Ruokakauppapohdintoja ja perunarieskoja
SE ON PERJANTAI TÄÄLLÄ TAAS. Minulla on tänään kauppapäivä ja aloin pohtia tällä hetkellä valloillaan olevaa ruokakauppojen hintakilpailua. Tosi terve trendi tähän taloustilanteeseen – ja muutenkin. Kirjoittaessani tämän päivän kauppalistaa päätin huvikseni – testimielessä – arvuutella hieman ostosteni loppusummaa. Ajattelin mennä Lidliin (joka lähti hintakilpailuun mukaan tiistaina pitääkseen huolen jatkossakin edullisimmasta ruokakoristaan) ja veikkailin ruokakorini hinnaksi näillä ostoksilla 82,32 euroa. Saa nähdä, kuinka paljon menee pieleen, ja kumpaan suuntaan. Tämä veikkaus siis perustuu aiempiin kokemuksiini tuotteiden hinnoista – en ole ottanut mahdollisia hintojen alennuksia huomioon tässä lainkaan.
Oletteko te huomanneet näiden hintojen alennusten vaikuttavan teidän ruokakassinne loppusummaan?
Minulla on yleensä mielessäni hirveästi kaikkia ruokia, joita minun tekee mieleni tehdä ja maistaa, joten ruokasuunnittelu on helppoa ja nopeaa. Eilen pää löi kuitenkin ihan tyhjää. Ei tehnyt mieli kerrassaan yhtään mitään, eikä päässä ollut ainuttakaan ideaa. Piti oikein pinnistellä ja selata vino pino erilaisia ruokareseptejä läpi, ennen kuin sain kasaan minua miellyttävän kokonaisuuden viikonlopun ruoista! Sellaiseen työmäärään en millään viitsisi lähteä joka viikko – tai pahimmassa tapauksessa kahdesti viikossa – joten päätin alkaa koota taulukkoa eri tyyppisistä ruoista, jotka ovat omaan mieleeni. Se saa tulla avukseni ruokasuunnitteluun ja helpottamaan tälaisia tilanteita, kun ei yksinkertaisesti tiedä yhtään, mitä tekisi. Kunhan saan taulukon aluilleen, voin vilauttaa sitä teillekin. Toinen asia, mitä ajattelin ottaa hieman tähän avukseni, on satokalenteri, josta saa helposti kimmoketta uusien ideoiden kehittelyyn, kun potentiaaliset raaka-aineet on heti silmien edessä. Satokalenterin avulla tulee myös panostettua niihin oikeasti hyvän makuisiin kauden vihanneksiin, eikä mihinkään lässähtäneisiin tuontihöttöihin tai vastaavasti superkalliisiin kasvihuonekasviksiin.
Nyt sitten toivoisin saavani myös teiltä ihan kaikki mahdolliset ideat ja vinkit – mitä luottoruokia teillä on? Mitä teillä syödään viikonloppuisin? Miten te helpotatte omaa ruokasuunnitteluanne?
Sitten taas yksi tällainen tähderuoka, jota meillä tehdään oikeastaan aina, kun perunamuusia jää yli.
PERUNARIESKAT
- Perunamuusin jämät
- Kananmuna
- Vehnä- tai ruisjauhoja
Sekoitellaan perunamuusin joukkoon muut ainekset, kunnes lopputulos on taikinamainen. Pyöritellään leivinpaperille pyöreitä lättysiä, jotka pistellään haarukalla ja paistetaan uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Näihin ripottelin lisäksi pinnalle hieman unikonsiemeniä ja merisuolaa.
Työkavereilta sain tosin palautetta, että perunamuusin jämät kuuluu käyttää pannukakkuun. Vai niin. Riisipuuron jämät olen kyllä jo oppinut hyödyntämään ahvenanmaan pannukakussa, mutta kaipa se on sitten tämäkin vinkki otettava kokeiluun.
Millaiseen jatkokäyttöön teillä eri ruoantähteet päätyvät?
Ihastuttavaa perjantaita kaikille – tsempataan vielä tämä päivä, niin sitten saa pari päivää taas hölläillä!