'Haippiringistä' ja seksismistä

Bluestocking

Suomalaisten eturivin muusikkomiesten WhatsApp-ryhmä sisältöineen vuoti tänään julkisuuteen, kun yksi sen jäsenistä sai tuomion seksin salakuvaamisesta. Olen käsitellyt tapaus Axl Smithiä aiemmin täällä. Tässä postauksessa keskitynkin musiikkipiirien seksismiin, esimerkkinä Haippiringiksi kutsuttu viestiketju ja eräs muusikkojen keskustelupalsta.

Lukiessani muusikkojen keskinäisiä viestejä olin kertakaikkiaan ymmälläni. Ilmeisesti pojat ajattelivat, että viestien lähettäminen on ihan fine, koska kukaan muu ei niitä näe. Väärin. Ja väärin. Ensinnäkin, seksismi ei muutu hauskaksi läpäksi edes silloin, kun sitä viljellään ihan vaan äijien kesken. Tulee ehkä joillekin yllätyksenä, mutta seksismi on seksismiä myös jätkäporukassa.

Ikävä kyllä tämäntyyppinen ajattelu on kuitenkin edelleen voimissaan.

Musiikkialan ammattilaisena kuulun erääseen suureen muusikoille suunnattuun avoimeen Facebook-ryhmään, jonka jäsenistä suurin osa on miehiä. Groupissa jaetaan säännöllisesti kuvia ja videoita soittavista ja mielellään vähäpukeisista naisista, joiden ulkonäköä sitten poikaporukalla ruoditaan. Usein joku ryhmän naisjäsenistä myös huomauttaa, että toiminta tuntuu ikävältä, koska seksismi ei ole ok. Vastaus on aina sama: kun ollaan miesvoittoisessa porukassa, täytyy ymmärtää, että joskus vitsit ovat sen mukaisia. Mutta tiedättekö mitä? Ei täydy. Sanotaan nyt vielä kerran: seksismiä ei tarvitse ymmärtää silloin, kun se on kaverin heittämä keikkabussivitsi eikä edes silloin, kun sen levittäjä on Amerikan presidentti.

Lopuksi on syytä muistaa, että mukavat miehet eivät hekottele seksistisille vitseille edes silloin, kun kertoja on kaveri.

 

EDIT 9.3. 2017: Tekstistä on tapauksen uusimpien käänteiden tultua ilmi poistettu viittaukset Hank Soloon ja Kasmiriin, joista jälkimmäinen on itsekin ollut Smithin salakuvauksen uhri. Uusimpien tietojen mukaan salakuvattua materiaalia on levitetty “haippiringissä” 1 video ja 1 kuva. Molemmissa tapauksissa levittäjä on ollut Smith. Viestit, jotka ketjussa on kirjoitettu, ovat seksistisiä, mutta niiden kirjoittajien henkilöllisyys ei ole tiedossa. Hank Solo ei myöskään ole kirjoittanut ainuttakaan viesteistä siitä huolimatta, että mediauutisoinnissa hänen nimensä liitettiin viestien yhteyteen. Ts., vaikka anonymiteetti ei tee seksismiä hyväksyttäväksi, ei sitä myöskään tässä tapauksessa voi suoraan liittää aiemmin mainituista muusikoista muihin kuin Smithiin. Toivon myös, että seksismin lisäksi olisi mahdollista kitkeä myös klikkiuutisointi.

 

Seuraa Bluetockingia Facebookissa täältä. <3 Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

Kommentit

Juliaihminen
Juliaihminen

Niin surkeata shaissea kuin tuo koko tyyppien touhu onkin, niin musta on hieno homma, että tämä hyvin konkreettinen esimerkki antaa mahdollisuudet keskustella siitä, miten tällaista edelleen esiintyy ja miten sitä ei todellakaan kuuluisi esiintyä. Yleinen ilmapiiri tuntuu tuomitsevan noiden toiminnan, enkä ole onneksi nähnyt yhtään pojat ovat poikia -kommentteja. Toivon mukaan myös muusikkojengi sanoutuu vahvasti tosta toiminnasta irti.

Toki surettaa todella paljon noiden uhrien puolesta ja toivon heille paljon tsemppiä tästä karseasta kokemuksesta yli pääsemiseen.

