GLUTEENITON RUOKAVALIO
Olen jo vuosien ajan taistellut päivittäin turpoavaa vatsaani vastaan. Painoni olen saanut pysymään kurissa terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla, mutta paisuvalle masulleni en ole mahtanut mitään. Toiset sanovat, että pasta turvottaa. Toiset kiroavat paprikan. Minä kiroan kaiken aamukahvistani lähtien! Turpamiseni tuntuu alkavan jo siitä, kun saan varpaani lattiaan aamulla. Voin kertoa, että illalla näytän viimeisillään raskaana olevalta mammalta… Ainoita päiviä joina olen voinut jopa ihastella massuani, ovat ne kammo krapula daagenit 😉 Jostain ihmeellisestä syystä, i dont know why.
Jossain vaiheessa ajattelin sen olevan läskiä. Lisäsin aerobista liikuntaa ja vatsalihasten pumppausta, vaikka tosin tiedän, että rasva ei pala paikallisesti. Se lähtee juuri sieltä mistä itse haluaa! No, kroppa kiinteytyi ja lihastakin tuli, mutta massu oli ja pysyi. Jopa KASVOI LISÄÄ… Muutama ystäväni kertoi laihtuneensa, kun jättivät valkoiset leivät ja pastat. Minä en ole niitä juuri koskaan syönytkään! Olin neuvoton.
Pikkuhiljaa mielessäni alkoi itää ajatus gluteenittomasta ruokavaliosta. Voisiko se auttaa minua? Mutta minähän rakastan ruisleipää ja tummaa pastaa. Mites olut?! Ja krapula pizzat!! Sulattelin näitä ajatuksia mielessäni ja mietin, että mikä on minulle tärkeintä. Hyvä fiilis ja litteämpi vatsa, vaiko lärvit oluella ja päälle krappepizza. Noh, kovana ”urheilijana” päätin, että viljat saavat nytten jäädä ja gluteeniton ruokavalio kokeiluun. Enkä ole katunut. Noin kolmen päivän kuluttua vatsani litistyi aivan ihmeellisen paljon. Saatoin vetää kunnon aamiaiset ja lounaat ja massuni oli vielä jopa siedettävän näköinen. Meidän työpaikan nuoretkaan eivät enään naljailleet minulle raskausmasustani 🙂
Gluteenitonta on nyt takana noin kaksi viikkoa ja noin kuusi pitäisi vielä jaksaa. Vaikeinta tässä on se, että tuotteet ovat kalliita, oudon makuisia ja leivonnaiset eivät pysy kasassa. Ainakaan vielä. Positiivisesti ajattelen, että kyllä se tästä. Ja mitä juhlimiseen tulee, lärvit voi vetää skumpalla ja krapulassa syödä kebabbia 😀
Niin ja ruuansulatus! Se on heittänyt häränpyllyä kohdallani. Ennen minusta aina tuntui siltä, että ruoka ei sula vatsassa. Jatkuvasti kivi massussa.. Nykyään kun syön kupuni täyteen, rupeaa ns. ähky helpottamaan jo tunnin kuluttua ja nälkäkin tulee useammin. Eli ruoka todella sulaa!!
Keliakiaa minulla ei ole, ei ollut ainakaan muutama vuosi sitten, kun kävin kokeissa. Luulen, että pohjoismainen vilja on tänäpäivänä niin käsiteltyä, että monenkaan ruuansulatuselimistö ei vain pysty käsittelemään sitä. Kävimme avopuolisoni kanssa Espanjassa noin kuukausi sitten ja siellä minulla ei ollut minkäänlaisia ongelmia vatsani kanssa. Söin vehnää ja pastaa ja join San Miguelia (paljon) ja massuni toimi vallan mainiosti. Samoin mieheni vatsa. Tähän samaan ilmiöön mm.mediassa, olen törmännyt useampaan otteeseen, kun tämä gluteeni on nyt pinnalla. Ja hyvä niin. Hienoa, että totuttuja asioita kyseenalaistetaan. Voi, voisin kirjoittaa tästä aiheesta niin paljon ja aion kirjoittaakin :D Mutta te jotka kamppailette ruuansulatusongelmien kanssa, kokeilkaa rohkeasti eri ruokavalioita. Tohtorit määräävät vain pillereitä, vaikka usein apu löytyy ravinnostamme. Myös Food Mapista monet ovat löytäneet avun. Itsekkin aion sitä kokeilla, mikäli tämä ei loppujenlopuksi toimisikaan.
Kauniita unia ja oman masun kuvia <3