Kurkkua, pähkinäkastiketta ja paistettuja leivänpaloja

Otsikonmukaisen annoksen bongasin aasialaisen ravintolan menusta Frankfurtissa. Niin jännältä kuulosti, että pakkohan sitä oli koittaa.

photo_163.jpg

Enpä ole aikaisemmin törmännyt mihinkään vastaavaan. Täytyy sanoa, että aika hyvää se oikeastaan oli. Niin hyvää, että pakko oli kotonakin tehdä jotain vastaavaa. Ja nyt täytyy sanoa,  että itse asiassa tosi hyvää! Toimii erityisen hyvin juhlinnan lomassa tai päätteeksi iltapalana.

  • 2 kurkkua
  • tuoretta korianteria
  • maapähkinöitä
  • leipää

pähkinäkastike:

  • 2 chiliä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • sipuli
  • öljyä paistamiseen
  • 4 rkl maapähkinävoita
  • vettä
  • soijakastiketta
  • lime
  • 1 tl sambal oelekia
  • ripaus sokeria ja pippuria

photo_027.jpg

(Lautasen vasemmassa reunassa piileskelevä puolikas kanapihvi ei liity tapaukseen, mutta sopii hyvin joukkoon.)

Rouhi maapähkinät ja paahda kuivalla pannulla. Siirrä syrjään odottamaan.

Silppua chilit ja sipulit pieniksi. Kuullota öljyssä pienessä kattilassa.  Lisää maapähkinävoi ja vettä (sopivasti, ehkä jonkun desin verran ainakin – lopputulos on kastike, ei tahna), lorauta soijakastiketta reiluhkosti,  purista joukkoon limen mehut, lisää sambal oelek ja mausteet.

Pilko kurkut. Kaada kurkkujen päälle pähkinäkastike, sekoita ja jaa lautasille  (4 kpl tapauksessani).

Leikkaa leipä suupaloiksi. Itse käytin ciabattaa. Paista pannulla tilkassa öljyssä. (Aasialaisen annoksessa leivät oli varmaankin friteerattu, mutta itse en lähtisi moiseen hommaan vaikka olisi mahdollisuuskin. Hirveän raskas lopputulos.) Ripottele kurkku-pähkinäseosten päälle leivänpalat, tuoretta korianteria ja pähkinärouhetta. Nauti!

Koti Ruoka ja juoma

Vuoroviikoin keittiössä osa 2

Kokkailukokeilujeni listassa seuraavana oli mustikka-vuohenjuustosalaatti, johon  löysin inspiraation täältä.

photo_346.jpg

Hyvin simppeliä: salaattisekoitusta, vuohenjuustoa, mustikoita. Lisäksi hunajaa, balsamicoa, kylmäpuristettua rypsiöljyä, kurpitsansiemenöljyä (kun en osannut päättää kumpaa olisin laittanut) ja rouhittua mustapippuria. Todella hyvää! Mustikka + vuohenjuusto, ja vielä salaatissa! Miksei kukaan ole tätä aikaisemmin tietooni saattanut!?

Toinen ihanan raikas ja hedelmäinen juttu, jolta odotin paljonkin, oli vesimelonisalsa, jonka bongasin taasen täältä.

photo_003.jpg

Ihanaa! Täytti odotukset kyllä. Salsa koostui siis vesimelonista (saa olla reilusti – pääraaka-aine), muutamasta tomaatista, parista chilistä, punasipulista, ripauksesta pippuria ja merisuolaa, lorauksesta sitruunamehua ja oliiviöljyä sekä tuoreesta korianterista, jota saa myös olla reilusti.

Salsan kaveriksi tortillojen sisään paistettuja kanapaloja ja creme fraichea = pala taivasta!

photo_015_0.jpg

Sellainen oli se ruokaviikko!

Jaa ai juu, miten niin vuoroviikoin? Koska allekirjoittaneen kokeiluhin uppoaa välillä vähän liikaakin rahaa, päätin heittää pallon poikaystävälleni ja pyytää häntä ruokkimaan meidät pari viikkoa eullisesti. Varsin maukkaita ja taloudellisia ruokia ollaan nautittukin:

photo_032.jpg

Lasagnea, jossa extrana oliiveja ja punasipulia

photo_037.jpg

Mikon yllätys, eli vähän niinkuin lihamureke, jossa täytteenä paprikaa, sambal oelekia, sipulia, valkosipulia ja ympärillä perunaa.

Lauantaina läskeiltiin ja tehtiin kunnon mättöpelti: juuston- ja chilinmakuisia tortilloja, päälle paistettua ja hyvin maustettua broileri-sipuli-sienisekoitusta, jalapenoja ja emmental-raastetta. Uuniin vähäksi aikaa ja sieltä suuhun creme fraichen ja salsan kautta. Toverinaan cashew-maissi-tomaatti-fetasalaatti. Sanoisinko huh!

photo_158.jpg

Lasagne ja lihamureke riittivät hyvin usemmaksi päiväksi. Tortillamättö sen sijaan vedettiin yhessä illassa. Kahdestaan. Vähempikin olisi riittänyt…

 

Koti Ruoka ja juoma