Kirjatrio från Sverige

Carin Gerhardsen: Tuhkimotytöt (Mamma, pappa, barn)
Kääntäjä: Maija Ylönen
Minerva-kustannus

Hammarby-sarjan kakkososassa rikoskomisario Conny Sjöberg kollegoineen saa ratkaistavakseen kaksi henkirikosta kun pusikossa itkeneen vauvan murjottu äiti löytyy kuolleena läheisestä hiekoitusmurskalaatikosta ja Suomen-laivalla matkansa päätti murhatuksi tullut teinityttö.
Samaan aikaan jossainpäin Tukholmaa kolmevuotias Hanna itkee yksin kotona kun ”isi on Japanissa työmatkalla ja äiti on muuttanut pois, kun ei tykkää enää hänestä”.

Tapahtumat etenevät usean kertojan sanoin ja silmin, mikä toimii oivallisesti luetussa versiossa, mutta äänikirjassa menee jonkin aikaa tajuta, että näkokulma on vaihtunut. Tarinallisesti/juonellisesti monta kertojaa toimii hyvin, joskin kolmevuotiaan Hannan ajatukset ja toimet ovat ehkä hiukkasen epäuskottavan fiksuja, mutta lillukanvarsia, lillukanvarsia vain tämmöiset ajatukset..

Jännityksen ystäville ehdoton loppukesän herkkupala!

PS: Hammarbysarjan ykkösosa Musta jää herätti minussa näin suurta ihastusta.

Eli Åhman Owetz: Kesä kulkurina (En Sommar på luffen)
Kääntäjä: Sofia Olsson
Lukija: Sanni Haahdenmaa
World Audio Publishing

Kesä kulkurina on sydäntä lämmittävän nostalginen pläjäys, vaikka nykypäivään sijoittuukin. Päähenkilö Anna-Lisan luettua kirpparilta löytämänsä kirjan Bolle-nimisen kulkurin elämästä tien päällä hän alkaa itsekin kaivata reissun päälle. Hän pakkaa mukaansa ”Kulkijan pilvilinnat”-kirjan mukaiset matkatavarat perinteiseen ”pussukkaan” ja lähtee reissun päälle.
Moderni kulkurineito suunnittelee tienaavansa matkan aikana rahaa kiertämällä kirppareita ja myymällä voitolla mahdollisia löytöjään netissä. Ruoan ja majoituksen hän ajatteli saavansa tekemällä askareita matkan varren taloissa.
Anna-Lisan kulkurointi pitkin poikin Ruotsin maaseutua on mukavaa luettavaa, matkan varrelle mahtuu hyviä ja huonoja kokemuksia, vähän lempeä ja ripaus kaipausta ja runsaasti fiftarihenkistä retroilua. Kaikki on jotenkin niin  hurmaavan moderdin vanhanaikaista. Koin kirjan maailman myös hellyttävän ruotsalaiseksi  ja viehätyin siitä suunnattomasti. 😀

Eli Åhman Owetz: Anna-Lisan antiikki (Anna-Lisas antik)
Kääntäjä: Sofia Olsson
Lukija: Sanni Haahdenmaa
World Audio Publishing

Kesän kulkuroinut Anna-Lisa päättää muuttaa elämäänsä, irtisanoutuu toimistotyöstään Tukholmasta ja myy asuntonsa. Rahat hän pistää kulkurireissullaan löytämäänsä vanhaan kauppaan pienessä Roslagenin kylässä ja toteuttaa unelmansa antiikkikaupasta. Kiinteistö onkin fiftarifani Anna-Lisalle unelmakoti, koska se on säilynyt alkuperäisessä 50-luvun mallissaan ja näin ollen luo täydelliset puitteen retrokaupalle.
Kylän ihmiset tulevat tutuiksi ja tokihan kylästä löytyy myös vatsanpohjaa hytkäyttävä vihreäsilmäinen automekaanikko Johnny. Anna-Lisa kirjat ovat iloisia, raikkaita, reippaita…hyvänmielen lukemista parhaimmillaan.

 

kulttuuri kirjat suosittelen
Kommentit (2)
  1. Ihan uusia tuttavuuksia nuo Anna-Lisat mulle. Menisköhän testiin..

    1. Anna-Lisa on sellainen modernisti puhdashenkinen kolmekymppinen versio jostain Lotta-, Tiina- ja mitä niitä onkaan näitä muinaisia esimurrosikäisten tyttökirjojen päähenkilöstä.
      Suosittelen testaamaan harmaana päivänä, valoisaa tekstiä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *