Pari raikasta keittoo

Syksy tekee tuloaan (toivon mukaan, Berliinissä tänäkin viikonloppuna 30 astetta) ja alkaa tehdä mieli lämmittäviä keittoja. Tässä pari meikän tämänhetkistä suosikkia. Molemmat keitot ovat ihanan kepeitä ja raikkaita, mutta silti täyteläisiä ja luonteikkaita. Näitä tuli siis kesälläkin nautittua. 

Kesäkurpitsakeitto

097.JPG

Alkuperäinen resepti Chocochili-blogista. Kopioin sen vain suoraan tähän: 

  • oliiviöljyä
  • 1 sipuli varsineen
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kg kesäkurpitsoja
  • n. litra kasvislientä
  • tuoretta minttua
  • maustamatonta soijajogurttia tai kaurakermaa
  • sitruunamehua
  1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja viipaloi kesäkurpitsa.
  2. Kuullota sipuleja hetki oliiviöljyssä, lisää sitten kesäkurpitsat ja jatka paistamista vielä pari minuuttia.
  3. Lisää osa kasvisliemestä ja anna kiehua, kunnes kesäkurpitsat ovat kokonaan pehmenneet.
  4. Soseuta keitto. Lisää tässä vaiheessa minttu, sekä loput kasvisliemestä, jos tarpeen.
  5. Sekoita joukkoon jogurtti ja mausta lopuksi sitruunamehulla.

Itse käytin tavallista keltasipulia ja lisäsin turkkilaista jugurttia ihan vain koristeeksi. Keitto maistui soseuttamisen jälkeen jo niin samettiselta, ettei se mielestäni kaivannut pehmennystä kermasta tai jogurtista.

 

Appelsiininen inkivääri-porkkanakeitto 

090.JPG

Tämäkin resepti  samaisesta blogista. Oiva tapa Aperol Spritz -bileistä jääneen appelsiinin hyödyntämiseen 😉 

  • noin 750 g luomuporkkanoita
  • 2 sipulia
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • 0,5 (luomu)appelsiinin raastettu kuori
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 7 dl kasvislientä
  • 1 appelsiinin mehu
  • (suolaa)
  1. Harjaa porkkanat puhtaiksi ja pilko ne. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri ja appelsiinin kuori.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisen kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja kuullota kunnes ne ovat pehmeitä. Kääntele raasteet joukkoon.
  3. Lisää sitten kattilaan porkkanat ja kasvisliemi. Keittele noin puoli tuntia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Lisää vettä tarvittaessa keittämisen aikana.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Purista joukkoon appelsiinin mehu ja lisää tarvittaessa vettä kunnes keiton koostumus on sopiva. Mausta suolalla.

Yleensä en itse jaksa raastaa inkivääriä, vaan pilkon sen vaan pieneksi. Raejuusto sopi ihan hyvin keiton silmäksi, kivat leivät ja kuiva valkkari kaveriksi. 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *