyväni hyvin, jotta lainan takaisinmaksu ei vahingoita tulevaisuuden talouttani. 

Merkkaan aina ylös, mistä summa on peräisin, kun siirrän rahaa säästötilille. Tarkastelin merkintöjä siitä lähtien, kun aloitin aktiivisen säästämisen. Kaikki eivät ole suuria summia, mutta mielummin ohjaan pienenkin summan säästöön kuin tuhkana tuuleen. 

5 LISÄTIENESTIÄ, JOTKA USEIN OHJAAN SUORAAN SÄÄSTÖTILILLE 

1. PALKKA

Olen noin vuoden ollut Staffpointin palkkalistoilla keikkatyöläisenä mm. aulapalvelussa ja tarjoilijana. Lisäksi olen tehnyt promofirmoissa keikkoja, mutta ne olen nyt jättänyt muiden hommien tieltä, ja koska koin ne hyvinvoinnin kannalta turhan raskaiksi. Keikkatyö on opiskelijalle hyvä vaihtoehto, koska voit ottaa vuoroja silloin kun sinulle sopii. Jos opinnoissa on kiire, voi hyvällä omalla tunnolla ilmoittaa, että ei ole nyt käytettävissä. 

Se, että kerkeää tekemään parikin vuoroa kuussa näkyy jo kivana bonuksena tilillä! 

2. KIRPPISTELYT

Mulla on tapana siivota vaatekaappia tasaisin väliajoin. Kun kirppiskassi kasvaa, kuvaan tuotteet ja laitan ne myyntiin. Olen myynyt FB-kirppareilla, Zadaa-appissa ja fyysisellä kirpparilla. Facebookissa saa parhaimman tuoton, kun vain jaksaa myydä ja handlaa tietyn kärsivällisyyden. Zadaassa kannattaa myydä vain kalliimpia ja laadukkaita tuotteita, sillä tuotteen hinnasta lähtee tietty prosentti pois. Kirpparille vienti on helppoa, mutta sieltä saa ehkä pienimmän tuoton. Enemmän duunia = enemmän rahulia, ihan ymmärrettävää. 

Tavoite toki on, että kirppistelyä ei tarvitsisi harrastaa, kun vaatekaappi on sopivan yksinkertainen ja ajaton. Omalla kohdallani kirppistelyn kun yleensä aiheuttaa kyllästyminen tai materiaali, joka ei enää miellytä. Siihen asti satunnaisin väliajoin ihan mielelläni myyn turhaa kamaa ja käytän siihen hetken aikaa. Kun suurimman osan on saanut myytyä, on kolikoista ja seteleistä usein kertynyt jo kiva summa, jonka voi siirtää säästötilille. 

Pari kuukautta ennen muuttoa kirppistelin ahkerasti ja tienasin melkein 700 euroa. Toki myin huonekalujakin, sillä muutin pienempään asuntoon.  Olisinpa tuolloin ollut jo säästöorientoitunut! 

3. LAHJARAHAT

Silloin tällöin, jos on onnekas, saattaa saada lahjaksi rahaa. Nykyään, jos näin käy, laitan rahan säästöön, enkä ryntää heräteshoppailemaan. Mm. ylppärirahat olisi allekirjoittanut voinut käyttää hieman järkevämmin... 

4. S-BONUS

Tykkään keskittää ostokseni S-ryhmälle, sillä on kiva saada bonusta tilille joka kuukausi. Myönnän olevani bonushaukka ja harmistun, jos missaan mahdollisuuden bonusostoon. :D Ärsyttää kamalasti, jos pitää käydä kaupassa ja matkalle osuu toisen ketjun kauppa, enkä kuitenkaan jaksa kiertää S-ryhmälle. Muut kaupat ovat usein sitä paitsi paljon kalliimpia ja suuremmat ruokaostokset kerryttävät kivasti bonussaldoa. Bonusta tulee tässä elämäntilanteessa yleensä 3-12 € maksutapaetuineen. 

5. PULLORAHAT

Jos kotiisi kertyy pulloja, miksi et veisi suurempaa satsia kerralla ja siirtäisi summaa sitten säästötilille. :)

Lisäksi esimerkiksi veronpalautukset ovat kiva vuosittainen potti säästötiliä ajatellen. Toki kaikkea ei tarvitse säästää, jos on hankintalistalla jotain tärkeää tai ei ole pitkään aikaan hemmotellut itseään. :)

Millaisia lisätuloja teillä on? Onko turhaa säästää pikkusummia vai uskotteko niiden kerääntyvän?

Ps. Seuraathan jo Instagramissa: katariinalehtiniemi_blogi

Tsempit säästämiseen! 

Katariina

Ladataan...

Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa arki ja rutiinit kuin kalenterin organisointi ja asennoituminen uuteen vuoteen? Uuden vuoden tavoitteet saavat ainakin minut innostumaan arjesta ja tulevasta vuodesta. Tänään jaan mun tulevan vuoden tavoitteita, jotka liittyvät rahaan ja säästämiseen!

Olen sitä mieltä, ja on tieteellisestikin todistettu, että ihminen tarvitsee elämäänsä edes pieniä tavoitteita voidakseen hyvin. Tällöin hän tekee itse ne päätökset, jotka ohjaavat elämää tiettyyn suuntaan. Muun muassa sisäistä motivaatiota kuvaavan itseohjautuvuusteorian (Deci & Ryan) mukaan ihmisen kolme psykologista perustarvetta ovat 

  • Omaehtoisuus = Sinulla on päätösvalta, jonka avulla toteutat itseäsi
  • Kyvykkyys = Koet, että onnistuminen on mahdollista
  • Yhteisöllisyys = Olet osa ihmisjoukkoa, jossa sinut hyväksytään sellaisena kuin olet

​Tämän teorian mukaan ihminen on onnellinen, kun nämä kolme asiaa toteutuvat. Uskon itse kovasti näin. 

"Uuden vuoden lupauksissa" on hieman negatiivinen viba, sillä ne usein jäävät sanojen helinäksi ja tuottavat näin ennemminkin pahaa mieltä. Se johtuu usein siitä, että ei lähdetä miettimään, mitkä asiat ovat juuri itselle tärkeitä ja missä halutaan oikeasti kehittyä. Tavoite on lupauksesta edistyneempi versio, jolloin pelkän verbaalisen lupauksen lisäksi teet konkreettisen suunnitelman. Miten etenet ja missä aikataulussa? 

Talouden hallinta inspiroi itseäni kovasti tällä hetkellä, joten tässä postauksessa keskitytään säästökohteisiin sekä niitä koskeviin spesifeihin tavoitteisiin!

Turvatili (eli puskuri eli säästötili, johon pääset helposti käsiksi yllättävien tilanteiden varalta)

Aloitin tavoitteellisen säästämisen viime heinäkuussa. Silloin turvatilin saldo näytti 55,45 €, kun nyt siellä komeilee jo 1717,61 €. Ajattelen, että se on hyvä suoritus opiskelijana. Pyrin laittamaan tälle tilille kaiken "ylimääräisen", jonka ennen olisin tuhlannut johonkin hetken mielihyvään ellei se olisi mennyt elämiseen. (Hox! Kuukausittaiset menoni katan siis opintotuella ja lainalla. Kaikki "ylimääräinen" on jotain muuta esim. satunnaista palkkatuloa.) 

Toki tämän tilin saldo välillä heilahtelee, jos joudun ottamaan sieltä johonkin välttämättömään suurempaan hankintaan. Pyrin kuitenkin aina summan kasvaessa asettamaan uusia rajoja, jonka alle ei enää missään nimessä saisi joutua, kun on päässyt jo niin pitkälle. Tili motivoi myös tekemään satunnaisia hommia, joista on mahdollista saada lisätienestiä!

Tavoitteeni on jatkaa tilille säästämistä mahdollisimman paljon ja pieniäkin summia. Pienet summat kertyvät, kuten tilin tämänhetkisestä saldosta voi huomata. Lisäksi pyrin miettimään vieläkin tarkemmin, onko tarpeellistä käyttää säästettyjä rahoja kyseisellä hetkellä.

ASP-tili (sanasta "asuntosäästöpalkkio" 15-39 vuotiaille)

Jos oman asunnon ostaminen joku päivä kutkuttelee, on ASP-tili helppo ja turvallinen säästökohde. Kun onnistut säästämään vähintään 10 % asunnon hinnasta, pankki lainaa loput. ASP-tili maksaa hieman enemmän korkoa kuin tavallinen säästötili, ja lisäksi saa myös muita asunnon ostamiseen liittyviä "palkkioita". Tilillä on joitain ehtoja talletettavien summien määrässä, joten kannattaa reippaasti varata aika omaan pankkiin, jos ASP-tili mietityttää! 

Opiskeluaikana tavoitteeni on jatkaa 50 € kuukausittaista säästämistä. Tämän summan otan jo kuun alussa budjetistani, sillä muuten tuhlaisin sen johonkin, mikä ei ole niin tärkeää. Kun tuloni kasvavat, olen suunnitellut säästäväni suurempia summia, jotta asunnon hankkiminen ei vierähtäisi liian pitkälle. 

Rahastot

Rahastoja on monenlaisia. Olen itse säästänyt indeksirahastoon syksystä lähtien ja nyt tammikuussa tutustuin toiseenkin vaihtoehtoon. Sijoittaminen ei ole niin vaikeaa kuin moni luulee! Ainakaan passiivinen rahastosijoittaminen. :) Toki kannattaa haluta oppia edes vähän, jotta tiedät, mihin rahasi laitat. On hyvä myös muistaa, että sijoitetut rahat tulisi olla sellaisia, joita et tarvitse heti arjessasi. Kurssit laskevat ja nousevat, joten olisi ikävää joutua nostamaan rahaa silloin, kun ne ovat laskussa. 

Tavoitteeni on säästää kuukausittain 15-50 € rahastoihin riippuen omasta tilanteestani. 15 € voi kuulostaa pieneltä, mutta se on minimi, jonka indeksirahastoon yleensä voi laittaa. Vaikka summat ovat pieniä, opin koko ajan lisää ja tulevaisuudessa voin hyödyntää tietoa, kun sijoitan suurempia summia. Oma strategiani on säästää rahastoon tietty summa kuussa, vaikka tilanne markkinoilla olisi mikä. Sijoittamalla säästäminen on myös hauska harrastus! 

Miten opiskelijalla liukenee rahaa säästämiseen? Seuraavassa Opiskelijan taloudessa -postauksessa kerron, millaisia erilaisia lisätuloja pyrin laittamaan suoraan säästökohteisiin! 

Perustin blogille oman sivuston Instagramiin sekä Facebookiin. Seuraamalla näet aina, kun julkaisen uuden postauksen! Instagramiin julkaisen myös muuta opiskelijan elämään liittyvää materiaalia.
 

IG: katariinalehtiniemi_blogi

FB: Katariina Lehtiniemi / Blogi

Ihanaa uutta vuotta!

Katariina

Pages