Minja Koskela
Bluestocking

Hyvä pointti! Mä olen myös ilahtunut siitä, että haippiringin toimintaan on yleisesti suhtauduttu kielteisesti. Ehkäpä tämä sinänsä kammottava keissi auttaa osaltaan kitkemään vastaavaa toimintaa. Ja jep, todellakin odotan muusikkojen tuomitsevan haippiringit ja vastaavan toiminnan julkisesti. Kasmirin anteeksipyyntö Facebookissa oli musta hyvä, harmi, että se tuli niin myöhään. Jatkossa suositan myös kertomaan kaverille jo ennen kuin asia tulee julkiseksi, että seksivideoiden kuvaaminen ja jakaminen ei vaan ole millään mittarilla ok.

Koiruudet mielessä

Sohaisen vähän muurahaispesään, että pysyy keskustelu virkeänä! Axl toimi väärin ja on siitä nyt tuomittu. Varmasti hän myös tiesi toimivansa väärin ja sehän se yksi iso osa varmasti on ollutkin miksi kuvaaminen on ollut niin jännää. En siis hänen tekojaan puolustele, älkää koittako vetää tästä sellaista johtopäätöstä.

Mutta onko se hyvä asia, ettei asiaa hyssytelty ja että se on nyt nostettu lööppeihin, en ole ihan varma. Luin eilen uutisia aiheesta ja kävi selväksi miten paljon uhrit kärsivät näistä videoista ja miten se oli aiheuttanut traumoja ja vienyt ihmisiltä opiskelupaikan, tuonut ongelmia parisuhteeseen ym. Pelkkää paskaa siis kuten voi olettaakin.

Jos poliisit eivät olisi ottaneet yhteyttä muihin uhreihin, he eläisivät onnellista elämää autuaan tietämättöminä kaikesta tästä. Axl saattaisi kotona joskus videoita katsella, mutta ei hän niitä kaikkia ollut kuitenkaan eteenpäin jakanut, kun tuomio tuli lukemani perusteella kahdesta jaetusta videosta. Nyt sen sijaan videoita ovat katselleet poliisit, tuomari, asianajajat ja muut asianosaiset. Olisiko ollut pienempi paha näille uhreille, että Axln kuvamateriaali olisi vain tuhottu ja tämä kuvaamisen huomannut uhri olisi nostanut kanteen?

Mitä te ajattelette tästä vaihtoehdosta?

Minja Koskela
Bluestocking

Musta tämä on aika yksiselitteistä: En mitenkään voi ajatella, että seksuaalirikosten piilottelu olisi parempi vaihtoehto kuin se, että rikoksen tekijä joutuu asiasta edesvastuuseen. 

Koiruudet mielessä

Mä ajattelen, että tässä tapauksessa uhrit olisi säästyneet koko elämäänsä vaikuttavalta pahalta, jos poliisi olisi vain tuhonnut materiaalin eikä uhreja olisi etsitty eivätkä he tietäisi mitään koko asiasta. Nyt sen sijaan kärsijöitä on lukuisia, syyllisiä edelleen vain yksi ja hän olisi saanut tuomion joka tapauksessa. Nyt tavallaan tuomioita annettiin myös uhreille, koska he joutuvat tämän kanssa jatkossa elämään. Itse jos olisin tapauksen uhri, niin toivoisin vain saavani jatkaa elämää ilman että olisin tiennytkään. 

Tieto lisää tuskaa.

Jos joku asia sinun mielestäsi on yksiselitteinen, siinä voi silti olla useampi tapa pohtia aihetta. 

Minja Koskela
Bluestocking

Kuten postauksen lopussa boldatulla tekstillä lukee: Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille. Perustelut löytyvät täältä

Pahoittelut niille rekisteröityneille käyttäjille, joiden vastaukset katosivat kommenttien poistamisen yhteydessä.

CougarWoman
CougarWoman

Mua itseasiassa vähän säälittää toi Axl. Jos ei ole mitään muita meriittejä "päteä" ystävilleen, kuin näyttää videopätkiä itsestään harrastamassa seksiä naisten kanssa, jotka eivät ole edes tietoisia siitä, että heitä kuvataan, niin kyllä täytyy oman elämän ja oman persoonan olla aika yksiulotteisia. Että kun ei ole kauhalla ammennettu niin pitää jostain repiä..? 

En sitten kuitenkaan myöskään tajua sitä, että miksi ne kaverit on halunneet nähdä niitä videoita. Mä en ainakaan haluaisi nähdä, kun mun kaverit harrastaa seksiä, yäk. 

...Ja tuskinpa edes kovin kauaa haluaisin olla semmoisen tyypin kaveri/tuttavapiirissä, joka oikeasti tämmöistä edes ehdottaisi... 

Mä en nyt vaan ilmeisesti tajua. 

Kommentoi

Commenting is closed.