’Haippiringistä’ ja seksismistä

Suomalaisten eturivin muusikkomiesten WhatsApp-ryhmä sisältöineen vuoti tänään julkisuuteen, kun yksi sen jäsenistä sai tuomion seksin salakuvaamisesta. Olen käsitellyt tapaus Axl Smithiä aiemmin täälläTässä postauksessa keskitynkin musiikkipiirien seksismiin, esimerkkinä Haippiringiksi kutsuttu viestiketju ja eräs muusikkojen keskustelupalsta.

Lukiessani muusikkojen keskinäisiä viestejä olin kertakaikkiaan ymmälläni. Ilmeisesti pojat ajattelivat, että viestien lähettäminen on ihan fine, koska kukaan muu ei niitä näe. Väärin. Ja väärin. Ensinnäkin, seksismi ei muutu hauskaksi läpäksi edes silloin, kun sitä viljellään ihan vaan äijien kesken. Tulee ehkä joillekin yllätyksenä, mutta seksismi on seksismiä myös jätkäporukassa.

Ikävä kyllä tämäntyyppinen ajattelu on kuitenkin edelleen voimissaan.

Musiikkialan ammattilaisena kuulun erääseen suureen muusikoille suunnattuun avoimeen Facebook-ryhmään, jonka jäsenistä suurin osa on miehiä. Groupissa jaetaan säännöllisesti kuvia ja videoita soittavista ja mielellään vähäpukeisista naisista, joiden ulkonäköä sitten poikaporukalla ruoditaan. Usein joku ryhmän naisjäsenistä myös huomauttaa, että toiminta tuntuu ikävältä, koska seksismi ei ole ok. Vastaus on aina sama: kun ollaan miesvoittoisessa porukassa, täytyy ymmärtää, että joskus vitsit ovat sen mukaisia. Mutta tiedättekö mitä? Ei täydy. Sanotaan nyt vielä kerran: seksismiä ei tarvitse ymmärtää silloin, kun se on kaverin heittämä keikkabussivitsi eikä edes silloin, kun sen levittäjä on Amerikan presidentti.

Lopuksi on syytä muistaa, että mukavat miehet eivät hekottele seksistisille vitseille edes silloin, kun kertoja on kaveri.

 

EDIT 9.3. 2017: Tekstistä on tapauksen uusimpien käänteiden tultua ilmi poistettu viittaukset Hank Soloon ja Kasmiriin, joista jälkimmäinen on itsekin ollut Smithin salakuvauksen uhri. Uusimpien tietojen mukaan salakuvattua materiaalia on levitetty “haippiringissä” 1 video ja 1 kuva. Molemmissa tapauksissa levittäjä on ollut Smith. Viestit, jotka ketjussa on kirjoitettu, ovat seksistisiä, mutta niiden kirjoittajien henkilöllisyys ei ole tiedossa. Hank Solo ei myöskään ole kirjoittanut ainuttakaan viesteistä siitä huolimatta, että mediauutisoinnissa hänen nimensä liitettiin viestien yhteyteen. Ts., vaikka anonymiteetti ei tee seksismiä hyväksyttäväksi, ei sitä myöskään tässä tapauksessa voi suoraan liittää aiemmin mainituista muusikoista muihin kuin Smithiin. Toivon myös, että seksismin lisäksi olisi mahdollista kitkeä myös klikkiuutisointi.

 

Seuraa Bluetockingia Facebookissa täältä. <3 Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

suhteet oma-elama uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (7)
  1. Mua itseasiassa vähän säälittää toi Axl. Jos ei ole mitään muita meriittejä ”päteä” ystävilleen, kuin näyttää videopätkiä itsestään harrastamassa seksiä naisten kanssa, jotka eivät ole edes tietoisia siitä, että heitä kuvataan, niin kyllä täytyy oman elämän ja oman persoonan olla aika yksiulotteisia. Että kun ei ole kauhalla ammennettu niin pitää jostain repiä..? 

    En sitten kuitenkaan myöskään tajua sitä, että miksi ne kaverit on halunneet nähdä niitä videoita. Mä en ainakaan haluaisi nähdä, kun mun kaverit harrastaa seksiä, yäk. 

    …Ja tuskinpa edes kovin kauaa haluaisin olla semmoisen tyypin kaveri/tuttavapiirissä, joka oikeasti tämmöistä edes ehdottaisi… 

    Mä en nyt vaan ilmeisesti tajua. 

  2. Kuten postauksen lopussa boldatulla tekstillä lukee: Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille. Perustelut löytyvät täältä

    Pahoittelut niille rekisteröityneille käyttäjille, joiden vastaukset katosivat kommenttien poistamisen yhteydessä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *