Kaksi palaa taivaallista kakkua
Pakko laittaa pari reseptiä ylös siltä varalta, jos vaikka joskus internetin maailmasta katoaisivat. Nämä kakut ovat keskenään varsin erilaisia, mutta jotain yhteistä niillä on: taivaallinen maku! Sellainen uskomaton, kun puhutaan sinfonioista. Eikä ensimmäisen lusikallisen jälkeen voi kuvitellakaan kuinka jokin voi olla niin hyvää.
1. Baileys-juustokakku
Tämän bongasin aluntein Neljän tähden illallisesta. Resepti löytyi mukavasti nelosen arkistosta, josta sen suoraan kopsin tähän omien muistiinpanojen siivittämänä:
Pohja:
50g voita
10 Digestive-keksiä (tai muita vastaavia. Käytin täysjyväkeksejä, näitä)
2 rkl sokeria
Sulata voi, sekoita murskattuihin kekseihin, painele irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään. (Sokeri kannattaa ensin sekoittaa murskattuihin kekseihin ja sitten vasta lisätä voisula. Ja vuokaan tietysti pohjalle leivinpaperia. )
Täyte:
1 dl Baileys-likööriä
400g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
160g tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja sekoita lämmitettyyn Baileysiin.
Sekoita muut aineet keskenään ja sitten Baileys+liivate-seos joukkoon.
Koristeeksi vadelmia, sitruunamelissaa ja tummaa suklaata rouheena.
(Käytin halvempaa kermalikööriä ja lorautin sitä likööri-liivateseokseen vielä vähän suoraan pullosta (kun alkoholihan oli haihtunut kiehahtaessaan). Likööri saa tosiaan olla kuumaa kun siihen liivatteet heittää, ettei vaan tule könttejä. Kannattaa ensin sekoittaa tuorejuusto ja tomusokeri keskenään ja sitten lisätä joukkoon vaniljasokerilla maustettu kermavaahto – tulee helpommin sileää. Koristeeksi tällä kertaa sitruunamelissaa ja vadelmien sijasta karhunvatukoita – täydellistä!)
2. Suussasulavan terveellinen mutakakku
Tämän bongasin Kaisan The Good Morning -blogista ja päätin tehdä Mikolle nimpparilahjaksi, kun vaikutti aika lupaavalta. Lunasti kyllä lupauksensa ja vielä enemmänkin: kuinka jokin näin terveellinen voi olla niin syntisen hyvää ja suussasulavaa??
Resepti suoraan blogista kopioitu:
Kerros 1
1/2 dl manteleita tai cashewpähkinöitä
1/2 dl hasselpähkinöitä (ellet halua mutakakusta nutella-versiota, korvaa hasselpähkinät manteleilla tai cashewpähkinöillä)
1 rkl maapähkinävoita (ei välttämätön)
1 rkl kaakaojauhetta
1/2 dl maitoa (maidoton versio: 1/2 dl valintasi mukaista nestettä, esim. kahvia)
1 dl (10 kpl) kuivattuja taateleita
Kerros 2
1 avocado
3-4 rkl kaakaojauhetta (riippuen kuinka intensiivisen suklaan maun haluat)
1 tl vaniljajauhetta (tai vaniljasokeria, vaniljauutetta jne.)
4 steviatablettia murskattuna (tai steviatippoja, tai muuta makeutusta)
2 rkl intiaanisokeria (tai muuta steviaa pehmeämpää makeutusta kuten hunajaa tai sokeria)
1,5 rkl kookosöljyä (voi skipata halutessaan, mutta silloin koostumus jää todella kosteaksi)
Sekoita ensimmäisen kerroksen ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Ole kärsivällinen, sillä tämä vaihe saattaa ottaa aikansa mutta on kaiken vaivan veroinen! Mikäli tahna ei tunnu soseutuvan millään, voit lisätä 1-2 rkl lisää maitoa. Varo kuitenkin ettei maitoa lorahda liikaa, muuten saat mutakakun sijaan suklaavanukasta. Levitä tahna leivinpaperilla vuoratun rasian/pienen vuoan pohjalle tasaisesti.
Valmista kerros 2 samaan tapaan ja levitä se ensimmäisen kerroksen päälle. Laita rasian kansi kiinni/peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin yön yli tekeytymään. Mikäli valmistat mutakakun aamulla, voit nauttia sitä jo illalla!
Makeutuksena käytin ruokokidesokeria ja hunajaa. Kaakaojauhetta laitoin reilusti kuten kuvassa kerrosten värierosta voi päätellä. Kookosöljyn skippasin. Cashewpähkinöillä ja hassenpähkinöillä mentiin. Maapähkinävoita totta kai ja maitoa nesteeksi. Ja taateleita laitoin 12 😉 Aijuu ja sitten tein silleen, että sauvasekottimen sijasta huitasin pähkinät jauheeksi semmosella kahvipapujen jauhatukseen tarkotetulla vimpaimella.
Yhdyn reseptinluojan sanoihin: ”Tehkää mitä tahansa elämällänne, mutta luvatkaa minulle yksi asia: kokeilette tätä mutakakkua. ”