Kevään paras parsarisotto

Ach, die Spargelzeit.

IMG_6221.jpg

Tämän vuoden parsakausi alkoi sillä, kun isäni tuli muutama viikko sitten Saksasta reppu täynnä tuoretta valkoista parsaa. Parsat saatiin ruokapöytään vuorokausi niiden nostamisesta, ja oh mein Gott sen maistoi kyllä syödessä. Kyytipojaksi riitti voisula ja Gewürztraminer, saksalaista lähiruokaa parhaimmillaan. Alkoi kolea kevätilta Helsingissäkin tuntua heti mukavammalta.

Parsaa onkin sittemmin syöty melko ahkerasti. Tästä kaudesta on otettava kaikki irti, vaikkei sitä lähikaupan parsaa nyt ihan naapurin pelloilla tuotetakaan. Ystävien luona saimme viime viikolla herkullista vihreää parsaa lohen kera, ja viikonloppuna tuli tehtyä vielä risottoakin. Parmesaani ja parsa toimivat yhdessä ihan sellaisenaan, mutta pääruokaan kyseinen kombo soveltuu erityisen hyvin täyteläisen risoton muodossa. Jälkkäriksi voi sitten ottaa vaikka muutamat sulattelumansikat.

 

Parsarisotto (3-4:lle)

gluteeniton, kasvis

1 nippu parsaa

laatusuolaa

(Huom! Voit keittää parsat samalla kun risotto on tulilla)

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

pari nokaretta luomuvoita

4 dl risottoriisiä

9 dl kasvislientä

3 dl valkkaria

½ isohkon luomusitruunan raastettu kuori ja mehu

mustapippuria

2 dl raastettua parmesaania

(ripaus laatusuolaa)

Avaa kylmä valkkaripullo ja kaada itsellesi lasillinen ruuanlaittoviiniä. Kiehauta vesi ja valmista kasvisliemi pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa korkeareunaisella pannulla tai kattilassa läpikuultaviksi. Lisää riisi ja sekoittele ahkerasti muutaman minuutin ajan. Lisäile kasvislientä noin desi kerrallaan ja anna imeytyä riisiin aina ennen nesteen lisäämistä. Lisää sitten valkoviini samalla tavalla parissa erässä. Mausta sitruunan kuorella, mehulla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa vettä (tai viiniä) ja suolaa. Sekoita lopuksi joukkoon muutaman sentin pätkiksi pilkottu parsa (ks. keitto-ohje alla) sekä raastettu parmesaani.

Parsojen keittäminen:

Huuhtele parsat ja leikkaa kannoista noin sentti puista vartta pois. Keitä parsat kattilassa reilussa määrässä vettä, niin että päät jäävät kuitenkin pinnalle. Anna kiehua viitisen minuuttia tai kunnes parsat ovat kypsiä. Varo keittämästä parsoja liian pehmeiksi, jämäkämpi parempi.

Sekä risottoriisin että parsan tulee olla hieman al dente. Älä siis poistu hellan ääreltä ettei mene ihan puuroksi.

img_6208.jpg

IMG_6212.jpg

IMG_6167.jpg

Parsa ja mansikat – ruokakauppojen kevätvalikoiman odotetuimmat tulokkaat.

 

Aurinkoisia pääsiäisvapaita toivotellen,

Veera

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Arki-illallinen opiskelijabudjetilla: Mausteinen dahl & raikas jugurttiraita

Mitä me tänään syötäisiin?

IMG_6198.jpg

Hirveän vaikea kysymys erityisesti silloin, kun on a) säästökuurilla b) ei ole aikaa viettää arki-iltana tuntikaupalla keittiössä ja c) kroppa kaipaa treenin jälkeen jotain itse tehtyä ravintorikasta ruokaa.

Kelpo ratkaisu pulmaan on dahl eli intialainen linssimuhennos. Arki-iltana sen voi tarjoilla vaikka kvinoa-pinaattipedillä, ja lusikoida päälle raikasta porkkanajugurttiraitaa. En nyt äkkiseltään keksi toista lämmintä ja täyttävää kasvisruokaa, joka olisi samaan aikaan yhtä terveellinen, edullinen ja nopea valmistaa. Muttei kuitenkaan millään tavalla tylsä.

Dahlin proteeini- ja kuitupitoiset linssit suojaavat sydäntä ja ovat erinomainen lihankorvike. Linssimuhennos maustetaan mm. inkiväärillä ja kurkumalla, joilla on molemmilla aikamoinen terveysvaikutusten lista vatsan hyvinvoinnista tulehdusten ehkäisemiseen. Kvinoa ja pinaatti rikastavat protskuannosta runsailla mineraali- ja hivenainepitoisuuksillaan ja päihittävät siten aika monet muut lisukkeet mennen tullen. Annoksen kruunaa jugurttiraita, joka saa väriä karoteenipitoisesta porkkanasta sekä lisävitamiineja sitruunasta ja korianterista. Kaching! Ihan kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Ainekset valittiin ravinteiden paljouden ja kukkaron keveyden perusteella, mutta kaikista tärkeimmässä roolissa oli viime kädessä ruuan maku. Lisäksi lupaan, että annos on lautasella alle puolessa tunnissa. Energiaa ei tarvitsekaan riittää myöhäisinä arki-iltoina yhtään pidempiin kokkailusessioihin. Mausteisen dahlin ja raikkaan jugurttiraidan ohjeet tässä:

 

Dahl eli intialainen linssimuhennos (3:lle pääruuaksi)

gluteeniton, maidoton, kasvis

1 sipuli

1-2 valkosipulin kynttä

oliiviöljyä (tai muuta rasvaa) paistamiseen

2 dl punaisia linssejä

4 dl vettä

1 tl kurkumaa

1 tl juustokuminaa

½ tl cayennepippuria

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

ripaus laatusuolaa

1) Hienonna sipuli ja valkosipuli. Laita kattilaan ja kuullota öljyssä läpikuultavaksi. Huuhtele linssit siivilässä kylmän veden alla. Lisää vesi, linssit ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja anna porista kattilassa n. 15 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. 

img_6171.jpg

IMG_6175.jpg

2) Keitä samalla toisessa kattilassa kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää laatusuolaa ja mausta lopuksi lorauksella sitruunan mehua ja oliiviöljyä.

3) Valmista raita kvinoan ja dahlin poristessa:

 

Jugurtti-porkkanaraita

gluteeniton, kasvis

1 porkkana

250 g turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia

½ sitruunan puristettu mehu

1 valkosipulin kynsi

kourallinen tuoretta korianteria

ripaus laatusuolaa

Sekoita raastettu porkkana ja hienonnettu valkosipulin kynsi jugurtin kanssa. Lisää sitruunanmehu, hienonnettu tuore korianteri ja suola. 

IMG_6178.jpg

4) Huuhtele lopuksi tuoreet babypinaatin lehdet kylmässä vedessä, ja levitä ne lautaselle. Lusikoi päälle kvinoaa ja dahlia.

img_6189.jpg

5) Lisää annoksen päälle raikas jugurttiraita ja koristele halutessa vielä reippaalla määrällä korianteria.

img_6195.jpg

IMG_6197.jpg

Mausteisen herkullisen yksinkertaista. Arkiruokaa parhaimmillaan!

Ravinteikkaita ruokailuhetkiä,

toivottelee Veera

PS. Jos kvinoaa ei löydy kaapista, niin voit korvata sen toki riisillä. Mutta suosittelen hankkimaan varastoon, on nimittäin ravitseva lisä salaatteihin tai vaikka fetalla höystettyjen uunipaprikoiden täytteenä.

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys