Googlatuimmat asiat vauvavuonna: ensimmäinen puolivuotta

Tein pari kuukautta sitten postauksen Nämä, asiat olisin halunnut tietää tuoreena äitinä ja siihen liittyen sain idean, että mitä sitä on tullut googlailtua enempi nyt vauvavuoden aikana. Tosiaan, kohta sitä on jo takana kokonainen vuosi..turha edes sanoa, että mihin tämä aika rientää. 

kone.jpg

”Imetys sattuu” ja ”Tiehyttukos” 

Nämä googlasin useasti ensiviikkojen aikana. Vauvalla oli kova imuote ja imetinkin nännini verille. Tähän auttoi aika, taisi mennä melkein kuukausi, ennekuin pystyin imettämään ilman kipua.

Tiehyttukokset ja rintatulehduksen vaara tuli myös yllätyksenä. Kaalinlehdet, säännöllinen pumppaaminen, eri imetysasennot, lämpöpussi, kuumat suihkut, tiheä imetys ja kärsivällisyys auttoivat lopulta tiehyttukoksiin. Onneksi ne eivät päässeet äitymään rintatulehdukseksi asti. 

”Kireä kielijänne”

Imetyksen kivuliaisuuden takia, halusin sulkea tämänkin asian pois. Puhuin asiasta neuvolassa, mutta mtn hälyttävää ei näkynyt. Olisimme menneet vielä yksityiselle, jos kipu ei olisi loppunut tai oireet olisivat ”selvemmin” täyttyneet. Imetyskin alkoi lopulta sujumaan, joten tästä tuskin oli kyse. 

”Synnytyksestä palautuminen”

Lähinnä tarkoitin sitä omaa vointia ja aikaa ennen jälkitarkastusta. Edellisissä postauksissa olenkin maininnut, että tuli hieman yllätyksenä, kuinka kauan synnytyksestä toipuminen voi viedä. 

”Baby blues”

Esikoisen saannin jälkeinen epävarmuus, hormonit ja omat kivut pistivät välillä mielen matalaksi. Olin välillä suunnilleen varma, että poika lakkaa hengittämästä yöllä ja itse en pysty istumaan normaalisti enää ikinä. Onneksi oli nämä olivat vain hetkellisiä mietintöjä ja osottautuivat turhiksi.

”Vauvan päivärytmi”

Alkuviikot menivät sitä opetellessa, eikä kunnollista rytmiä vauvalla ollut. Pidimme kuitenkin jo ensiviikoista lähtien päivät päivinä ja yöt öinä. Päivällä pidimme normaalisti valoja päällä, enemmän melua, seurustelimme vauvan kanssa hereillä olo ajan ja aloitimme ”iltarutiinit” eli vaipanvaihdon, pesun, yöpuvun laiton jne. Yöllä, teimme vain pakolliset vaipanvaihdot ja jos oli todella virkeä hetki, niin seurusteltiin hiljaisella äänellä vauvan kanssa. Nopeasti meillä opittiin kuitenkin, että öisin nukuttiin enemmän ja päivisin seurusteltiin. Tiedä sitten, oliko vain vauvan tempperamentti, tuuri vai rytmien ansio, että näin kävi (tietenkin myös onni, ettei ole suuria mahavaivoja ynms, mitkä vaikeuttaa unen saantia) . 

”Vauva rohisee”

Imetyksestä johtuen(ko) vauvan hengitys rohisi usein, hän oli myös hörppinyt maitoa nenäänsä. Luulin aluksi, että olenko jo sairastuttanut vauvan. Sain ystävältäni kuitenkin neuvoksi ostaa suolatippoja, jotka puhdistavat nenäonteloita. Onneksi nämä auttoivat ja hengitys kulki tasaisemmin. 

”Refluksi”

Poika pulautteli mielestäni aika usein. Nukkui kuitenkin yönsä hyvin, mutta useamman kerran päivässä maitoa virtasi takaisin ylös. Kävimme keskustelemassa asiasta myös lääkärissä, mutta selvää diagnoosia emme saaneet. Jälkikäteen ajateltuna, vauvan maha saattoi olla jo täynnä ja hörppi maitoa nopeasti (suihkutissit). Ei syönyt tuttia alku kuukausina, niin haki lohtua ja turvaa usein rinnasta. Viiden kuukauden kohdalla pulauttelu selvästi väheni, ja kieltäytyi rinnasta, jos ei ollut nälkäinen. 

”Atooppinen iho”

Hormoni näppylät eivät ottaneet laantuakseen ja ihon kunto vain paheni. Kävimme näyttämässä ihoa allergialääkärillä ja diagnoosi oli atooppinen iho. Onneksi saimme reseptit oikeanlaisiin rasvoihin ja muitakin vinkkejä ihon hoitoon. Talvisin varsinkin ihon kunto vaihtelee, mutta hyvällä rasvauksella ja tarvittaessa kortsikooni kuurilla, se usein rauhoittuu.

”Rokotusten sivuoireet”

Ettei kukaan ymmärrä väärin, niin tarkoitan tällä siis tavallisia sivuoireita esim. mahakipua, kuumetta ja kiukkuisuutta. Kaikki rokotteet otettiin ja otetaan, mutta jännitin nouseeko kuume ynms. Selvisimme onneksi lievällä mahanpurulla (rota-rokotteesta) ja lievällä kuumella 5 kk rokotteista. Hieman tuli kyllä tippalinssiin myös äidillä, kun piti pitää kiinni huutavaa vauvaa rokotusta antaessa.

”Milloin siirtyä ratasosaan”

Kuuden kuukauden lähestyessä, ei vauvamme viihtynytkään enää niin hyvin vaunuissa kuin ennen. Olimme myös lähtemässä Viron reissulle, jossa tulisimme liikkumaan paljon. Onneksi meille sattui ennen matkaa neuvola lääkäri, jolta kysyin asiasta. Poikamme istui jo terhakkaasti ja saimme luvan siirtyä ratasosaan. Tämä oli suunnilleen kolmea viikkoa ennen, kuin täytti 6 kk. Pidimme kuitenkin usean kuukauden ajan ratasosaa alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla, emme ”istuma asennossa”. Tämä riitti myös vauvalle ja näki sieltä riittävästi maisemia. 

”Kiinteiden aloitus”

Siinäpä vasta viidakko! Soseet vai sormiruoka? 6 kk täysimetys vai ei? Millä aloitan? Mitä saa antaa? 

Me aloitimme paria päivää ennen puoltavuotta ja maistelimme ensimmäiseksi keitettyä bataattia soseena.  Ilme oli kyllä näkemisen arvoinen, kun ensikertaa maistoi muuta kuin maitoa. 

Kyllähän sitä noidenkin lisäksi tuli vaikka mitä ensimmäisen puolenvuoden aikana Googlailtua, mutta nuo jääneet enemmäkseen mieleen. Tuliko siellä Googlailtua vai oliko kaikki jo tuttua kauraa? Seuraavassa postauksessa loppuvuoden Googlatuimmat. 

 

Kommentit (2)
  1. Tuo neuvonta puhelin oli kyllä hyvä! Itse en vain ”kehdannut” soittaa sinne aina, vaikka olisi hyvin voinut 🙂

  2. Itse googletin alkuvaiheessa pienetkin huolen aiheet. Neuvolan neuvonta puhelin auttoi myös! Mahdollisesti toisen kanssa osaa jo ( toivottavasti) ottaa rennommin 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *