Lukusuosituksia kaikille äideille

Vauvan syntymän jälkeen en ole ehtinyt paljon lukea, mutta kaksi kirjaa olen lukenut ja ne molemmat ahminut parissa päivässä. Nyt olen sitä mieltä, että melkein jokaisen äidin kannattaisi lukea sekä Raisa Mattilan ja  Julia Thurénin kirjoittama Lapsiperheen parisuhdekirja että Irene Naakan kirjoittama kirja Hullu kuin äidiksi tullut.

Lapsiperheen parisuhdekirja käsittelee nimensä mukaisesti sitä, miten parisuhde muuttuu vanhemmaksi tulon myötä. Kirjassa puhutaan muun muassa vanhemmuuden vastuun ja perhevapaiden jakamisesta, raha-asioista, riitelystä, kotitöiden jakamisesta sekä vanhemmuuden yksinäisyydestä. Tuttuja aiheita, mutta kirja saa pohtimaan sitä, miten asiat ovat omassa perheessa järjestetty ja onko itse niihin tyytyväinen.

Luetutin kirjan myös miehelläni, joka ensin hieman vastahakoisesti tarttui kirjaan, mutta luki sen sitten läpi muutamassa illassa. Kirjaa ei ole kirjoitettu pelkästään äitien näkökulmasta, vaan siinä isiä kohdellaan tasa-arvoisina vanhempina, niin kuin kuuluukin. Mielestäni kirjassa parasta on tavallisten äitien ja isien antamat kommentit, jotka antavat perspektiiviä siihen, miten asiat muissa perheissä hoidetaan. Meillä kirja toimi keskustelunavauksena, ja puhuimme mieheni kanssa muun muassa vanhemmuuden tuomista muutoksista itsessämme ja parisuhteessamme.

Hullu kuin äidiksi tullut -kirjassa bloggaaja Irene Naakka kertoo oman tarinansa äidiksi tulosta ja siitä, miten hän synnytyksen jälkeen sairastui masennukseen. Vaikka synnytyksen jälkeinen masennus ei koskisikaan itseä, kirjassa oli paljon kohtia, joihin ainakin minä pystyin samaistumaan. Naakka kirjoittaa tarkkanäköisesti, ja kirjaa lukiessani tunsin helpotusta tajutessani, etten ole ainoa, joka on tuntenut ja ajatellut tietyllä tavalla, ja sitten tuntenut siitä syyllisyyttä. Monesti nyökyttelin mielessäni ja mietin, että tuo voisin olla minä.

Vaikka elämme tasa-arvoisessa ja modernissa yhteiskunnassa, kulttuurissamme on yhä vallalla vahva äitimyytti. Sen myötä monet äityteen liittyvät asiat ovat edelleen tabuja.  Totuus kuitenkin on, että äidiksi tuloon liittyy valtava määrä tunteita, myös negatiivisia. On upeaa, että pikku hiljaa myös niistä uskalletaan puhua ääneen, omilla nimillä ja omilla kasvoilla.

Onko kukaan teistä lukenut kyseisiä kirjoja? Tai olisiko aihetta käsitteleviä lukusuosituksia, faktaa tai fiktiota?

Kommentit (2)
  1. Kiitos suosituksesta. Toinen kirja olikin minulla jo varauksessa ja laitoin toisen vielä varaukseen kirjastossa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *