’Haippiringistä’ ja mediasta

Viime viikon tiistaina kirjoitin tekstin Haippiringiksi nimetystä WhatsApp-viestiketjusta, johon kuului suomalaisia muusikkomiehiä. Kirjoitin, että ketjussa olivat olleet mukana Axl Smithin lisäksi  tuottaja Hank Solo ja laulaja Kasmir, jotka olivat osallistuneet seksistiseen keskusteluun koskien Smithin salakuvaamia videoita, joita ryhmässä oltiin jaettu. Olin monella tavalla väärässä.

 

Ensinnäkin, on totta, että Haippirinki-niminen keskusteluketju on ollut olemassa. On myös totta, että ketjussa on jaettu Axl Smithin salaa kuvaama video sekä valokuva, ja että useat viestit olivat hyvinkin seksistisiä. Olen edelleen sitä mieltä, että edellä mainitut toimet eivät ole millään mittarilla ok. Ajattelen myös edelleen, että kaverin seksistisille vitseille tai salakuvatulle vidomateriaalille naureskelu on törkeää ja siihen tulisi joka kerta puuttua. Sen sijaan olen joutunut punnitsemaan uudestaan muun muassa Hank Solon ja Kasmirin asemaa Haippiringissä. Ensimmäiset uutisoinnit olivat näet monella tapaa harhaanjohtavia.

 

Minä olen bloggaaja. Se tarkoittaa sitä, että minulle ei lähetetä oikeuden pöytäkirjoja luettavaksi ja sitä, että kirjoitan vapaa-ajallani. Vaikka en saa kirjoittamisesta liksaa, ja vaikka journalistiset ohjeet eivät sidokaan minua suoraan, on minulla tiukka moraalikoodisto tekstieni julkaisemiseen. Se perustuu pääasiassa kahteen seikkaan: 1) ketään ei solvata eikä teksteissä mennä henkilökohtaisuuksiin; 2) julkaistavat tiedot on tarkistettava huolella. Huolellinen tarkistaminen tarkoittaa, että tekstin tiedot perustuvat tutkimuksiin tai luotettavan median uutisointiin.

 

Noudatin omaa ohjeistustani myös Haippirinki-tekstin kohdalla, sillä perustin sen eri medioiden toistensa infoa tukeviin uutisointeihin (mm. tähän, tähän ja tähän). Myöhemmin myös Helsingin Sanomat vahvisti tiedon sekä viestiketjun olemassaolosta että esitti (virheellisesti) Smithin lähettäneen groupiin useita videoita ja valokuvia, ja lisäksi liitti Kasmirin ja Hank Solon nimet jutun yhteyteen. Nämä sisällöt olivat läsnä lisäksi Ylen Pressiklubin keskustelussa saman viikon perjantaina. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että Haippirinkiin lähetetyllä videolla (1kpl) esiintyikin Smithin salakuvaama Kasmir (!), jonka salakuvaaminen on luonnollisesti ihan yhtä tuomittavaa kuin lukuisten naisuhrienkin. Lisäksi kävi ilmi, että Hank Solo ei ollut kirjoittanut yhtäkään mediassa julkaistuista seksistisistä viesteistä, joiden yhteyteen hänen nimensä oltiin aiemmassa uutisoinnissa liitetty. Miten vyyhti sitten alkoi aueta?

 

Kiitos kuuluu – yllättävää kyllä – Stara-lehdelle, joka paitsi luki oikeuden pöytäkirjat huolella, myös seurasi muiden medioiden korjauksia aiemmin kirjoitettuihin ja väärää infoa sisältäviin juttuihin. Se, että viihdelehti Stara korjaa Helsingin Sanomien journalistista pohjatyötä kuulostaa yhtä absurdilta kuin että saisi Seiskasta ajankohtaisimman infon sote-uudistuksen tuoreimmista käänteistä.

 

Aikana, jona ‘vaihtoehtoinen fakta’ on käsite, soisin uutismedioiden hoitavan hommansa niin sanotusti kotiin. Minä haluan jatkossakin voida perustaa omat tekstini journalismin säännöillä pelaavaan uutisointiin sen sijaan, että joutuisin toistuvasti arpomaan, onko tekstejä ohjannut fact checkin sijaan clickbait-hömpötys.

 

Olen anteeksipyynnön velkaa sekä Kasmirille, Hank Sololle että lukijoille. Itse lupaan tsekata faktat ja myöntää virheeni jatkossakin. Samaa toivon myös ihan oikeilta medioilta.

 

Bluestocking Facebookissa! <3 

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (3)
  1. Ja näin se homma taas etenee, kuin juna raiteillaan. Kiskoja ja vaihteistoja korjataan, jos niissä vika ilmenee.

    Arvostan asiallista korjaustasi ja uskon edelleen kirjoittamaasi, sillä oikeudentuntosi on niin vahva, että voin luottaa korjaaviin kirjoituksiin. 🙂

  2. Ja kiitos, että oikaisit täällä.

    Uutisilla on nykyään niin kiire, että senkin takia tulee sutta ja sekundaa. Ehkä muutenkin…

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *